Villaksen er rødlistet. // Foto: Joakim Andreassen

Searun og Oppstrøms initierer villaks-opprop

I dag slapp Artsdatabanken den oppdaterte rødlista for 2021, og for første gang er den atlantiske laksen oppført på lista. Samtidig har Searun og Oppstrøms skrevet et opprop publisert på NRK i dag, der vi ber om en boikott av norsk oppdrettslaks.

Slik begynner oppropet publisert på NRK i dag tidlig. Oppropet er initiert av Searun og Oppstrøms, og er skrevet under av over 50 mer eller mindre kjente norske og utenlandske profiler innenfor kultur, akademia og fluefiske. Vi peker på at både oppdrettsnæringen og myndigheter har sviktet laksen og ender med å oppfordre til å slutte å spise oppdrettslaks.

I en offentlighet som preges stadig mer av steile fronter, polarisering og scenenekt, bør man kanskje unngå tiltak som boikott. Men sannheten er at vi tenker på dette som en siste utvei. I over to tiår har både næringen og myndigheter visst at lus og rømminger er villaksens største trusler. Og i over to tiår har både næringen og myndigheter visst at lukkede oppdrettsanlegg vil bøte på problemene. Allikevel har ingenting skjedd.

Bøker, artikler og TV-programmer har dokumentert skjødesløs praksis, ju...

Denne saken er gratis, men for å lese den må du logge inn

Dersom du også ønsker å lese saker som krever et abonnement, kan du gå hit for å se de ulike alternativene

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NONO