Fisken avbildet i 2012. // Foto: Raymond Eilertsen
Fisken avbildet i 2012. // Foto: Raymond Eilertsen

Historien om en annerledes ørret

Det er ikke uvanlig å kjenne igjen fisk som står på samme plass dag etter dag gjennom hele sesongen. Kanskje også over flere år. Noen fisk er det likevel lettere få øye på enn andre.

I den siste posten på utras.net forteller Raymond Eilertsen om at enkelte at fisker er så store at de blir lett gjenkjennelige og får navn, mens andre har karakteristiske kjennetegn som gjør at de ikke er til å ta feil av.

– Møt karen med forkortet gjellelokk. Jeg traff han første gang i 2012 og hadde stor glede av å følge han i noen timer på nært hold mens han vaket og så ut til å kose seg. Det korte gjellelokket så imidlertid ikke bra ut, og jeg hadde ikke hjerte til å fiske på han. Men jeg fikk noen fine bilder og en flott opplevelse ut av det, sier Eilertsen.

Spol så raskt 6 år og 2 dager fremover og jaggu finner ikke Eilertsen samme karen igjen.

– Bare 50 meter fra der jeg så han sist. Han var nå litt større og noe roligere i bevegelsene, men han var vel ikke til å ta feil av. Jeg var overbevist om at med en slik skavank ville han være lett utsatt for sykdommer eller predasjon, men neida, han opptrådte akkurat som før.

Fisken avbildet i 2018. // Foto: Raymond Eilertsen

Trygve Poppe, en av verdens ledende eksperter på fiskesykdommer og Professor emeritus ved NMBU Veterinærhøgskolen (samt fluefisker par excellence), sier følgende til utras.net om fenomenet:

“Dette ser ut til å være ensidig gjellelokkforkortelse og kan generelt ha flere årsaker. Siden dette er en genuin villfisk, vil jeg tro at den mest sannsynlige forklaringen er en eller annen form for mekanisk/fysisk skade tidligere i livet. Hos oppdrettsfisk er gjellelokkforkortelse ganske vanlig, men er da nesten alltid dobbeltsidig og forekommer helst som en jevnere forkortelse. Årsaksforholdene hos oppdrettsfisk er sammensatte, men er klart assosiert til intensiv drift med høy fisketetthet osv. Slik fisk vil gjerne klare seg godt så lenge de ikke utsettes for alvorlige fysiske påkjenninger (kjøring!). I oppdrettsnæringen ser man gjerne at slik fisk er de første som får problemer i forbindelse med trenging, håving, håndtering, lusebehandling osv.”