Det slutter der det begynner. Spørsmålet er bare hvor lenge det kommer til å fortsette sånn. // Foto: Jørgen Platou Willumsen

Den mørke dagen

Torsdag 25.mars blir stående som en merkedag i villaksens nyere historie, en merkedag jeg skulle ønske vi var foruten.

Regjeringen har bestemt at det skal gjøres en vurdering av hvordan det står til i den norske faunaen hvert sjette år, og i november 2021 vil den nye listen for Artsdatabanken i Norge være klar.

Torsdag 25 mars ble det gitt innsyn i den foreløpige rapporten. Og for første gang i historien kan det se ut til at villaksen ender på rødlista. Artene på lista kjennetegnes gjerne ved at de minker kraftig i antall eller allerede er fåtallige. I tillegg bidrar gjerne reduksjon og fragmentering av leveområder til økt risiko for utryddelse. Vanligvis er det en kombinasjon av flere faktorer som fører til at en art står på rødlista.

Tidligere i år kom en oppdatert rapport fra NINA og Havforskningsinstituttet som k...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.