Store døgnfluer i «sydlige» strøk

Fluefiske lenger sør i Norden handler ikke nødvendigvis kun om sjøørret. Selv om brunørretfiske i Danmark kanskje ikke er av norsk/svensk kaliber, så har våre naboer både fisk og døgnfluer.

Jacob Vinjegaard er etter det vi har erfart en forholdsvis kjent figur i det danske hiphop-miljøet. Han har i de senere år blitt kraftig bitt av fluefiskebasillen, og driver nå sin egen blogg om hobbyen. Ikke veldig ulikt en viss halvspanjol vi har her hjemme i Norge altså.

urbanflyfishing_firstriseephmeradanica_jacobvinjegaard_02_opstrms
Dansk dyreliv. // Foto: Jacob Vinjegaard

Ikke bare sjøørret
Vinjegaard er (som dansker flest) svært glad i «havørred». Men etter å ha tilbrakt deler av livet sitt i Nord-Sverige, står også brunørret hans hjerte nært. Da inkludert klekkinger av feite døgnfluer i stilleflytende elv.

Dedikerte tid til danica
– Siste uken i mai og første uken i juni klekker Ephemera danica i Gudenåen i Danmark. Rasmus Bech og jeg var der to uker i strekk og filmet. Det var logisk at vi da fikk oppleve noen riktig heftige klekkinger, forteller Vinjegaard til Oppstrøms.

Gutta har tatt utgangspunkt i julaften som «bærebjelke» i den lille historien.

– De fleste tror jo at julaften er 24. desember, men for oss tørrfluejunkies er den jo fem måneder senere. Nemlig 24. mai, flirer Vinjegaard.

Satte pers
Han legger til at de også ble invitert med til et privat strekke der han slo sin personlige rekord. En meget pen fisk sett fra et dansk perspektiv.

– Denne snutten vil ellers bli fulgt opp av en episode to som heter «First Rise – Foam Beetle», som vil handle om sjøørret på tørrflue/foambille.

Vinjegaard lover meget bra størrelse på fisken i oppfølgeren, men håper at folk også liker «småørretfiske» i denne første delen av miniserien.

nb_NO