Fossekall. // Illustrasjon: Jørgen Platou Willumsen

Rapport fra et vernet vassdrag

Å verne vassdrag har vært omstridt, og sjelden uten harde fronter. Men noen vassdrag skal renne fritt ut i sjøen. Vernevedtak er ment å gi varig beskyttelse. Nå er det opp til vår generasjon å stå opp for seirene som allerede er innkassert! Vi rapporterer fra fronten.

Begge føttene er plantet i mudderet i elva. Dagen er over, men kvelden har akkurat begynt. Stillheten lindrer, og øynene er skjermet for det skarpeste lyset. Jeg står og håper på lykken. Og den kommer i mange former, ikke minst de flyktige.

Fuglene har fulgt meg i noen tiår nå, internert i kropp fra topp til tå. Det føles greit, det er et sted å feste blikket, noe som gir ro. «Relaxing and rewarding» sier engelskmennene om fuglekikking, og det synes jeg er treffende. Det er avslappende å følge med på fuglelivet, og uansett hvor man er, holder de deg med selskap. Hver art har sin egen lille verden (sfære) i et stort samspill, tilpasset levestedene sine, finslipt gjennom evolusjonen. En skjør kropp som får til store undre fordi den må og kan. Kulde, sult, familieliv. Et fugletrekk ...

DENNE SAKEN ER GRATIS, MEN FOR Å LESE DEN MÅ DU LOGGE INN

Dersom du også ønsker å lese saker som krever et abonnement, kan du gå hit for å se de ulike alternativene

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.