Historien bak forsiden: Oppstrøms #1

Foto: Jono Winnel

Da vi skulle velge bilde til vårt aller første cover, ville vi ha noe som var helt annerledes. Her forteller vi hvorfor vi endte opp med et bilde fra subtropisk regnskog nord i New South Wales, Australia.

Forsidebildet er tatt av den australske fotografen Jono Winnel, som for tiden er bosatt i Sverige med sin svenske kone og deres unge sønn.

Fotograf, Jono Winnel. // Foto: Privat

Jono har tatt bilder siden han fikk sitt første kamera i begynnelsen av 20-åra og bildene hans har vært publisert i utallige publikasjoner inkludert The Drake og The Flyfish Journal. Bildet ble tatt da han og kompisen William var på vei for å fiske autralabbor et sted på Australias østkyst.


Annerledesmalen

«Helt fra starten var planen at Oppstrøms skulle bli noe annet enn det man kanskje forbinder med et tradisjonelt fiskemagasin. Ikke bare tekstmessig, men også hva angår foto. Forsidebilder i denne sjangeren bærer ofte preg av stereotypiske virkemidler i form av hissig vidvinkel, store glis og veldig lange armer. På mange måter har dette definert en slags mal på hva man ikke vil finne på en Oppstrøms-forside.

På coveret av førsteutgaven har vi valgt et fotografi der det skjer en hel del man kanskje ikke helt klarer å sette fingeren på, samtidig som både komposisjon og naturens estetikk er i harmoni på en litt diffus og mystisk måte. Personlig synes jeg kanskje dette er den fineste forsiden jeg har sett på et fluefiskemagasin noensinne, og Jonos bilde legger med dette et visuelt grunnlag for veien videre.»

– Joakim Andreassen, fotoredaktør


Nisje som treffer bredt

«Tanken med coveret har hele tiden vært å lage et stilrent design der fotografiet står i hovedfokus. Det grafiske skal på en enkel måte ramme inn motivet og ved hjelp av noen tekniske detaljer som «soft touch»-folie og «spot uv»-lakk, dermed tilføre det lille ekstra.

Første gang jeg så dette bildet var jeg ikke i tvil. Det er noe rart, filosofisk og nærmest iscenesatt som likevel ikke føles tilgjort. Jeg var opptatt av at coveret ikke skal bli for nisjete, men samtidig også vekke interesse hos folk som ikke driver med fluefiske. Oppstrøms handler jo til syvende og sist om gode historier.»

– Jørgen Platou Willumsen, designer/AD


Farvel til det vanlige

«Det er jo bare et veldig kult bilde. Det gir meg assosiasjoner til Return of the Jedi når de er på Endor hos ewokene. Med fluestenger i stedet for lyssabler. Men bildet er jo vakkert. Og litt morsomt. Jono er en jævlig god fotograf. Han bidrar forøvrig til to saker i første nummer. Vi kom i kontakt med ham fordi han hadde vært på fisketur med Håkan som har skrevet en av hovedsakene.

Og så er det litt symboltungt. Det ser ut som en fyr som er i ferd med å drukne i natur. Og det liker jeg jo. En slags motvekt til alle nyhetene om antropocen.

Men først og fremst er bildet veldig annerledes enn bildene man normalt finner på forsider av fluefiskemagasiner. Jeg lurte en stund på om det var for annerledes, men samtidig er det ikke til å komme bort ifra at noe av ideen bak Oppstrøms nettopp var å lage noe som var annerledes. Å lage noe som i alle fall jeg har savnet. Og sånn sett funker Jonos bilde som en slags programerklæring. En avskjed til tradisjoner. Vi kan alltids kjøre noen pølse-i-brød-poseringsbilder på et senere tidspunkt. Hvis vi selger tre kopier av første nummer.»

– Jostein Henriksen, ansvarlig redaktør

Her er forsiden:

Forsiden på Oppstrøms #1, som nå er i trykken.

For de som ikke har kjøpt abonnement: På grunn av utsettelsen sender vi oppdatert liste til distributøren på søndag den 10. mai. Dersom man ønsker å få tilsendt første utgave på lik linje med eksisterende abonnenter kan man altså fremdeles gjøre dette til samme pris som tidligere.