Frigjøringen av Tromsa
Foto: Andreas Lium

Frigjøringen av Tromsa

Det rører seg på folkebevegelsesnivå om dagen. Målet er at 25.000 km med elv skal restaureres og få renne fritt igjen. Her til lands utgjør Tromsa og Tore Solbakken det som fort kan bli en ledestjerne.

I Tromsa, som er sideelv av Gudbrandsdalslågen, har en demning i en årrekke hindret fiskevandring. Til tross for et forslag om rivning i en lokal forvaltningsplan fra 90-tallet, skjedde det aldri noe mer.

Tre tiår senere er allikevel demningen borte, og initiativtakeren er en ganske vanlig 42-åring ved navn Tore Solbakken fra Ringebu. Med tre barn, samboer og jobb i Tine.

Den ivirige fluefiskeren har dog 30 års fartstid i Gudbrandsdalslågen med sidevassdrag. Og han kunne vel neppe vært en bedre egnet kandidat for et prosjekt som dette. Og som med Elwha i USA, er Tromsa en av de aller første større reetableringsprosjektene i Norge.

– Jeg har helt klart vært inspirert av

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.