Steiner i elva

.. ordet hinter om skodde over elva. // Foto: Svein Røbergshagen

Steelhead gjør en merkelig ting i Klamath-fjellene der Oregon møter California. Fenomenet opptrer bare i noen få vassdrag og er mest kjent i Rogue- og Klamathelva. I en slags generalprøve får ungfisk lyst til å migrere til fødeelva sammen med voksne slektninger.

De kommer ved høyvann. Om natta. Hundrevis, kanskje tusenvis ad gangen.
Vagt rødmende, torpedoformede kropper, strømlinjeformet sølv fra havet. I ukevis samlet de seg ved elvemunningen. Hang rundt som dagarbeidere i jobbkø. Da regnet endelig kom, var det eneste de trengte en eim, et antydning av opphavet over gjellene, før de hopet seg opp i utløpet og la i vei oppstrøms. De vil ikke å gyte på turen, og for mange vil prisen for den genetisk innprentede nøysomheten være en krok i munnviken og en tur til stekepanna. De lokale kaller dem 250-grammere.

<...>

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.