Taco-fredag: Tommy Vik

Det er freddan, men før vi setter på gullrekka, skal vi snakke med en lokfører som noen ganger skulle ønske han var lærer. Dessuten fisker han med designeren vår, og vi prøver å lokke ut noen historier om Jørgens skyggesider.

Taco-fredag er en semi-fast spalte der vi møter både kjente og helt vanlige fluefiskere som svarer på enkle spørsmål. PS: Det skal være koriander på taco!

– Hvem er Tommy Vik?

En småbarnspappa på 37 år som bor i Sandvika som tenker på laksefiske 24/7. Lokfører i Flytoget av yrke. Jobber kun for å fø barn og for å ha råd til å fiske. Er med i teamet til Loop og får være med på å prøve mye nytt utstyr før det kommer i butikk. Er snellefetish-ist. Heter det det? 

– Laks eller ørret?

Helt klart laks! All undringen om hvorfor laksen tar, tiltaler meg. Fiskene er ofte store og tunge. Men jeg ser helt klart fascinasjonen for ørretfiske. Jeg hadde en enormt spennende fiske etter ørret på fjellet for to år siden. Ørreter på 2-3 kilo innenfor kastehold gikk og vaket steady på fluer med bakovervinger. En av mine topp ti opplevelser med stang i hand!

– Hva er knepene for å skaffe seg fisketid når man har småbarn?

Når familien spør hva du ønsker deg til jul og bursdag, svarer du barnepass uke 26 og 31. Gjør mye hjemme ellers i året så er aksepten større når du hinter om at du vil dra bort en tur. Og du må tåle dårlig stemning om det skulle dukke opp ved lufting av idé om fisketur. Dårlig stemning går over! Det gjør ikke smertene ved å gå glipp av en tur.

– Ta oss gjennom en typisk fiskesesong.

Det begynner alltid 1.januar. Jeg tror at 1. juni er rett rundt hjørnet. Da bindes det fluer i stor skala. Når snøen og kulda i februar treffer som et godstog går jeg i kjelleren. Mars fortsetter med noen spede forsøk etter sjøørret i Oslofjorden. En kompis har hytte i Strømstad og i normalårene har vi en tur dit første helga etter 1. april etter sjøørret. Så skjer det lite før midten av juni og utover. Da drar jeg helst til Nord-Norge. Prøver å tøye strikken til en uke nordpå i juni. Er jeg heldig lurer jeg familien til «familieferie» i nord i juli. Helst med en lakseelv i nærheten. Og så avsluttes sesongen med en august-/ septembertur i nord igjen.

– Kan du fortelle oss noe sladder om designeren vår?

Han har en lei tendens til å glemme minnekort til kameraet når jeg får stor fisk. Så finner han magisk nok minnekortet igjen rett etter at fisken er sluppet ut igjen. Han er en snill kar, men totalt utilregnelig.

– Fortell oss om den råeste fiskeopplevelsen du har hatt.

Da jeg dro på en 11-kilos laks i en bitteliten «potte» i en liten elv på hytta i Nordland. Den tok i overflaten, raste nedover elva med meg halsende etter. Jeg ramla på elva, kom meg på land igjen og smadra kneet i steinura mens jeg kjefta på pappa som ikke kom for å hjelpe til. Da skrek han at han også stod og kjørte på fisk. Fisken raste ut 100 meter og rundt en stein og gikk oppstrøms igjen. Til slutt fikk jeg lurt den ned igjen og inn mot land. Da farsan håvet laksen, etter å ha landa sin fisk, datt flua ut.

– Hva er det beste med fluefiske?

Estetikk, kunnskap og tålmodighet til å mestre noe. Og fluesneller! Jeg tenner på pene fluesneller.

– Og det verste?

Det er vanskelig å smette inn en kjapp laksetur. Det krever noen dager for å få til en vellykket tur.

– Hvordan ser flueboksen din ut?

Det er mye Frödin-inspirert, men det har blitt mer variasjon de siste årene. Jeg forsøker å holde meg til noen få mønstre som jeg vet funker og varierer heller i størrelser og volum. Nå blir det mye bucktailfluer fremover.

– Er lokfører et fluefiske-vennlig yrke?

Nja. Turnus gir mange muligheter til turnusfri som kan innkasseres i turer. Men fravær av mulighet til å ta mye ferie på sommeren trekker ned. Skal jeg omskolere meg så skal jeg bli lærer!

– Hva skal først i taco-skjellet? Kjøtt eller grønnsaker?

Kjøtt! Masse kjøtt!

– Øl eller vin?

Nordlandspils!

– Snus eller sigg?

Snus. Og så fiske-sigg for å at leppa skal få en sjanse til å  heles etter massiv kjedesnusing elvelangs. 

– Hva irriterer deg mest?

Bedrevitere og verdensmestere. Da skrur jeg på bullshit-filteret momentant.

– Hva gjør det mest glad?

Når det endelig løsner med en storlaks etter en stang ut-periode for en fiskekompis eller meg selv. Eller kanskje når jeg ser gleden til barna når jeg kommer hjem? Nei, det må nok bli det første! 

– Fiske en elv du kjenner som din egen bukselomme, eller utforske hvite flekker på kartet?

Bukselomme! Det finnes mye spennende i en bukselomme. 

– Hva hører du på i bilen når du kjører til fiskeplassen?

Mye variert. Musikk med tempo til elva for å psyke meg opp til mange resultatløse kast. Rolig musikk hjem fra elva for å nyte og fordøye inntrykkene.

– Hvem er forbildet/inspirasjonskilden?

Fluebindemessig Mikael Frödin, kastemessig Göran Andersson og fiskemessig så er det Jaran Gustavsen og Christer Kristoffersen i Loop-teamet. Rutinerte karer som har mange verktøy i Victorinoxene sine. 

– Hva legger du i ordet “oppstrøms”?

Alt er bedre oppstrøms!

– Drømmedestinasjon, og hvorfor?

ASR på Kolahalvøya. Det har lenge vært en drøm og jeg liker naturen. Fiskeoppsyn med Kalshnikov og helikopter til elva.