Taco-fredag: Paul Amundsen

På lefsa i dag har vi en lakseavhengig eksil-vestlending som prioriterer kvalitetstid i elva fremfor teknologiske nyvinninger alle dagene i uka. Det er en filosofi som fortjener mye koriander.


Taco-fredag er en semi-fast spalte der vi møter både kjente og helt vanlige fluefiskere som svarer på naivistiske og enkle spørsmål. PS: Det skal være koriander på taco!


– Hvem er Paul Amundsen?

Paul Amundsen er en 40(+) år gammel fluefisker som lever og ånder for fiske etter laks. Arven er tatt opp etter min bestefar som jeg hang i skjorta på som guttunge, og det har gitt meg over 30 sesonger med laksefiske min «lave» alder til tross.

Yrkesmessig jobber jeg som kiropraktor, og flyttet nordover fra Sauda i søken etter de beste fiskeelvene straks utdanningen var fullført. De siste 10 årene har Målselva vært min hjemmebane.

Gladgutt fra Sauda. I Målselv. // Foto: Privat

– Du er ikke på sosiale medier, utenom på Instagram der du går under navnet @paulkiro. Hva er greia?

Som teknisk inkompetent og fullstendig digitalt uinteressert var det min kone som for noen år siden lastet ned Instagram-appen slik at jeg ikke skulle bli fullstendig sosialt isolert. Dette er fortsatt mitt eneste sosiale medie, og kommer nok til å være det inntil noen påtvinger meg noe annet.

Når sant skal sies har «IG» hjulpet meg å komme i kontakt med mange fluefiskere som jeg nok ellers aldri ville ha truffet, så det har absolutt vært nyttig og givende. Når man i tillegg har fått et par sponsorer i voksen alder må tydeligvis noen ha funnet livet mitt høvelig interessant..

– Det er et kobbel av fangstbilder på instagram-kontoen din. Folk flest tror sikkert at du fisker hele tiden. Stemmer det? Går familien for lut og kaldt vann eller har du tid til andre ting?

Før vi fikk barn fisket jeg laks rundt 50 dager i sesongen, med 20-30 dager annet fiske ved siden av. Etter familieforøkelsen er antallet fiskedager etter laks nede i 30-40, noe jeg er ganske fornøyd med tross alt.

Jeg er så privilegert å ha en kone som også fisker laks (og i tillegg er fotballinteressert!), så det gir meg nok noen flere fiskedager enn folk flest. Dermed kan også noe av familietiden tilbringes i elva, og kona mi er etter hvert blitt en dyktig fluefisker.

Så gjenstår det å se om vi klarer å overføre interessene til neste generasjon, eller om han blir traumatisert av fiskegærne foreldre og heller går for korpsmusikk og sprangridning.

– Er det kun laks som gjelder?

I laksesesongen er det definitivt kun laks som gjelder. Om det er genetisk bestemt eller tillært vet jeg ikke, men jeg jeg får ikke det store kicket av noe annet fiske. Det vil si at jeg synes det er gøy med «ventefiske» før laksesesongen. Da etter sjøørret i sjøen og ørret i Barduelva, og jeg har en god del sånne turer. Men det er ikke noe jeg MÅ gjøre for å være lykkelig, slik som laksefiske.

– Fortell oss om den råeste fiskeopplevelsen du har hatt!

En t-skjorte som definerer mantraet til Amundsen som laksefisker. // Foto: Privat

Det har jo blitt noen kule opplevelser gjennnom årene, og det er lett å rote seg inn i klisjeer om stor laks eller lange utras i tropiske farvann. Noe av det jeg derimot liker best med laksefisket er slitet, uforutsigbarheten, og at man må jobbe for å få resultater.

De som har råd til det kan kjøpe seg tilgang til fantastiske plasser og fancy lodger, med dertil bra fiske. Men det som virkelig er rått for meg er å måtte jobbe hardt på et offentlig vald med åpent kortsalg, der alle stiller på like vilkår, og så kanskje få en fisk når ingen andre gjør det.

Derfor ender jeg på at en laks på en drøy kilo, som jeg fikk den siste timen av fisket vårt etter 4 dagers slit i Finnmark for et par år siden, som en av mine råeste opplevelser.

– Hva er det beste med fluefiske?

