Foto: Fin Followers

Tøffe forhold for dansker på vidda

Noen ganger blir man så ivrig at man planlegger spontantur uten å sjekke værmeldinga.

Denne sommeren stod den danske gjengen fra Fin Followers foran et aldri så lite luksusproblem.

– Vi hadde flere uker ferie til rådighet, uten å helt vite hva vi skulle gjøre, forteller Johan Bjerg til Oppstrøms.

Han er helt klar på at Danmark er et fett land å ha sommerferie i, men at det på et tidspunkt blir naturlig å flytte fokus til andre fiskeområder.

– Det er jo masse billig øl i Danmark, i motsetning til Sverige og Norge. Men man trenger noe mer når man er fluefisker, så en uke før ferien var et faktum bestemte vi oss for å dra til svenske fjell og vidde, forteller Bjerg.

De leide bil og booket helikopter, litt uten å tenke så mye på andre ting.

– Etter å planlagt turen kom vi på at vi kanskje burde ha sjekke været.

Varselet lovet nemlig regn og vind. Og mye av det.

Saken fortsetter under bildet.

finfollowers_sverige_01_opstrms
Stille før stormen? Eller var det etter? // Foto: Fin Followers

– Det skulle vise seg å bli en vanskelig tur. Det blåste sterkt, temperaturen var veldig lav og vannstanden var over normalen. Flueboksene våre bestod for det meste av tørrfluer, og alt i alt så det hele svart ut, sier Bjerg.

Noen dager måtte tilbringes utelukkende innendørs, fordi det rett og slett styrtregnet fra morgen til kveld. Noe som passet dårlig med at vinden holdt på å rive de store husteltene deres i fillebiter.

– Heldigvis er det litt lettere å holde humøret oppe når man er fem gode venner på tur. Og etter et par dager med søken, lyktes det oss å finne noen fisk som faktisk spiste av overflaten. Eller rettere sagt; i selve overflaten. De var fullstendig fokusert på klekkere, og brydde seg null om alt annet, forteller Bjerg.

Han legger til at alt måtte gjøres riktig for å få fisken til å vise interesse.

– Her er det mulig å dra tydelige paralleller til nattelivet og «københavnske piger». Men gjennom hardt arbeid, fikk vi resultater. Rundt 30 ørreter ble landet, og vi var like glad for hver eneste. Når alt kommer til alt, så setter man langt større pris på en fisk man har jobbet for. Antall og størrelse kommer da i andre rekke, avslutter Bjerg.

nb_NO