Genuin naturglede i samisk villmark

I et hav av snuttprodusenter som kjemper om seertall, er det sjelden man finner gull. To friluftsavhengige menn som pusher 40, gir imidlertid håp om at noen fremdeles klarer å fange essensen av det å være på tur. Selv om det er helt fritt for fluefiske.

I 18-årsalderen begynte to fettere fra omtrent samme plass i Finnmark å gå på korte turer sammen. Så ballet det på seg. Nå lager Heaika Somby (36) og Erik Somby Iversen (37), fra henholdsvis Lakselv og Skoganvarre, film om å dra på langtur sammen.

– Den første lengre turen vi dro på var i 2011, og da gikk vi i 12 dager fra Helligskogen til Kautokeino. Etter det var vi bitt av basillen og planla konstant nye lange turer med tung sekk, forteller Iversen til Oppstrøms.

Filming av vidde. // Foto: Heaika Somby

Han forteller at slike blodslit-langturer langt inni ødemarka gjør noe med deg, og at man kommer i kontakt med deg selv og naturen på en ny måte.

– Du forlater sivilisasjonen og mobildekning. Det er kun deg, turlaget og uberørt natur så langt øyet kan se, sier Iversen.

Vil servere folk naturglede

Det var etter en langtur i Anárjohka sommeren 2016 at duoen fikk ideen om å begynne å filme turene sine.

– Vi hadde egentlig bare sett Lars Monsen dra på sånne turer og tenkte dette kunne være interessant for folk å se. Slit med tung sekk, fisking, lite mat, mygg og mye galgenhumor måtte bli bra TV.

Sommeren 2017 dro de igjen på tur og denne gangen hadde de med kamerautstyr. Tanken var å lage en slags naturdokumentar av turen.

– Vi brukte deretter omtrent 9 måneder på å lære oss å redigere og klippe film. Resultatet ble «Myggland», forteller Iversen.

Drømmer om å leve av tur og film

Nå jobber de med det andre prosjektet som har fått det treffende navnet «Kanokatastrofe». Planen er at det totalt skal lande på 6-7 episoder, og det slippes episoder av på YouTube-kanalen deres med jevne mellomrom. De to første episodene er allerede på nett.

Fettere. Kompiser. Og null kanoerfaring. Det blir det bra TV av. // Foto: Privat

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på det vi lager og det motiverer til å fortsette. Den langsiktige drømmesituasjonen er jo at vi kan leve av dette, dra på turer og lage film av det. Men enn så lenge er vi begge i vanlige jobber og må ta all redigering når det er tid, påpeker Iversen.

Til sommeren er planen på nytt å dra inn i Anarjohka Nasjonalpark. Nærmere bestemt til «Røyedalen» som er et område med masse fiskevann de enda ikke har prøvd.

– Denne gangen med litt mindre fokus på blodslit og mer fokus på fiske og bålkos. Dette skal munne ut i en ny serie med kortfilmer a la «Kanokatastrofe», sier Iversen.

Han håper folk liker filmene og har lyst til å støtte dem videre. Det er spesielt en måte han trekker fram som en ypperlig måte å hjelpe dem videre på veien.

– Vi setter utrolig stor pris på om folk vil abonnere på YouTube-kanalen vår og dele filmene våre.

nb_NO