Mike Duncan, Randy Newberg og Jim Posewitz. // Foto: Dale Evans

En solskinnshistorie fra Yellowstone

Ja, du leste riktig! Dette er faktisk en gladsak fra USA. Med minidokumentar som kommer med «godt humør-garanti».

Det har vært et enormt fokus på unødvendige demninger i USA de siste årene, og miljøvernere kjemper kontinuerlig for frigjøring av viktige vannveier som har ligget brakk i flere tiår. Den smått legendariske Damnation dokumenterte noe av kampen.

Drømmen om urfisk, bærekraftige bestander av vilt, og inntakte økosystemer lever til tross for mange hindere. Og også her hjemme ser vi tendenser til en gryende folkebevegelse, både i Neteland-brødrenes seneste prosjekter og aksjonen i Randselva i høst.

Paradisdalen fikk leve

Selv om situasjonen er krevende både på hjemmebane og i USA, er ikke alt bare sorgen. Innimellom finner man faktisk en og annen vakker solskinnshistorie.

Et eksempel er fortellingen om den lengste frittflytende elven på the lower 48: Yellowstone i Montana og nordre deler av Wyoming.

Mike Duncan, Randy Newberg og Jim Posewitz. // Foto: Dale Evans

Hadde det ikke vært for at enkeltindivider førte en utrettelige kamp, ville Paradise valley nemlig ligget under vann i dag. Samfunnet i regionen hadde nok da vært like tørt som selve elveløpet.

– Forvaltning er vanskelig, ukomfortabelt, og upassende. Det har det alltid vært, og det vil det alltid være. Men heldigvis har man mennesker som Jim Posewitz, som sammen med andre stod rakrygget i det som var en kritisk periode. Disse menneskene utgjorde forsvaret av denne fantastiske elven, sier Randy Newberg til Oppstrøms.

Det nytter å kjempe

Den anerkjente jegeren og TV-produsenten står bak en herlig minidokumentar som følger fiskebiolog Mike Duncan, og nettopp Jim Posewitz. Sammen prøver de finne ut hva som ville vært situasjonen hvis Allenspur-demningen faktisk hadde blitt bygget.

– Mange mennesker har ville steder som står hjertene deres nært. Og de fleste steder har nok en liknende historie om ukjente mennesker som gjør fantastiske ting for nettopp denne tematikken, sier Newberg.

nb_NO