Røya er med sin forkjærlighet for kaldt og klart vann en takknemlig spottefisk. Men hvordan fange den? // Joakim Andreassen

Trumfkortet ved sight-fiske

Det mest visuelle fisket etter ørret og røye setter strenge krav til tilnærming og tilpasning. Andreas Lium mener han har funnet oppskriften. Og flua som funker.

Spotting og sight-fiske i elv kan være frustrerende. Det er vanskeligere å finne ut hva fisken spiser, enn ved tørrfluefiske hvor menyen ligger synlig på overflaten. Fisk som vaker regelmessig, spiser også regelmessig, noe vi ikke umiddelbart vet om fisk vi spotter. 

Min erfaring er også at det er lettere å skremme vekk fisk med nymfeflyt enn med tørrflueflyt. Dette gir mening, i og med at vi sender både flue og fortom rett i fleisen på fisken. Pass i alle tilfeller på at flue og fortom får drive godt forbi fisken før du trekker inn til et nytt kast, for ikke å skremme den.

Så hvordan bør vi angripe situasjonen, etter å ha spotta drømmefisken på bunnen som spiser et eller annet av og til?

Tilnærming

Ok, så du har spotta en fisk, hva er det første du gjør? Jeg mener at observasjon og tålmodighet er enda viktigere her, enn ved tørrfluefiske. Fisken kan være lettskremt, vi vet ikke hvor fokusert den er på mat og vi vet ikke hvor stort område den eventuelt beveger seg på....

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.