Bare en fisk

Foto: Tor Nedkvitne

FILM OG BILDESPESIAL: Noen ganger er det best å ikke vite. For eksempel når det som løfter hodet på en glatt elvestrøm foran deg, med all overveiende sannsynlighet, er den største ørreten du noen gang kommer til å fiske på i ditt liv.

Den største. Og det med solid margin til den du kan forestille deg som den nest største. Da er det greit å tro at fisken er en helt vanlig stor ørret, sikkert over tre, men sikkert ikke over fire. Jeg kan ikke si jeg visste. Jeg kan ikke juge på meg akkurat dét, for liksom å krydre historien med en slags stålkontroll.

Flua landet et par meter over vakringene, seilte dovent mot brekkanten og jeg visste ingenting om hva som skulle komme. Jeg kunne ha gjort mye gærent i forkant, om jeg hadde visst. Sannsynligvis ville jeg brent av hele muligheten på grunn av nerver. Brukt resten av livet på å lande stor og fin ørret som aldri ville nå opp til denne ene jeg hadde greid å rote bort med et plaskete nedlegg, fordi jeg visste hvor stor den var på forhånd. Jeg ville ikke ha fått det til. Ikke faen.

Foto: Tor Nedkvitne

På en annen side føler jeg meg snytt for et av livets sjeldne øyeblikk. Det er få slike opplevelser i livet, i hvert fall i mitt. Jeg husker en gang jeg, helt uforvarende, kom inn i en nattåpen kiosk som var i ferd med å bli ranet. I noen sekunder, sikkert ti, stod jeg i veien for en mann med et hagleløp pekende rett mot meg. Han visste ikke hva han skulle gjøre. Det er slike sekunder av spenning jeg snakker om. Når utfallet virkelig gjør en forskjell for deg og du har en mulighet til å reflektere over akkurat det, før det skjer.

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NO