Taco-fredag: Kristoffer Pettersen Gaare

Denne freddan skal vi møte en hombre som studerer, men moonlighter som guide i Reisa. Han foretrekker store kalde elver og lettdressede fluer, men når ingenting nytter, er han i likhet med Sinaloa-kartellet, ikke redd for å get down and dirty.


Taco-fredag er en semi-fast spalte der vi møter både kjente og helt vanlige fluefiskere som svarer på naivistiske og enkle spørsmål. PS: Det skal være koriander på taco!


– Hvem er Kristoffer Pettersen Gaare?

Kristoffer Pettersen Gaare er en 31 år gammel fluefisker med laksefiske som sin største lidenskap og hobby. Har fisket laks siden før tenårene, men utelukkende med fluestang siden 15-årsalderen.

Studerer ingeniørutdanning ved UiT i Tromsø, og har de siste fire somrene guidet fisketurister hjemme i Reisa.

– Du stikker deg ikke akkurat ut på den måten mange laksefiskere gjør. Liker du å holde en lav profil?

Har vel aldri hatt det største eksponeringsbehovet når det kommer til noe som helst egentlig. Fiske er bestandig noe jeg har gjort for meg selv, uten noen som helst ambisjon om å gjøre noe kommersielt ut av det.

– Elvebåtfører – er det krevende?

Sett bort fra erfaring som kommer med tid, så vil jeg si det viktigste er å holde hodet kaldt i stressende situasjoner. Båtkjøring på flomelv og på lav vannstand byr på forskjellige utfordringer og så lenge man planlegger og reagerer på uventede situasjoner, går det som oftest bra. Har man det travelt, blir det fort litt utgifter på motor. Sånt må man bare regne med av og til.

– Hvordan er en typisk sommer for deg?

Den typiske sommeren starter med å gjøre elvebåten klar for sesongen, få til en juni-tur etter laks og så guiding pluss eget fiske hjemme i Reisaelva. Blir rundt 40-50 dager med fiske og guiding hver sommer.

– Bare laks, eller fisker du annet også?

Det er vel egentlig bare laks som står i fokus, i hvert fall i sesongen. Det er det liten tvil om! Når man først er bitt av den basillen så er det vanskelig å prioritere tid på annet sommerstid. Blir som regel noen turer i sjøen før sesongen starter for å få roa den verste fiskepanikken.

– Fortell oss om den råeste fiskeopplevelsen du har hatt.

I løpet av årene så er det mange ting som kommer dukker opp fra minnet, men sommeren i år er ikke til å komme utenom med en laks på 122cm under juni-fiske med Tommy (Josefsen).

Har hatt stang ut flere ganger med skikkelig grov laks, blitt «spooled» ved en anledning, men denne gangen satt fisken så «inni helvetes» godt. Det var knallhard kjøring og tidenes stillingskrig. Helt ubeskrivelig følelse når fisken kom i håven, og der tok heldigvis Tommy seg av det verbale.

Sannsynligvis den største laksen jeg noensinne kommer til å få (se filmen fra seansen nederst i Tommy Josefsen nye Youtube-serie; «Moments»).

– Hva er det beste med fluefiske?

Favorittfisket er definitivt tidligfiske med kald, stor elv, synkeliner og svæære sunrays. Den beste følelsen må være når du hele tiden lykkes med kastinga og får fisket av kulpen akkurat som man vil. Da kan man sette seg ved bålet etterpå med godfølelsen, uavhengig om det ble laksekontakt eller ikke. Det er også utrolig tilfredsstillende å lykkes ved prøving av forskjellige taktikker.

– Og det verste?

Det verste er definitivt situasjonen villaksbestanden befinner seg i. Å se at ingen tar ansvar, men bare fortsetter å dure på som de alltid har gjort uten å ta hensyn for noe som helst. Dette gjelder først og fremt måten oppdrettsnæringa fortsatt drives på, men også hvor sjølaksefiskere og mange elvefiskere fortsetter uttak på bestander som er på bristepunktet.

Kan ikke si annet enn at det er «inni heite gale».

– Tenker du at det går an å hate oppdrett og ikke stemme mot venstresiden?

Vanskelig å få i pose og sekk tenker jeg, og stemte derfor blankt ved siste valg. Neste valg stemmer jeg med kun med tanke på en eneste sak, og så får det andre bare være.

– Hvordan ser flueboksen din ut?

Her kjøres det stort sett rene tubefluebokser, uten spor av nostalgi og med funksjon i høysete. En tilfeldig valgt boks er fylt opp med lettdressede vingede fluer, kort og godt sunrays, i forskjellige størrelser og fargemønster. Så har jeg en jukseboks fylt av islendere når ingenting annet nytter, og den eneste løsninga er å «get down and dirty».

– Øl eller vin?

Ja takk, begge deler? Her diskrimineres det ikke. Greit å være litt fin på det av og til, vi er jo tross alt laksefiskere!

– Snus eller sigg?

Definitivt snus!

– Hva irriterer deg mest?

Fiskere som ikke følger uskrevne (og skrevne) regler om hvordan man skal oppføre seg langs elva. Skrytebilder av «klinka» laks i vassdrag med utsettingspåbud får også temperaturen opp.

– Hva gjør det mest glad?

Trives aller best ute, om det er langs elva, på topptur eller pølsetur i påska. Trening er grei avkobling i hverdagen. Allikevel er det nok ingenting som topper det å kjøre storlaks, så langt i alle fall.

– Hva er tankene dine om sjøørret vs laks?

Som Lada mot Ferrari, eller Williams vs Mercedes for de som følger med på F1. Det er liksom ikke noe å diskutere engang.

– Liker du snøscooter bedre enn Manchester United?

For øyeblikket er det ganske mye som sørger for bedre trivsel enn fotball. Mitt kjære United er dessverre et grusomt skue om dagen. Får håpe på bedre fotballhelger i framtiden, men det opplegget de holder på med for tiden bygger i alle fall karakter!

– Hva hører du på i bilen når du kjører til fiskeplassen?

Er rimelig althørende når det kommer til musikk, men det er nok rock og lett metall som står på øverste hylle. Så kommer jeg vel på en guilty pleasure eller to, men for ettertidens skyld er det nok best å la de ligge.

– Hvem er forbildet/inspirasjonskilden?

Den største inspirasjonskilden må uten tvil være Bård og Lars på fisketur. For et program det var, både fiskefaglig, men ikke minst den menneskelige siden av det! I dag skal det vel kanskje litt til før jeg blir «starstruck», men jeg har respekt for Neteland-brødrene både som rene fiskere og for det engasjementet de viser for å verne laksefisk. I tillegg har Youtube-kanalen deres noe av det bedre lakse-contentet som er å finne.

– Hva legger du i ordet «oppstrøms»…?

Har hørt snakk om at dette er et fenomen innen tørrfluefiske, men er slettes ikke sikker. Antakeligvis noe som må utforskes mer, men inntil videre så er det fortsatt storlaks som står i fokus. Kanskje når man blir voksen?

– Drømmedestinasjon, og hvorfor?

Tropisk fiske etter GT er sannsynligvis på toppen av lista, mest fordi det ser så sinnsykt brutalt ut. En tur til ei av de større lakseelvene på Kola tidlig på sesongen hadde også vært rått.