Det beste med fluefiske er definitivt den altoppslukende boblen man lever i, der stort sett ingenting annet kan forstyrre eller betyr noe, når man er ved elva.

– Og det verste?

Det verste er nok folk som stresser, har spisse albuer, og ikke følger skrevne og uskrevne regler når man fisker på steder med offentlig kortsalg. Da blir jeg også stresset…

– Hvordan ser flueboksen din ut?

Den flueboksen jeg har et sterkest forhold til er utvilsomt en diger dobbeltdekker fra Flambeau som jeg kjøpte da jeg var 14 år. Den er fortsatt i bruk den dag i dag som et magasin for tubene mine. Den er altfor stor og klumpete til å ha med seg til elva, så jeg må plukke fluer ut av den og over i mindre bokser før sesongen. Men ingenting overgår det å åpne den gamle dinosaurboksen når jeg planlegger for en tur.

– Manchester United eller Liverpool?

Man skal tidlig krøkes, og med to laksefiskende foreldre er vel den saken grei. // Foto: Privat

Alle som kjenner meg sånn høvelig vet at jeg er blodfan av Liverpool. Og as we speak har vi jo tidenes lag og resultater! Det går så bra at det nesten er litt vondt, og jeg gruer meg allerede til den dagen Klopp går av.

Jeg er allikevel ikke mer skadefro enn at jeg synes synd på Manchester United om dagen, og jeg håper Solskjær klarer å skape noe med det laget. Noe av grunnen til at jeg unner de en viss grad av suksess er også at jeg ikke tror de kommer tilbake til Ferguson-æraen med det første…

– Øl eller vin?

Definitivt øl, funker like godt til fotballkamp som ved elvebredden. Jeg blir dog mobbet for å være så helsebevisst at jeg velger lavkaloriprodukter selv på den fronten.

– Snus eller sigg?

Jeg hverken snuser eller røyker, men har alltid synes det ser kult ut å snuse på fisketur. Tipper det kommer av snusleppa til Lars Lenth da jeg så Bård & Lars på fisketur om og om igjen i ungdomsårene.

– Hva irriterer deg mest?

Det som UTVILSOMT provoserer meg mest er storkapitalismen som trumfer miljøet til enhver tid (ref oppdrettenæringen, gruvedrift etc). Jeg er dessverre redd vi er siste generasjon laksefluefiskere, og jeg ser heller ingen umiddelbare lyspunkt i situasjonen…

– Hva gjør det mest glad?

Det som utvilsomt gjør meg mest glad er når kona mi får fisk. Det overgår langt mine egne fangster, og happy wife = happy life!

– Hva hører du på i bilen når du kjører til fiskeplassen?

Jeg er 12,5% samisk og urkreftene kommer frem ved å høre på joik i bilen på vei ned Tanadalen. Bortsett fra dette går det mye i P3 da min sønn skriker; «kan du sette på musikk» fra baksetet straks vi ruller ut på E6.

– Hvem er forbildet/inspirasjonskilden?

Den mannen jeg har møtt som har vært mest inspirerende i nyere tid er den levende legenden Svein Røbergshagen. Han vet det nok ikke selv, men de filosofiske samtalene om fluefiske vi hadde over en øl på Elvis Pub (i Oslo) er noe av det mest interessante jeg har vært med på. Han er også (så vidt jeg vet) en som har vært tro mot en enkel livsstil, og har prioritert reiser og opplevelser med fluestanga.

– Hva legger du i ordet “oppstrøms”…?

Oppstrøms dreier seg for en enkel laksefluefisker enten om noe av det fineste som finnes, nemlig dead drift tørrfluefiske, eller noe av det skitneste som finnes, nemlig en kraftig fortynget Frances fisket dead drift på bunnen. Det siste byr meg i mot, men er utvilsomt griseeffektivt som en last resort når alle andre taktikker svikter.

– Drømmedestinasjon, og hvorfor?

Siden jeg snart er halvveis i livet reviderte jeg nettopp boka 50 Places to Fly Fish Before You Die av Chris Santella. Både sjøørretfiske på Tierra Del Fuego og laks i elvene på nordkysten av Kola står høyt på lista mi. Dog koker alt ned til økonomiske prioriteringer, og det kan vanskelig forsvares å bruke 60 laken på en ukes egotripp som småbarnsfar.

Men én dag…