Årets fiske kan bli forbeholdt de lokale

Kan opplevelser som denne stå i fare i år? // Foto: Joakim Andreassen

Stengte grenser og forbud: Akkurat nå er det ingen som vet hva sommeren vil bringe for alle som har planer om å besøke norske elver og vann i andre kommuner og fylker.

Det er kraftige reiserestriksjoner i Norge om dagen. Både med tanke på innreise og på regionalt nivå. Å spå fremtiden er umulig, men det vi vet er at folk vil påvirkes av koronoviruset i lang tid framover.

Det kan i teorien bety at også tilreisende fiskere fra Norge potensielt sett kan blir møtt med utfordringer når det gjelder å besøke favorittdestinasjonen sin i sesongen som kommer.

Ville vært tilnærmet umulig

Om det blir bevegelsesbegrensninger i sommer, vil det ramme tilreisende norske laksefiskere på samme måte som utenlandske. Kun lokale fiskere vil i så fall kunne benytte seg av elva, skriver Norske Lakseelver på sine nettsider.

De hevder videre at dagens karantenebestemmelser og innreiseforbud ville ha gjort det nærmest umulig å gjennomføre et kommersielt laksefiske.

Potensielt store konsekvenser

Om denne situasjonen vedvarer vil dette opplagt kunne få store konsekvenser både for svært mange fiskere og lokale tilbydere av laksefiske.

– Norske Lakseelver jobber derfor med å kartlegge hvordan vi samlet kan møte disse utfordringene på en best mulig måte, og hvordan vi kan finne gode løsninger for årets fiskesesong innenfor de rammene myndighetene setter, sier kommunikasjonsansvarlig i Norske Lakseelver, Pål Mugaas.

Har stengt innlandsfisket

Også FeFo har nå offisielt lukket igjen, og per i dag har ingen utlendinger lov til å bedrive innlandsfiske på Finnmarkseiendommen.

– Vi vet fremdeles ikke om situasjonen vil påvirke sommersesongen, og enn så lenge gjelder forbudet i Finnmark personer som er bosatt utenfor Norge, sier utmarksforvalter i FeFo, Egil Liberg.

nb_NO