Foto: Trond Kjærstad

Selvrealisering på Abaco

Alle med en eller annen sær hobby har som regel en «bucket list». Det gjelder også den blide sørlandspadden Trond Kjærstad, som nylig sendte oss den siste videoen sin.

Vi tok oss en prat med ham på telefon direkte fra Iveland hvor han besøkte Skjeggapen (som visstnok på daværende tidspunkt bandt «obskønt fortyngede comparaduns» – hva nå det innebærer).

– Tropisk har stått på min liste i mange år, men først i desember 2015 gjennomførte jeg det, forteller Kjærstad.

Basert på anbefalinger fra venners venner avtalte han etter mye fram og tilbake å bo hos Capt. Buck på Abaco. En kar som flere norske fluefiskere visstnok har besøkt – og et sted der artisten Hanne Boel spilte inn albumet med samme navn som stedet (#scandinavianknowledge).

– Litt småcrazy å reise helt alene til andre siden av kloden for å fiske bones kanskje. Jeg kjente jo ingen, men av og til er det helt greit å hoppe ut av «boksen» når behovet melder seg, forteller Kjærstad.

abaco_trondkjaerstad_02_opstrms
Real recognize real. Foto: Trond Kjærstad

Det skulle vise seg at Kaptein Buck var en særdeles hyggelig amerikaner med et fargerikt lokalt gitarspillende bekjentskap. En gjeng som stort sett spilte egenkomponerte hippilåter, Bob Marley og gamle svisker fra Bob Dylan.

– Jeg hadde organisert med leiebil før jeg reiste ned og ga beskjed om jeg skulle ha kajak på taket. Må innrømme at jeg var fortvilet over at leiebilfirmaet ikke hadde stativ til kayaken. Jeg lurte fælt på hvordan jeg skulle få fraktet kayaken rundt på øya i 14 dager uten å ødelegge bilen totalt, sier Kjærstad.

«Just put it on the roof, Mon», var svaret han fikk.

– Ved nærmere ettersyn var de visstnok ikke så nøye med riper i lakken på leiebilene sine. Biltaket og lakken så ut som om det hadde fått en omgang med P-40 sandpapir, og jeg var tydeligvis ikke den første som la kayaken direkte på biltaket.

abaco_trondkjaerstad_03_opstrms
Mannen, havet og den vakre einsamheita. Foto: Trond Kjærstad

Kjærstad forteller at The Marls på vestsiden av øya er verdenskjent for fantastisk flatsfiske. De fleste guidene tar visstnok klientene sine den veien. På østsiden er det færre fisk, færre fiskere, færre guider – og større fisk.

– Jeg holdt meg på østsiden. Snittstørrelsen på mine fisk var vel rundt 2-2,5 kg med den største på rundt 3,5, sier Kjærstad.

Så det stod til forventningene?

– Fisket var ekstremt visuelt og spooky i «midt-på-leggen»-dypt vann. Utras på 80-90 meter i et jafs og aksellerasjon fra 0-65 km/t på to sekund tror jeg er alle fluefiskeres våte drøm. Det blir nok ikke siste gang jeg setter meg på flyet over dammen, men først blir det nok en tur til Kola for å fiske brunørret.

nb_NO