Full overtenning på Korgen Camping

Bjørnar Neteland med både caps og ørret. Men er sistnevnte brun eller anadrom? // Foto: Patrick Gimmestad Emblem

Bjørnar Neteland dro til Nordland. I løpet av et fiskedøgn gikk han gjennom flere faser som menneske, mistet capsen i elva og ble brunørretfisker. Eller?

KORGEN CAMPING, 11 JULI 2020: Hva skjer når to laks- og sjøørretfiskere støter på en fryktelig danica-klekking? Og hva er det egentlig de fanger? Er det sjøørret eller brunørret?

Bjørnar Neteland er nå ferdig med en 14 minutter lang oppsummering fra Korgen Camping i Røssåga. Premieren er satt til 15. februar. Vi tok oss en prat med ham for å få svar på det vi lurer på, både om «capsen», «guidepoeng», tørrfluerekord, knekt krok, «mYe» overtenning og det som er en smule faglig input.

Hvor mange psykologiske stadier gikk du gjennom som menneske i løpet av det døgnkortet? 

1. «Balansert»: Da jeg spaserte i rolig gange mot elven før første økt var jeg komfortabel med å være en laksefisker som uanstrengt kunne fiske litt ørret når ingen så på, eller hvis laksprosjektet var preget av lite action. Dette ble kjapt utfordret i Røssåga…

2. «Psykosestart»: Dette inntraff etter første fisk på frittflytende insektsimitasjon. «Fy f@** dette er langt gøyere enn laksefiske»…

3. «Manisk depresjon»: Kom da jeg begynte å tvile på om det faktisk var sjøørret vi fisket på. Kunne jeg virkelig der å kose livet av meg på stasjonær brunørret? Spesielt når selve poenget med episoden var å vise at laks- og sjøørretfiske ikke trenger å være dyrt for å være gøy. Plutselig var det blitt dyrt brunørretfiske…

4. «Schizofreni»: Inntraff da jeg slo meg til ro med at det virkelig var brunørret (eller var det der?). «Schizofreni er en alvorlig psykisk lidelse som kan utløse vrangforestillinger og hallusinering. Symptomene kan oppleves som skremmende og forvirrende, og sykdommen gjør at mange isolerer seg». Den der treffer spikeren.

Ørretfiskeren. // Foto: Patrick Gimmestad Emblem

– I filmen får vi et innblikk i «guidepoeng» og «fiskepoeng» – hvordan fungerer egentlig dette poengsystemet?

Dette er et anerkjent poengsystem i lakseverdenen (som dere da tydeligvis ikke kjenner). Man får bonuspoeng for «guidet» fisk eller opplevelser. Skumbillefangst er høyest rangert med 8 guidepoeng og mulighet for 2 ekstra poeng hvis fisken er anadrom. Fiskepoeng er mindre viktig, men kan bli flittig brukt av guidene på jakt etter ekstrapoeng.

– Nettopp. Men vil du si at ørret vanskeligere å lure enn laks?

Det at to uforberedte laksefiskere klarte å lure altfor mange store ørreter på det som i ettertid tydeligvis var noe man kaller «danicaklekking» viser jo at ørreten ikke er sleip i det hele tatt. Det var svært lite erfaring eller kunnskap involvert i prosessen med å lande fem ørreter over 1 kilo. Tydeligvis bare dette her med å ha rett flue på. Og «Dryshake» da. Ekte sjøørreter er derimot kjempesleipe og mye vanskeligere å fange.

– Så, hvor mange Dryshake-bokser går du nå gjennom i løpet av en sesong?

For å bruke dagens målestokk så har jeg lgget på ca 0,5 dryshakes per 100 fiskedøgn, men i 2019 og 2020 så ligger jeg på nesten 6 bokser per 100 fiskdøgn. Noe som er en skummel trend. Tips mottas for øvrig med glede angående middel og bruk, da jeg fortsatt har lakserutinen med sleiking på fluen før fiske. Ingen god kombo med Dryshake det.

– Til slutt: Hva tenker du om at brunørret og sjøørret i teorien er samme art?

Det er litt skummelt å være så nærme rent fiskemessig på folk i «brunørretsekten», så jeg kommer alltid pushe anadrom foran meg! Min tanke om at sjøørretten er en mye artigere sportsfisk som er mye kulere fordi den er smart nok(?) til å gå ut i sjøen vil alltid stå seg.

Det alvorlige svaret vil være at det er veldig kult hvor tilpasningsdyktig denne arten er. Det er utrolig interessant hva som gjør at noen fisker velger den livsstrategien med å gå vekk fra den trygge elven og ut i havet, fjorden eller brakkvannsområdet for å få fortrinn på gyteplassene. De fiskene vi fanger i denne filmen er ikke bare et helvetes hodebry for oss, men er nok også interessante for fagfolk.

I filmen ser man at det er tydelige forskjeller på fiskene. Noen føles ut som og ser ut som bruninger, mens den største (og den som er ansvarlig for caps-uhellet) ser litt annerledes ut, med små hint om at den har vært på en liten vandring – samtidig som den har blåskjær og røde prikker. Alle fisken blir fanget i flo- og fjæreområdet- Vår gode venn Ulrich Pulg oppsummerer fint for oss i slutten av filmen, når vi spør ham hva disse fiskene per definisjon er.

Jeg kaller i hvert fall de fiskene på Korgen Camping for «stasjonær fjærørret i Røssåga». De elsker tross alt danica mer enn skumbille, så ekte sjøørret kan det ikke være.

Hele filmen fra miniserien om «Billigfisje» ser du under.

nb_NO