«En jævla pengefelle»

Foto: Sondre Beck Sletten / utras.net

Nordlendinger føler seg lurt etter løfter om islandsk urfisk.

I 2018 vant Sondre Beck Sletten fra utras.net en tur til Island. Konkurransen var basert på loddtrekning, og alle som handlet fluebindeutstyr fra et bestemt merke ble automatisk påmeldt. Stuntet var kreditert en norsk aktør som også selger fisketurer, og premien var brunørretfiske i det som ble beskrevet av en av verdens beste elver.

Sletten samlet utrasvennene sine og satte seg på flyet i retning Sagaøya. Håpefulle som bare fiskesugne nordlendinger kan være etter en litt tung norsk fiskesommer.

Luftslottørret?

Det som møtte dem var noe helt annet, og for et par dager siden slapp gutta en liten snutt på sosiale medier der Erlend Welde tar for seg akkurat det ørretfisket de hadde blitt forespeilet. Den ufiltrerte snutten finner man nederst i denne saken.

Turfølget bestående av meget erfarne fluefiskere skulle nemlig fiske øvre deler av West Ranga, i følge arrangøren en ørretelv i verdensklasse. Dette fant de lite info om hos andre kilder på nett. Ut fra det de hadde lest seg til skulle dette være en god lakseelv, med bra sjøørretfiske i nedre deler, nedenfor fossene som ikke kan forseres når laksetrappene er stengt.

Erik Roan (t.v) og Erlend Welde ble ikke imponert av det Island hadde å by på. // Foto: Sondre Beck Sletten

– Over fossene var det fint lite brunørret å se. Vi lette og fisket iherdig i tre døgn, og snakket med flere erfarne islandske fluefiskere som ikke hadde hørt om ørretfiske i øvre West Ranga, forteller Erlend Welde til Oppstrøms.

Samtidig ble det postet bilder på Instagram der «dagens fangst» fra området med det annonserte ørretfisket ble vist frem. Utras-medlem Erik Roan er ikke videre imponert av det.

– Vi fant jo fort ut at dette ikke stemte med virkeligheten, men derimot handlet om fisk som var fanget et annet sted ved en annen anledning. Ren løgn, med andre ord. Og jeg sitter egentlig igjen med følelsen av at noen faktisk prøver å fabrikere West Ranga som en ørretelv – noe jeg egentlig ikke tror det er, hevder Roan.

«Urfisk» i kar

På en av kjøreturene i området kom gjengen ellers over et syn som minnet mer om et anlegg for ørret i Nordmarka enn den urfisken de var forespeilet.

– Vi kjørte feil og fant et settefiskanlegg ved den kjente elva Galtalækur, som renner inn i West Ranga. Denne kjenner vi til fra ulike filmer, blant annet noen norske utgivelser. Men vi visste ikke at like ved de naturskjønne kulissene som rammer inn «Galta», så ligger det et «put-and-take»-vann gravd ut med gravemaskin. I tillegg til flere kar med oppdrettsfisk, forteller Welde.

Gjengen spekulerer i om disse røyene er fisk som blir satt ut i såkalte «Highlands», som er et platå med flere vann som blant annet skal huse stor røye.

Tegner et annet bilde

Reiselederen for den norske turoperaturen som formidler fisket i West Ranga husker den aktuelle seansen godt til tross for at han verken var reiseleder eller guide for nordlendingene i det aktuelle tidsrommet. Han tegner på sin side et helt annet bilde.

Sigve Urne er ikke enig i kritikken. Her med ørret fra West Ranga. // Foto: Sarah Kristine Synnevåg

– YouTube-videoen til «Utras» er både misvisende og lite faktaorientert. Det nevnes blant annet at det er oppdrettsfisk i West Ranga, forteller Sigve Urne, som er guide og reiseleder for aktøren som arrangerer turer til destinasjonen.

Han påpeker at West Ranga strekker seg bredt, rundt 80km fra kysten.

– Om Utras-gutta kan ha støtt på en rømling fra en liten sideelv kalt Galtalækur er selvsagt mulig, men dette tilhører sjeldenhetene. Med andre ord; Ørreten som svømmer og fanges i West Ranga er vill ørret, sier Urne.

Heller ikke i en av filmene der destinasjonen markedsføres er det mye som minner om karakteristikken som gis av «Utras», og Urne påpeker at West Ranga kan være krevende for enhver fisker.

– En dreven fisker vet at selv i en god elv, kan forholdene være dårlige, og de kan være bra. Man kan være heldig, eller man kan være uheldig. Det er ikke en barnebursdag hvor alle får en godtepose i enden av fiskestangen, sier Urne.

Uenig i kritikken

Han har lite forståelse for hvorfor Utras-gjengen har det han karakteriserer som behov for å påpeke en dårlig fisketur, og videre begrunner det med det de mener er en dårlig elv.

– Jeg har fisket West Ranga i mange år og støtt på både godt og dårlig fiske, som i enhver annen elv, enhver annen plass. Forskjellen er at West Ranga er en drøm når det klaffer. Det er en elv som premierer deg for hardt arbeid, og som er like lunefull som været på Island, forteller Urne.

Han synes det er beklagelig å høre at gjengen har hatt en dårlig tur, og at det både er trist og spesielt å bli servert en snutt som dette.

– Det hadde vært særs spesielt dersom våre vante laksefiskere skulle laget videoer om dårlige elver hver gang det var lav vannstand og liknende. Jeg håper deres neste tur inneholder tilfredsstillende mengde “glitter og glamour”, sier Urne.

Erlend Welde (t.v) karakteriserer Island som fluefiskets svar på Las Vegas. Her med Tommy Josefsen (t.h). // Foto: Sondre Beck Sletten

Lei av «opphyping»

Welde synes ikke at Urne bør henge seg for mye opp i selve West Ranga.

– Jeg skulle selvsagt gjerne sett dokumentasjon på ørret tatt i øvre del av elva i april/mai, før laksetrappene åpnes. For jeg tviler ikke på at de får fin, blank «brunørret» der oppe i juli. Samtidig handler jo ikke klippet om denne elva spesielt, påpeker Welde.

– Men hevder dere at mange kjente Island-destinasjoner egentlig er basert på løgn og lureri?

– Fluefiske på Island er generelt grisedyrt og hypet opp. Mange kommersielle aktører forsøker å sko seg på fisketuristene, og er strengt tatt bare fordyrende mellomledd, sier Welde.

Han karakteriserer det også som overraskende å se hvor utbredt det er med settefisk.

– Vi dro for å oppleve «fantastisk fiske etter urørret i vill natur» og fant sportsfiskets svar på Las Vegas. En del flotte fasader, men man går etter hvert lei av fossefall og svovellukt. Og når du ender opp med å betale 2000 norske kroner for et døgnkort i ei elv med 6-kilos oppdrettsfisk, så føler man seg både tom og litt skitten etterpå, sier Welde.

nb_NO