Dette engasjerte leserne våre mest i 2019

Vi tar et tilbakeblikk på populære saker i året som har vært.

Januar

Dette er en tung måned for alle skandinaviske fluefiskere som ikke flykter til varmere strøk. Vinteren er på sitt kanskje mest nådeløse, og det er lenge til sesongstart.

Foto: Raymond Eilertsen

Dette var også perioden der Oppstrøms gikk for halv maskin som følger av at daværende redaktør var fanget i A4-klørne, og hadde lite tid til overs.

Til tross for laber oppdateringsfrekvens var det likevel et jevnt sig av besøkende, og den mest leste saken i januar var historien om en annerledes ørret. I tillegg til dette var leserne våre opptatt av ørrethistorien til New Zealand, og Liums anmodning om å tjuvstarte med steinfluer.

Februar

Årets soleklare lavmålsmåned. Redaktøren befant seg på New Zealand, og lot fluefiskejournalistikk seile sin egen sjø.

Oppstrøms gikk med andre ord for lut og kaldt vann, men noen trofaste besøkende som fant veien innom var opptatt av langlesningen om frie tøyler for besettelsen.

Utstyrfokus stod ellers på agendaen, og både test av denne Leica-godbiten og Klättermusen-buksa ble konsumert.

Foto: Stefan Ågren

Mars

Som et slags motsvar til februars sløvhet ble dette en slags omveltningsmåned i redaksjonen, og banebrytende ting skjedde.

Vi fikk både nytt design på selve nettsiden, og et nytt ansikt bak redaktørspakene.

Besøkstallene økte i takt med publiseringsfrekvensen, og den mest leste saken i mars handlet om at fisk ikke bryr seg om hvem du er.

Et visuelt etegilde i form av buffé i grønn elv havnet på en god andreplass.

April

Den fine trenden fortsatte når våren så smått gjorde sitt inntog, og stilren realisme i Suldal traff mangt et laksehjerte. Vi ble også med på solotur til Patagonia.

Ellers stod flere seriøse emner på agendaen, og både dystre spådommer og vindmølleproblematikk fanget Oppstrøms-leseren. Vi stilte også det legitime spørsmålet om hva villaksen hadde valgt av myndigheter eller sportsfiskere.

Mai

Foto: Joakim Andreassen

Måneden for maksimal oppvåkning og full overtenning skaper iver også på internett, og det som tydeligvis vakte mest oppsikt var en mystisk nyhetssak om et nytt stangmerke. Men denne legendariske storfiskmagneten skapte også stor trafikk.

Arbeidet Lars & Lars gjorde for kommunen, og kronikken om hvorfor vi må reparere ødelagt natur gjorde det ellers meget sterkt, og mai skrev seg dermed inn som den måneden med nest høyest besøkstall.

Juni

Sommeren i Norge er kort, og må utnyttes. Derfor er det også godt å se at folk bruker litt mindre tid på internett når juni gjør sitt inntog.

Dette var ellers en måned der det var tett i toppen, og både betraktninger om den første natta, refleksjoner om hverdagsliv i forhold til ørretfiske, og den den detaljerte saken om enkle fluer for enkle hjerner gjorde det meget bra.

Juli

Sett i lys av juni-tallene er paradokset et faktum når vi ser tilbake på juli. Dette skulle nemlig vise seg å bli den måneden med høyest besøk i Oppstrøms historie.

Foto: Joakim Andreassen

Den mest leste (og delte) saken noensinne handlet om natur vs. næring, og vindmøllepolitikk vs. små fiskevann i agder.

Samme måned satte vår egen fotoredaktør fyr på deler av internettet med sin pekefinger til selvforherligende selfiekultur i fluefisket. Krenk-o-meteret i enkelte fluefiskegrupper peaket, samtidig som saken ble en av de mest leste (og delte) noensinne.

Sakene om monsteret i sivet og fisk som klatrer i fjell fulgte like etter.

August

Foto: Joakim Andreassen

Dette var måneden for premiere og lansering av alle de fire episodene fra Oppstrøms egen miniserie fra New Zealand, som til sammen stod for majoriteten av trafikken denne måneden.

Like under fulgte den gamle klassikeren som omhandler å erkjenne sine indre streamer-demoner, og den informative (og triste) saken om verdens siste frie elver.

September

Sesongen nærmer seg slutten, og folket trekkes gravis tilbake til binderommet.

Foto: Bjørnar Neteland

Dette gir også tid til mer internett-virksomhet, og dette var en måned der alle sakene vi publiserte fikk mer eller mindre like mye treff.

Vi lærte blant annet at Neteland-brødrene går nye veier, og at det er mulig å oppleve frykt og avsky i høstmørket.

Denne måneden var det også noen som dokumenterte aksjonister i Randselva, samtidig som vi fant ut at døgnfluekunnskap kan bli grasrotforskning.

Oktober

Laksefiskerne har satt utstyret på boden allerede, men kalde netter, dalende løv og oransje capser i skævven danner grunnlaget for det som er det absolutte punktum for ørretsesongen.

I oktober var det sylskarpe stikket til oppdrettsnæringen den soleklare lesertallsvinneren. Tett fulgt av kunnskap om stor ørret på tørt og den ironiske oppfordringen til å dele godplassene dine med andre.

November

Året nærmer seg slutten. Folk bruker opplagt mer tid i sofaen, og mindre tid på å surfe på fluefiskenettet. I hvert fall hvis vi skal tro på det besøkstallene forteller oss om at november alltid stikker av med tittelen som den absolutt dårligste måneden.

Foto: Trident Fly Fishing

Da var det i det minste enda godt vi kunne lokke med en tropisk godbit fra Mexico, og det faktum at Patagonia slapp dokumentaren om villakskamp på nett helt gratis. Det som ikke var like artig, men som skapte trafikk, var Havforskningsinstituttets funn omkring oppdrettsnæringens påvirkning av sjørøye.

Vi publiserte også en vakker langlesning om viktigheten av artsmangfold kreditert en av verdens fremste marinbiologer.

Desember

Vi kan definitivt ikke klage på besøkstallene i inneværende måned, og mye av dette har nok sammenheng med at vi slapp en forholdsvis stor nyhet tidligere denne måneden.

Foto: André Hesselroth

Oppstrøms blir nemlig papirmagasin, og som du både kan se øverst i saken og under her, så er det mulig å kjøpe abonnement allerede nå!

De siste to sakene vi publiserte i år, var den årlige kavalkaden fra de blideste sørlendingene vi kjenner, samt den nye spalten vår som vi har valgt å kalle for taco-fredag der André Hesselroth var førstemann ut.

Bli med oss også i 2020!

Med dette kan vi ikke gjøre annet enn å takke for følget i året som har vært. Det faktum at så mange besøker oss og leser sakene vi lager gjør at dette er jævli gøy å drive med. Og ikke minst; gjør at vi tør å lage papirversjon i tillegg.

Vi håper dere vil fortsette å følge oss. Og vil du støtte arbeidet vårt så gjøres det enklest ved å kjøpe abonnement på papirmagasinet.

Godt nyttår!


Oppstrøms blir papirmagasin i 2020.

Tegn abonnement her.

nb_NO