På merdekanten med Lenth: Kina spesial

Witzøes asiatiske eventyr. // Illustrasjon: Jørgen Platou Willumsen

Denne uken er temaet så brennhett at vi har valgt å publisere det som en helt egen artikkel. I uke 5 av «På merdekanten med Lenth» skal vi bli med det norske lakseeventyret på en fantastisk reise i Orienten.

For 12 år siden ga Torbjørn Jagland & Nobelkomiteen fredsprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo. I etterpåklokskapens klare lys var dette fryktelig korttenkt, for hva skjedde? Jo, fornærmede kinesere bestemte seg for å boikotte norsk oppdrettslaks. Som finansdirektøren i Kina-markedsleder SalMar, Trine Sæter Romuld, sa til NRK: «Fredsprisen har gjort stor skade for det markedsarbeidet som vi har gjort i Kina over lengre tid.»

Irriterende med sånne fredspriser, Romuld.   

En spansk en i Asia

Resultatet av blemma var at flere tusen tonn laks øremerket Kina ble liggende og vansmekte på fryselagrene på Frøya. Så hva gjør man? Jo, man tar en spansk en, eksporterer laks til lutfattige Vietnam i stedet – og smugler den videre inn i Kina med lastebiler, tuk-tuks og elvebåter. 

Årene etter at boikotten trådte i kraft, vokste eksporten til Vietnam proporsjonalt med nedgangen i Kina. I 2015 solgte vår venn Gustav Witzøe & co 3800 tonn laks til Vietnam. I 2016 økte volumet til 8800 tonn – til et lutfattig land der ingen noen gang har hatt råd til å kjøpe norsk oppdrettslaks.

Svindelopplegget var såpass velkjent og diskutert i bransjen at selv kynikerne i Mowi og Lerøy avsto fordi det var «etisk problematisk».

Syndebukk bak lås og slå

Så, i januar 2018, ble SalMars salgsrepresentant i Kina, Yimin Dong, arrestert for laksesmugling. Han ble dømt til fjorten år i spjeldet.

Hva har SalMar gjort for sin forlengede arm og syndebukk i Kina og Vietnam etter at hun ble pågrepet? Tilsynelatende svært lite.

Ved første øyekast kan dette virke som en skikkelig stygg historie. Men akkurat da jeg var i ferd med å miste trua på norske lakseoppdrettere, kommer finansdirektøren i SalMar, Sæther Romuld, og beroliger meg:

«SalMar kjenner ikke til om det har foregått skatteunndragelser eller andre ulovligheter i Kina og Vietnam knyttet til handel med norsk laks mellom de to landene. Vi vil understreke at SalMar naturligvis har nulltoleranse for alt som kan gi grunnlag for korrupsjon, hvitvasking, andre ulovligheter eller mistanke om dette», skriver hun i en e-post til NRK.

Takk og pris. Et lite øyeblikk der var jeg litt bekymret.

Beroligende ord

Den andre prominente, norske aktøren i Norge-Vietnam-Kina-gate var oppdrettsfirmaet Sekkingstad på Sotra. Heldigvis kunne selskapets administrerende direktør, Even Hopland, sette en stopper for spekulasjonene rundt hvorvidt de kanskje hadde gjort noe ulovlig:

«Jeg tenker at det vanskelig kan være korrekt», sa han til NRK da han ble konfrontert med påstandene om smugling fra kinesiske myndigheter.


Her kan du lese tidligere versjoner av På merdekanten med Lenth.

nb_NO