I et bomberom i Ukraina: Rapport fra en fluefisker

Serhiy to dager før krigen.

Serhiy Babenko bor i Kyiv og har fisket med flue i åtte år. Livet hans kan deles i to, sier han: Før og etter at Putin invaderte landert hans.

De færreste skandinaver tenker på Ukraina som en fluefiske-destinasjon, men sannheten er at landet er fullt av vann. Ser du på et kart over Ukraina, vil du se at landet er delt i to av den enorme Dnipro, Europas fjerde lengste elv, som har sin kilde i Valdajhøydene i Russland og renner gjennom Russland og Hviterussland før den kommer til Ukraina og tømmes i Svartehavet.

I tillegg har du store elver som Dnestr, Søndre Buh, Donets og Desna. Landet huser i alt 23.000 elver og rundt 4000 innsjøer. Vanlige arter er abbor, gjedde, gjørs og karpe.

Tobarnspappaen fra Kyiv som liker å fiske med store fluer

Det er her tobarnspappa Serhiy Babenko begynte å fiske. For åtte år siden tok han opp fluestanga, og etterhvert begynte han å vinne ukrainske casting-konkurranser. Da tysk/ukrainske Arctic Silver-ambassadør Alex Redhat ble spurt om potensielle ukrainske ambassdører, anbefalte han Serhiy til Arctic Silver-ledelsen.

Arctic Silver CEO, Katharina Fugger, forteller at Serhiy raskt viste seg å være mer enn en profesjonell og samvittighetsfull ambassadør.

– Vi bruker jo ambassadørene våre til testing og måling av snører osv., og Serhiy tok dette på det største alvor. Men i tillegg var han en utrolog kjærlig og god person, forteller hun til Oppstrøms.

Serhiys foretrukne fiske er stor predatorfisk fortrinnsvis på store streamere.

– Jeg har vel spesialisert meg på streamere, og er også admin på gruppa BIG FLY på Facebook, forteller han til Oppstrøms.

Til daglig er Serhiy bosatt i Kyiv og eier en liten bedrift som driver med produksjon av husdyrfôr. Dvs. han bodde i Kyiv og eide en bedrift som drev med produksjon av husdyrfôr.

Serhiy sender Oppstrøms bilder tatt 21. februar. Han er på et casting-vann sammen med sønnen sin, og det hele ser så kjent ut, som noe du kunne ha sett på Holmendammen. Drøye to dager senere er ikke verden til å kjenne igjen.

Saken fortsetter etter bildegalleriet

Vi kommer til å kjempe, og jeg er ikke i tvil om at vi kommer til å vinne

– Fabrikken min lå i det som nå er krigens episenter, så jeg aner ikke om den i det hele tatt er der lenger, forteller han.

Serhiys fabrikk ligger i Irpin, den lille byen rett nord for Kyiv der det foregår harde kampe. Sivile har blitt lovet korridorer ut av området, men tidligere denne uka ble The New York Times vitne til at en familie på fire ble drept i artilleriild i byen. På bilder ser man rullekofferter ligge strødd rundt familien. De var i ferd med å flykte. På tirsdag annonserte ukrainske myndigheter at 3000 sivile hadde klart å rømme fra byen.

For noen dager siden bestemte Serhiy, kona og de to barna på 4 og 14 å komme seg ut av Kiyv. Etter en usikker ferd og flere bomberom, befinner de seg nå i Cherkasy i sentral-Ukraina, snaue 200 kilometer sørøst for Kyiv (ved bredden av Dnipro, forsikrer Serhiy Oppstrøms). Veien ut av landet er usikker og inntil videre forblir kona og barna i Ukraina. Serhiy blir værende uansett.

– Han forteller han vil bli, ikke bare fordi han må, men fordi han vil, sier Katharina Fugger.

– De russiske okkupantene har undervurdert hvor forente og kamplystne det ukrainske folket er, forteller Serhiy til Oppstrøms. Vi kommer til å kjempe, og jeg er ikke i tvil om at vi kommer til å vinne.

Ukraina fluefiske
Før russiske løgner, propaganda og drap av sivile. // Foto: Privat

Dum spiro, spero

Livet er snudd på hodet, fortsetter han.

– Jeg kan dele livet mitt i to nå: Før og etter krigen. Plutselig er russiske løgner og propaganda, bombing av ukrainske byer og drap på uskyldige barn og sivile endel av hverdagslivet. Nå bruker jeg BIG FLY-gruppa på Facebook til å oppfordre fluefiskere til å sloss mot russere.

Siste gang Oppstrøms er i kontakt med Serhiy, er meldingene korte. Han sender bilder av raserte hus (her bodde kompisen min) av en rasert gate med en ensom hund midt i ødeleggelsene (der lå bedriften min) og av en molotovcocktail (mitt foto og min cocktail).

På et tidspunkt beklager Serhiy at engelsken hans ikke er bedre og at svarene ikke blir gode nok. Vi sier at svar til et norsk fluefiskemagasin er det siste han bør bekymre seg for akkurat nå og ønsker ham lykke til. Like etter kommer en kort melding på latin:

“Dum spiro, spero”.

Så lenge jeg lever, håper jeg.


Du finner Serhiy på Instagram under @father_and_son_fly_fishing

nb_NO