Foto: Therm-A-Rest

Therm-A-Rest NeoAir® XTherm™

Vi har testet en av toppmodellene til Therm-A-Rest for bruk i forskjellige temperaturer og krevende forhold. Dette er en kostbar sak, men er det egentlig noe som ikke kan forsvare prisen?

Lenge var jeg skeptisk til oppblåsbare liggeunderlag, rett og slett fordi de gode gamle foam-underlagene aldri sviktet. Jeg tålte mye mobbing og høylytt snorking, før jeg gikk til anskaffelse av et enkelt og oppblåsbart underlag fra Therm-A-Rest for drøye ti år siden. Jeg klarte selvsagt å punktere det, grunnet uvettig bruk tett på et Finnmarksbål like etter anskaffelse. Heldigvis var reparasjon ekstremt enkelt, med et par lapper Tear-Aid. Nå i dag er dette underlaget akkurat like fint og tett, uten slitasje av betydning etter nærmere 200 døgn i aktiv tjeneste. Verden går fremover, og med tiden økte tykkelse og R-verdi på Therm-A-Rest sine underlag samtidig som vekt og størrelse gikk ned. Det var på tide med et nytt.

Valget falt på toppmodellen NeoAir® XTherm™, for helårsbruk. Størrelsen kan sammenliknes med ei stor drikkeflaske, selv om jeg valgte den største modellen for komforten sin skyld. Rent praktisk betyr dette at liggeunderlaget bare opptar en liten krok på innsiden av sekken i stedet for å måtte festes på utsiden. Vekta kryper også under mine trofaste foam-underlag, på tross av ekstrem R-verdi og solide dimensjoner i oppblåst tilstand.

Nesten «for god» isolasjon

Det første som gjorde inntrykk på meg da jeg testet underlaget var varmen. Det tok noen få sekunder fra ryggen traff underlaget, til varmen kjentes godt. Materialvalg og design på innsiden av underlaget gjør en svært god jobb isolasjonsmessig, selv om du ligger på snø eller is i 20 minus. Dette underlaget er laget for at du skal sove godt uansett hvor lav temperaturen blir, det er det ingen tvil om. Et slikt underlag i kombinasjon med soveposen din bidrar klart til en lavere komforttemperatur. En konsekvens av dette er at underlaget nesten blir for varmt dersom lufttemperaturen er over 20 grader, men teltlivet blir fort litt svett i slike temperaturer uansett. Jeg bruker dette underlaget hele året, og justerer bare soveposen dersom det blir for varmt.

Som å sove i seng

Den andre imponerende egenskapen ved dette underlaget er komforten. Du sover bedre, våkner mer uthvilt, og blir mindre stiv og støl enn ved bruk av tynnere underlag. I prosessen med å velge nytt underlag kom jeg over mange tilbakemeldinger fra personer med ryggproblemer, som opplevde en ny giv på tur etter anskaffelse av et varmt og mykt XTherm-underlag. Jeg er heldigvis fritatt for ryggproblemer enn så lenge, men gir kroppen relativt mye juling for å komme meg til de flotteste og mest urørte fiskeplassene. Jeg kan ikke annet enn å skryte av komforten som varmen og tykkelsen til dette liggeunderlaget gir, og det har vært helt fantastisk å legge seg etter samtlige brutale transportetapper.

Mindre støy

Tidligere har Therm-A-Rest fått noe kritikk for bråkete liggeunderlag. Og ja, jeg kan signere på at det tidvis har vært et irritasjonsmoment når komfortorienterte kompiser med et kaotisk søvnmønster var tidlig ute med anskaffelse av slike underlag (mens jeg lå og vred meg på et foam-underlag). Therm-A-Rest har tatt kritikken til seg, og lyden er klart dempet fra tidligere modeller til XTherm. Nå er det slutt på lyder a la krølling av aluminiumsfolie og matpapir om natta, heldigvis!

Økt slitestyrke

For min del falt valget på XTherm delvis på grunn av slitestyrken. Her er det påspandert noen ekstra gram med nylon på utsiden, nettopp for å sikre enda bedre pålitelighet på røffe turer. Jeg liker god slitestyrke, og har aldri hatt problemer med mitt XTherm-underlag i så måte. Det er ingen synlig slitasje på utsiden, og underlaget har ingen problem med eksempelvis hundeklør. Riktignok har jeg basert på tidligere erfaring valgt å stort sett la liggeunderlaget bli i teltet, spesielt ved fyring av bål. Ettersom luft utvider seg med økende temperatur, slipper jeg også ut litt ekstra luft på morgenen dersom det er meldt varmt den aktuelle dagen. Dette for å minimere unødvendig belastning på underlaget.
Skulle man være så uheldig å ryke på en punktering, så kan man kjapt og enkelt reparere skaden ved bruk av Tear-Aid – som tidligere nevnt. Ventilen på underlaget oppleves som solid og enkel i bruk, og ser relativt uforandret ut sammenliknet med tidligere Therm-A-Rest liggeunderlag.

Fuktfri oppblåsing

Therm-A-Rest Neoair Xtherm leveres i en praktisk pakkpose, og med en medfølgende pose for å blåse opp underlaget. Jeg har gjort det til en vane å bruke denne posen, fremfor å blåse opp underlaget med egne lunger. Primært for å begrense mengden fukt på innsiden av underlaget, noe som av naturlige årsaker er spesielt viktig i svært lave temperaturer. Levetiden på underlaget øker, hvis mengden fukt på innsiden holdes til et minimum.

Jeg finner ingenting negativt med dette underlaget, og mener det er verdt hver eneste krone dersom du bedriver et friluftsliv hvor du utfordrer kropp og naturkrefter – eller bare vil ha det ultimate innen bærbar komfort.

Sov godt!

***

Therm-A-Rest NeoAir® XTherm™

Størrelse testet: L (63x196cm)

Størrelse komprimert: 28x11cm

Vekt: 570g

R-verdi: 5.7

Tykkelse: 6,3cm

Materiale over/under: 30d Rip Nylon/70d Nylon

Testnetter: ca 50, i temperaturer fra -20 til +25

Faktaopplysninger hentet her

Testproduktet ble levert av Vertikal AS

nb_NO