Verdens mest berømte road-trip

Mountain of Storms har lenge vært en kultklassiker i ski-, klatre- og surfemiljøer. Filmen dokumenterer en 8000 kilometer lang biltur fra California til Patagonia, og deltakerne skulle bli legender innenfor friluftsbransjen. Nå er filmen omsider tilgjengelig på YouTube.

I 1968 setter fire kompiser seg i en van i Ventura, California og legger ut på tur. De fire er klatrerne, skikjørerne og surferne Yvon Choinard, Doug Tomkins, Dick Dorworth og Lito Tejada-Flores. Målet er Patagonia der de skal møte en femte kompis, den britiske klatreren Chris Jones, og bestige Cerro Fitz Roy. Planen er å stå på ski og surfe nedover i Mellom- og Sør-Amerika. En av dem har med seg et 16mm Bolex-kamera, og resultatet blir kanskje den mest beryktede road-trip- og eventyrfilmen noensinne.

Mountain of Storms har ikke bare skyld i et ukjent antall bilturer, men har blitt en slags grunnstein i hele dirtbagging-ideologien som i dag er gjennomsyrer alt fra klesprodusenten Patagonia til vanlife-kontoer på Instagram. Turen de fire kompisene la ut på, har blitt forsøkt kopiert (se feks. 180° South) og er beskrevet i et utall bøker og filmer.

Det er lett å forstå hvorfor. Filmen formilder en leken eventyrlyst blandet med gryende filosofiske betraktninger rundt forholdet mellom mennesket og natur som det er vanskelig å ikke la seg fascinere av. To av deltakerne gikk dessuten videre til å grunnlegge kles- og utstyrsprodusentene Patagonia, Black Diamond og The North Face. Da filmen ble spilt inn, var Chouinard, grunnleggeren av Patagonia, 30 år gammel og hadde ennå ikke åpnet den første sjappa si. Tompkins, som senere skulle stifte The North Face og klesmerket Esprit, var bare 25.

Da Tompkins ble lei av klesindustrien, solgte han seg ut og stiftet Tompkins Conservation. Tompkins, som var inspirert av Arne Næss, Nils Faarlund og den dypøkologiske bevegelsen, brukte formuen han hadde bygd opp gjennom TNF og Esprit, til å kjøpe opp enorme områder i chilensk Patagonia. Han gjorde dem om til nasjonalparker og ga dem senere tilbake til den chilenske staten (For mer om den historien, se her). Tompkins døde i en padleulykke i 2015, 72 år gammel.

Filmen var lenge umulig å oppdrive, men nå har altså Patagonia lagt den ut på nett. Helt gratis. Filmen inneholder ikke noe fluefiske, men renner over av vakker natur og en bohemsk livsanskuelse de fleste fluefiskere kan kjenne seg igjen i.

nb_NO