Gladlaks. // Foto: Travis Rummel

Bærekraftig laksemiddag

Filmskaper og Felt Soul Media-gründer Travis Rummel har laget kortfilm om det som må være den rake motsetningen til norsk oppdrett.

Etter å ha tilbrakt enorme mengder tid i Bristol Bay mens Red Gold ble filmet i 2007, trodde Travis Rummel at han hadde funnet kilden til den mest smaksrike laksen i verden.

Enorme mengder

– Sockeye-laksen er enormt tallrik sammenliknet med atlanterhavslaks, og returnerer i hopetall til dette området før de vandrer opp i forskjellige elvesystemer for å gyte. Problemet er bare at arten nesten er litt FOR tallrik, forteller Rummel.

I den intense fiskeperioden strekker rett og slett ikke tiden til for de lokale yrkesfiskerne, som ikke er i stand til å behandle fangsten på en tilfredsstillende måte før garnet fylles på nytt.

– Ikke misforstå meg, all form for vill Alaska-laks er fremdeles en av mine klare favorittretter. Men etter å ha smakt laksen til Taku River Reds, måtte jeg konvertere til den mer «idealistiske» måten å behandle matfisk på, sier Rummel.

Unik metode for god smak

Taku River Reds bruker nemlig trykkluft til å tømme fisken for blod med en gang den kommer i båten.

Sammenliknet med yrkesfiskerne i Bristol Bay har fiskerne i Tongass-området et enda kortere vindu for fangst fisk i sjøen. Fisken i dette området kommer i tillegg i mindre flak, og vanligvis holder hver garnfangst mellom 20-75 fisk.

takuriverreds_travisrummel_02_opstrms
Såkalt “pressure bleeding” gir god smak. // Foto: Travis Rummel

– Dette betyr at de har tid til å utføre riktig behandling av hver fisk som havner i båten, forteller Rummel som nå har fryseren full av både sockey og kongelaks fra Taku River Reds.

I sommer laget Rummel en kortfilm om akkurat det den lille bedriften driver med.

– Vi snakker om mennesker som gjør det de kan for å ta vare på familiebedriften, og som tar arbeidet meget seriøst. Høy kvalitet på kjøttet fra hver eneste fisk er det viktigste, og ønsket om å alltid gjøre ting enda bedre preger den lille gjengen, sier Rummel.

Fortsatt usikkert for Alaska-laksen

Han er glad for at han får dele en solskinnshistorie med lakseglade nordmenn, men påpeker at det fremdeles skjer skumle saker i kulissene.

– Det er hyggelig å kunne spre litt laksekjærlighet, men til tross for at Tongass-området produserer store mengder laks, er det som Bristol Bay direkte truet av storstilt gruvedrift rett over grensa fra Canada.

På lik linje med det vi for eksempel er vitne til i Kvalsund i Norge i dag altså.

– Jeg hjalp jo Ryan Peterson med en kortfilm om det samme problemet i forfjor, avslutter Rummel.

Til tross for bekmørke norske tilstander ifm både oppdrettsnæring og gruveprosjekter, er det deilig å se at det fremdeles finnes bærekraftig villaks-tankegang i enkelte deler av verden. Enn så lenge.

nb_NO