Oppdrett i åpne merder betyr null kontroll på utslipp. Hvor stor skade har det norske «lakseeventyret» påført vill norsk natur?

Fisken som aldri kom tilbake

I høstnummeret av Oppstrøms prøvde jeg å finne ut hva laksen spiser i havet i håp om å kunne spisse mine fluebokser. I prossessen kom det frem en mørk bakside. Hva om laksens matfat har endret seg så mye at fisken ikke kommer tilbake til elvene?

En mandag formiddag lå det en bok i postkassa mi. Tidlig i august hadde jeg forhåndskjøpt boken til Kjetil Østli og Simen Sætre, «Den nye fisken». August var plutselig blitt til oktober, og der var den. Jeg slukte den rått. Greide ikke legge den fra meg. Jeg ble liggende søvnløs om nettene, og innholdet duret rundt som en løvblåser i topplokket. Jeg har god oversikt på villfisk, norske fjorder og oppdrettsnæringen, men detaljene som kom frem i denne boken minner om en krimroman fra 50-tallet. Det er som om å lese om tobakksindustrien på sitt verste. Problemet er bare at handlingen foregår i dag. 

Så tilbake til start. Laksen og hva den spiser i havet. For at postsmolten selv ikke skal være nederst på næringskjeden...

DENNE SAKEN ER GRATIS, MEN FOR Å LESE DEN MÅ DU LOGGE INN

Dersom du også ønsker å lese saker som krever et abonnement, kan du gå hit for å se de ulike alternativene

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.