Foto: Are Stensås

Sommerøl og hvilepuls i reisebrev fra Orkla

Talentfulle Anders Stensås slipper kortfilm om laks og viser samtidig at han har tatt et steg opp både narrativt, estetisk og teknisk.

Mange kjenner nok den unge journalisten fra før. Enten det er fra bloggen hans, eller fra serien han laget sammen med en rekke kjente Romerike-fluefiskere i 2015. Kanskje har noen i senere tid også dratt kjensel på ham som nyhetsfjes under live-rapportering om korona-situasjonen på Nyhetskanalen i TV2.

Den siste rollen hans er som produsent av kortfilm om norsk laksefiske.

Hever nivået betraktelig

Det finnes mange hobbyfilmer om fluefiske, men veldig få som leverer et tilstrekkelig lydbilde med en voice-over som bærer innholdet på en behagelig måte. I den nye kortfilmen “Mitt lakseparadis” leverer Stensås på profesjonelt nivå i alle ledd.

En riktig modningsprosess som ung og fremadstormende mediemann, kan man kanskje si?

– Fotografering og filming har blitt en hobby i hobbyen. Jeg drar nesten aldri på fisketur uten et kamera i sekken, forteller Stensås til Oppstrøms.

Anders Stensås der han liker seg best. // Foto: Are Stensås

Laksefiske i Rennebu i Orkla har gitt ham en rekke gode opplevelser, og ga ham lyst til å formidle noe av fiskegleden derfra.

– Ikke bare kjøring og landing av fisk, men mer et litt usminket reisebrev fra et trivelig stykke elv i Trøndelag.

I utgangspunktet ordner han alt selv, men det hender han tvinger både fattern og brodern til å være B-fotografer.

– De er begge i stand til å håndtere et kamera, men synes nok av og til at det blir mye mas om at alt skal dokumenteres og formidles, sier Stensås.

Allsidighet fortsatt fremtredende

Den unge journalisten har så lenge han har vært synlig i mediebildet, vært altetende som fluefisker, og poengterer at han fremdeles finner glede i mye forskjellig.

– Jeg fisker sjøørret tidlig vår og sen høst. I april starter jeg ørretsesongen i lokale skogsvann og i mai er det gjeddejakt i Øyeren. Sommerferiene brukes stort sett til ørretfiske i Rena og laksefiske i Trøndelag.

Samtidig karakteriserer han fisket i Trøndelag som et av sommerens høydepunkter, men da mest fordi det er hyggelig å dra på en ukestur med faren og broren.

Far og sønn Stensås dyrker familielivet over en øl. // Foto: Petter Stensås

Formidlingstrang, ikke levebrød

Til tross for at Stensås ikke har noen konkrete planer om fremtidige produksjoner akkurat for øyeblikket, er han sikker på at det kommer mer film.

– Det er vanskelig å si noe om innhold og format. Jeg er i full jobb, så nye fiskefilmer må lages på fritiden – det vil si når jeg har tid, lyst og overskudd. Det viktigste er i hvert fall å lage ting som skiller seg litt ut, påpeker han, og legger til at han alltid har hatt en form for formidlingstrang.

Dette vitner tross alt både blogg og yrkesvalg om, og han presiserer at han liker veldig godt å jobbe som nyhetsjournalist, nå for Romerikes Blad.

– Jeg tror nok det er vanskelig å leve av å formidle fluefiske. Jeg er også litt redd for å miste gleden ved fluefisket hvis jeg også må skape en inntekt av det. Nå føler jeg at jeg får det beste ut av begge deler, avslutter han.

Filmen hans fra Rennebu ser du under.