Taco-fredag: Lukas Rakkenes

Ukas deltaker er yngre enn snittet. Han har gjort seg bemerket med en hovedrolle i Ten Rivers Trip og har en hårmanke vi i redaksjonen bare kan drømme om. Det er vår, og denne fredagen tømmer vi Coronaen for alt ungt, for Norges ungdom, for all ungdom.

Taco-fredag er en semi-fast spalte der vi møter både kjente og helt vanlige fluefiskere som svarer på enkle spørsmål. PS: Det skal være koriander på taco!

Hvem er Lukas Rakkenes?

Jeg er en 18 år gammel gutt fra Nannestad. Trodde lenge jeg var oppvokst på landet, men det var før jeg flyttet til Grong. Jeg går mitt siste år på sportsfiskelandslinja på Grong videregående skole, som ligger nord i Trøndelag. Dette er den beste skolen å gå på, spesielt når man er lidenskapelig interessert i fiske.

Ta oss gjennom en typisk fiskesesong.

En typisk fiskesesong ja… de siste tre årene er spørsmålet mer om den noen gang har stoppa. Selve fiskesesongen starter rett etter vi får sommerferie fra skolen. Da legger faren min og jeg ut på tur. Det går gjerne i fiske fra slutten av juni til litt ut i august. Denne tiden bruker vi flittig til fisking og filming til Ten Rivers Trip filmene våre. Når sommeren er over, er imidlertid ikke fiskesesongen over. Etter sommeren står laksefiske som neste på planen, så er det gjerne fiske i sjøen etter alt mulig. Så blir det isfiske, og på ny-året er det tid for sjøørretfiske. Så jeg føler ikke at jeg får for lite fisking i løpet av et år.

Hvilken fisk er du er mest stolt av?

Det er en fisk jeg husker veldig godt. En pen ørret som ble tatt i Trysilelva. Jeg var 13 år da faren min og jeg fisket på et strekke vi er ganske kjente i. Vi fisket Danica som er noe av det tøffeste å være med på. Jeg vader meg ut i elva og venter på at spinnerfallet skal starte, og når det først starter, koker det med ørret. Jeg plukker meg ut en pen ørret jeg vil prøve meg på, og når den først sitter, er det en ekstremt kul fight. Da fisken var landet, kom mestringsfølelsen. Dette er den fisken jeg er mest stolt av.

Foto: Kjell S. Rakkenes

Hva er det beste med fluefiske?

Jeg føler mange er for opptatt av å få størst fisk når man er ute. For meg er hele opplevelsen er minst like viktig. Noen ganger kan jeg bare ligge og nyte naturen og se på en vakende fisk. Man trenger ikke alltid å kaste på hver fisk som vaker. Så for å svare på spørsmålet, det beste med fluefiske er helhetsopplevelsen, alt fra fiskinga til å nyte den ene kaffekoppen, gjerne med godt selskap.

Og det verste?

Det verste er nok vinteren. Hva er poenget med vinteren egentlig? Har man hatt en rævva fiskesesong, kan det være greit med noen ukers pause, og da er vinteren for så vidt helt fin. Men ellers er vinteren skapt for å gjøre oss fluefiskere enda mer urolige enn vi er fra før av. Jeg kjenner trangen til å komme meg ut og fiske brunørret ganske tidlig på nyåret, og dette forlenger bare ventetiden eeenda mer.

Hvem er mest ivrig? Deg eller faren din?

Godt spørsmål. Alle fluefiskere vil jeg si er like ivrige og like gale. Jeg ble interessert i fluefiske gjennom pappa, og han har alltid vært en ivrig fluefisker. Jeg har hørt historier fra tidligere år. Etter han og jeg hadde vært ute og fisket med mark eller sluk – og ja det stemmer, jeg har faktisk fisket med sluk – dro han ut noen ettermiddager for å få fisket litt med flue aleine. Men nå har jo jeg gjort fluefiske til mer enn bare hobby, så hvem som er mest ivrig av oss to er et godt spørsmål.

Hvordan ser flueboksen din ut?

Flueboksene mine er gjerne ganske ryddige i starten av sesongen, mens på slutten av sesongen ser de mer ut som hybelen min. I boksene jeg har med, er det kun tørrfluer, og her er utvalget enkelt og greit. Klekkere, bra med parachutefluer og noen spinnere. Jeg kan ha med en nødboks med nymfer eller streamere, men dette brukes kun hvis jeg er desperat og gjerne på slutten av fiskedagen.

