Verdens mest berømte road-trip

Mountain of Storms har lenge vært en kultklassiker i ski-, klatre- og surfemiljøer. Nå er filmen omsider tilgjengelig på YouTube.

I 1968 setter fire kompiser seg i en van i Ventura, California og legger ut på tur. De fire er klatrerne, skikjørerne og surferne Yvon Choinard, Doug Tompkins, Dick Dorworth og Lito Tejada-Flores. Målet er Patagonia der de skal møte en femte kompis, den britiske klatreren Chris Jones, og bestige Cerro Fitz Roy. Planen er å stå på ski og surfe nedover i Mellom- og Sør-Amerika. En av dem har med seg et 16mm Bolex-kamera, og resultatet blir kanskje den mest beryktede road-trip- og eventyrfilmen noensinne.

Mountain of Storms har ikke bare skyld i et ukjent antall bilturer, men har blitt en slags grunnstein i hele dirtbag-ideologien som i dag gjennomsyrer alt fra klesprodusenten Patagonia til vanlife-kontoer på Instagram. Turen har blitt forsøkt kopiert (se feks. 180° South) og er beskrevet i et utall bøker og filmer.

Eventyrlys...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.