Fotografen: Sondre Forsell

Ikke alle som fotograferer fluefiske er fluefiskere. For surfefotografen og villmarksmannen Sondre Forsell er det ikke fisket, men det visuelle som betyr mest.

Helt siden Forsell var tenåring har han holdt på med video og foto i større eller mindre grad. Det hele startet da han var konfirmant.

– Jeg brukte store deler av pengene jeg fikk på et videokamera med mini DV-kassetter. På den tiden filmet jeg mye skating med kamerater.

Preget av ulike faser

Etter hvert sluttet han med rullebrett for kun å fokusere på musikk. Han er trommeslager, og resten av pengene han fikk til konfirmasjonen gikk til innkjøp av nytt trommesett.

– I denne perioden vil jeg si jeg nesten ikke tok i et kamera. Jeg startet også med surfing noenlunde samtidig og ble helt hekta. Men etter mye jobbing fikk jeg en kjekk sum med feriepenger, og skaffet meg etter hvert et fullformatkamera med både foto og filmfunksjon.

Dette gjorde han hovedsaklig fordi han kjente på behovet for å dokumentere hvor kaldt og bittert det er å surfe i Norge.

– Samtidig begynte ting gradvis å skjære seg med bandene jeg spilte i. Noen flyttet, noen ble uenige. Det var typiske bandproblemer. Jeg startet da å fokusere mer på foto, og et av de største ønskene var å vise folk i verden hvor dedikerte surfere i Norden var.

Han ønsket å vise at surfing er ikke bare dreier seg om boardshorts i varme land.

sondreforsell_fotografen_opstrms Fotografen i sitt rette element. // Foto: Sondre Forsell

Opptatt av å dokumentere natur

Kameraet har vært med hver gang han skulle ut i naturen eller på fjelltur. I senere tid har han også tatt endel bilder av fluefiske når han er sammen med en god kamerat på tur. De liker begge å campe og er det vann der vi slår leir, må fiskingen dokumenteres.

– Kameraten min pratet mye om fluefiske og hvor utrolig avhengighetsskapende det var. Jeg ble mer og mer interessert i fluefiske, og han fortalte at jeg måtte sjekke ut et fluefiskemagasin ved navn Vak. Jeg kjøpte meg et eksemplar og ble solgt. Det å kombinere naturfotografi med noe så terapeutisk i bildene var noe jeg fikk sansen for.

Han skaffet seg etter hvert et undervannshus. I all hovedsak for å få nye vinkler av surf, men Sondre har også dratt nytte av dette når han tar bilder av fluefiske. Da i form av «delte bilder», under og over vannflaten samtidig.

– Til nå har det ikke blitt mange slike bilder, men fra våren blir det nok en del fluefiskefoto og et mål er å ta det perfekte bildet av en fangst fra under vannoverflaten.

Ville opplevelser i havet

Han har i den senere tid blitt mer og mer interessert i andre rovdyr enn ørret, og hadde lenge et ønske om å dokumentere disse flotte dyrene i sitt element på nettopp ovennevnte måte.

– Et bilde i dette galeriet er fra da jeg snorklet med 28 hai midt uti havet på Hawaii. Jeg ble med to marinbiologer som forsker på hai og følger nøye med på haibestanden der.

De var heldige den første dagen og fikk se åtte hammerhaier, men disse ble skremt bort av de andre haiene.

– Opplevelsen var så fantastisk og ga så stort adrenalinkick at jeg måtte gjøre det igjen dagen etter.

Forsell jobber nå sakte men sikkert mot å gjøre fotografering til et levebrød, i første omgang deltid. Vi ønsker ham lykke til, og håper å se enda mer fluefiskebilder i tiden som kommer.

FAKTA

Navn: Sondre Forsell
Født: 6. august, 1988
Fra: Stavanger
Bosted: Stavanger
Kamerautstyr: Nikon D600, Sigma 150-600mm S, Nikkor 14-24mm
Favorittdestinasjoner som fotograf: «Jeg synes det er vanskelig å komme frem til en favorittplass. Men jeg kan si at det mest spennende jeg har tatt bilder av, var nok haiene på Hawaii. Jeg følte seg liten i vannet med så mange hai svømmende rundt meg.»
Favorittdestinasjoner som fluefisker: «Siden jeg ikke driver med fluefiske selv, må jeg velge en et sted der jeg tar bilder av fluefiske. Det er nok en såkalt «secret spot» på en øy en plass i Rogaland. Fisken er stor og det kryr av insekter.»
Nettside: instagram.com/sondreforsell