Kylling, kjøttdeig eller fisk på tacoen?

Kjøttdeig 8 av 7 dager i uken.

Hva irriterer deg mest?

Fisker som tror de er smartere enn meg. Det at jeg kan bruke en hel fiskedag på én forbanna fisk og ikke engang tenke over det når jeg fisker. Når man drar hjem etter 7+ timer på den samme fisken og ikke fått den, da blir jeg ganske irritert.

Hva gjør det mest glad?

Å få den fisken man har strevd med å få i timevis. Generelt alt som gir meg mestringsfølelse.

Beste som er skrevet om fluefiske?

Jeg skal være ærlig og si at jeg leser lite. Jeg har lært av å være ute i skogen og fiske. Men den beste fluefiskeboken jeg har lest er Pål Krogvolds bok, Fluefiske fra A til X.

Beste film om fluefiske?

Den aller beste filmen jeg har sett er av Tørt-gutta. Den første filmen til disse gutta er en film som virkelig viser hva fluefiske handler om, at det er mer enn bare fisk.

Fiske en elv du kjenner som din egen bukselomme, eller utforske hvite flekker på
kartet?

De som kjenner Ten Rivers Trip-konseptet vårt, vet at vi utfordrer oss selv til å finne fem nye elver hvert år. Jeg syntes det er mer spennende å dra til en elv som jeg aldri har fiska i før, for så å måtte finne ut hva som er der.

Topp tre fiskearter etter ørret og laks?

Nå vet jeg ikke hvor høyt jeg ville satt laksen da. Laks er gøy å få selvfølgelig, men det er mange liter med vann man drar gjennom før man får noe (dette gjelder meg i hvert fall). Men jeg synes det kan være gøy å fiske harr når de har litt størrelse, da er det gjerne mer fart og fight i fisken også. Stor abbor er også gøy å få på fluestanga, en sprek og kjempevillig fisk.

Hva er verdens aller beste tørrflue?

Europea 12. Jeg vet at de absolutt aller fleste mener dette er en tulleflue, men det er min favoritt. Nettopp fordi man på dager hvor fisken ikke tar noe eller ikke vaker, alltid kan klare å lure en fisk med E12. Orginalen er fin, men jeg liker spesielt pappas variant, med CDC i kroppen for å gi enda mer liv i flua på vannet.

Hvor viktig er det å ha akkurat den riktige stanga?

Jeg er ganske sær på stengene jeg bruker. Jeg kan ikke ha for raske stenger og ikke for trege heller. Men fortsatt fullt mulig å bruke alle slags stenger.

Hva er den viktigste naturvernsaken i 2021?

For meg er bærekraft innad i fluefiske veldig viktig. Jeg mener det er viktig å ta vare på plasser, fisk og leveplassen til fisk når vi er ute. Jeg begrenser gjerne vading i elv, fisker alltid mothaksløst når det praktiseres fang og slipp og rydder alltid området jeg har vært på. Jeg synes det er så viktig å få understreket hvor viktig praksisen er, spesielt nå, siden det er veldig splittet syn på fang og slipp. Regler jeg følger, er alltid å fiske mothaksløst, begrense fiskens tid over vann og helst ta bilder av fisken når den ligger i håven. Og til slutt: Alltid ha våte hender før man tar på fisk.

Bør vi ha rovdyr i Norge?

For meg kan gjedda bare utryddes.

Hva hører du på i bilen på vei til fisketur?

Musikkbiten er ganske høytidelig for meg og pappa. Vi lager oss alltid en spilleliste før hver sesong som vi spiller på tur til elva. Dette er for å psyke oss opp før en lang dag i elva.

Hvem er forbildet/inspirasjonskilden?

Pappa er mitt forbilde og inspirasjonskilde, han som har lært meg alt jeg vet om fluefiske og fortsatt den viktigste turkompisen.

Hva legger du i ordet «oppstrøms»?

Oppstrøms er gjerne det ordet som beskriver fiske i Rena, og den mest tilfredsstillende måten å fange en fisk på.

Drømmedestinasjon, og hvorfor?

Finnmarksvidda, og det er på grunn av alt man hører om fisket der oppe. Mange forskjellige elver og vann som kan være spennende å utforske.