Thomas & Thomas Paradigm 9′ #5

Foto: Joakim Andreassen

En mer moderne arvtager til det som nærmest er en legende blant mange tørrfluefiskere – les hva vi mener om den nye versjonen fra den amerikanske produsenten.

Først av alt er jeg nødt til å redegjøre for min egen inhabilitet når det gjelder å skrive en test på ei fluestang ved navn «Paradigm». Det hele startet med en velfylt konto i kjølvannet av egen konfirmasjon, da jeg sporenstreks dro og kjøpte meg ei T&T Paradigm – riktignok den forrige utgaven, todelt.

Dette er nå 20 år siden, og det var min første virkelig kostbare, lekre og gode fluestang. Den ble en forlengelse av min høyre arm gjennom tusenvis av fisketimer de påfølgende ti årene. Stangen ble markedsført som dyp, med tradisjonell helaksjon – en hyllest til historiske stenger og aksjoner rett og slett. Serien hadde en dedikert følgerskare, primært tørrfluefantaster – som mente dette var den beste tørrfluestangen gjennom alle tider.

Allsidighet er stikkordet

Dagens Paradigm-utgave designet av Joe Goodspeed (mannen bak Avantt og Exocett fra samme produsent), er strammere. Aksjonen er basert på forgjengeren, men er jevnere progressiv – og gir absolutt ikke det samme hintet av parabolsk oppførsel som Paradigm 1.0 gjorde. Stangen er dyp, men vanvittig jevn og med en forholdsvis rask recovery, plenty med kraft i nedre del til normalt ørret- og røyefiske, og minimalt med etterslag. Det har definitivt skjedd ting med måten Thomas & Thomas (T&T) bygger stenger på, og materialene som brukes.

Med erfaring fra godeste Goodspeed sine to andre nevnte stangserier, er det lett å kjenne hvordan mannen tenker. Jevn, progressiv aksjon er stikkord, hvor det vil variere avhengig av serie hvor dypt aksjonen går. Felles for alle sammen, er at de lever i hånda på en måte jeg sjelden eller aldri har kjent fra andre produsenter. Selv stengene tiltenkt det røffeste saltvannsfisket, har en uvant livlig følelse, og dette fellestrekket gir stengene en utrolig allsidighet. Nettopp allsidighet har alltid vært noe jeg ser etter i min klart mest brukte stanglengde og -klasse; 9′ #5.

Takler mer enn én fiskesituasjon

På forhånd var jeg spent på denne nye versjonen av min første store kjærlighet, og i hvilken grad den ville dekke mitt fiske med forskjellige fluestørrelser i forskjellige deler av landet og i svært varierende værforhold. Jeg ble definitivt positivt overrasket. Ny materialbruk og noe mer krefter i bunndelen gjør stangen akkurat så allsidig som jeg håpet på. Den håndterer store fluer, og kan sette tilstrekkelig rask linehastighet ved utfordrende forhold.

Stangen er en drøm til vannkast og pene presentasjoner, og inspirerer til en naturlig ro det er vanskelig å beskrive – uten at det går på bekostning av presisjon eller kastelengder. Den dedikerte nymfefisker som fisker dypt med flere fluer og dilldall på fortommen, vil muligens foretrekke en noe stivere stang for bedre direktekontakt og et mer kontant tilslag. Streamer-fiskeren som knaller ut framtunge liner med marabou og kanin i enden av fortommen, vil muligens også foretrekke en stang mer i retning av Avantt eller Exocett – som bedre håndterer de typiske “halvt overvektige” linene tiltenkt slikt fiske.    

Konklusjonen

Med kniven på strupen, om jeg bare kunne brukt én fluestang resten av mitt liv til fiske etter ørret og røye, så ville det blitt nettopp Paradigm 9′ #5. Jeg har både studert og testet en god del av stengene fra de ledende produsentene i dagens marked, men i all min subjektive inhabilitet er det ingen som kommer i nærheten av det T&T driver med for tiden.

Ingen andre lager like pene stenger, og ingen andre klarer å kombinere egenskaper like elegant. Sexy, myk og samtidig fast der det er viktig. Det liker jeg. 

Teststangen er kjøpt fra WorldFlyAngler. 

nb_NO