På brekket #9: Fiske i englenes by, guiden til Martin Luther King, River Dee og gjensyn med Letterman

Ansil Sauders. Bonefish-guide og verdens sprekeste 88-åring. // Foto: Cold Collaborative

Velkommen til ukas temperaturmåling av (fluefiske)miljøet. Det være seg nyheter, nye filmer, sladder, utstyrsnytt eller bare tilfeldige greier. På brekket finner man så mangt.

River Dee, fisking i the City of Angels, guiden til Martin Luther King, Jr., og et gjensyn med Oppstrøms-redaksjonens talkshow-favoritt. Dette er «På Brekket #9».

Ansil Saunders og Martin Luther King, Jr.

Cold Collaborative har i samarbeide med Simms, Costa, og The American Museum of Fly Fishing sluppet «Mighty Waters», en film om guidelegenden Ansil Saunders på Bimini. Filmen handler ikke først og fremst om bonefish, men om Saunders’ forhold til Martin Luther King, Jr., som kom til Bimini for å hvile og skrive. Ansil (som i dag antakeligvis er verdens sprekeste 88-åring), var Kings guide. Han har vært sentral i borgerrettighetsbevegelse på Bimini gjennom et langt liv. Blant annet sørget han for at svarte fikk tilgang til og servering på Bimini Big Game Club.

«Mighty Waters» kaster ikke bare lys over en for oss ukjent del av Bahamas’ historie, men inneholder også slående bilder av et økosystem som kan ta pusten fra deg. Som Dr. King sa på en av turene med Saunders:

«There’s so much life here, so much life all around us».

Fiske i englenes by

På brekket #9
Restene av Río Porciúncula ved downtown LA, i bløtt kveldslys.

Den lille vannstrengen som renner på bunnen av betongkanalen der T-1000-roboten jager Arnold og John Connor i Terminator 2, heter egentlig Los Angeles River. Eller opprinnelig Río Porciúncula. En gang rant elva fritt fra Simi Hills og Santa Susana-fjellene i Ventura County, gjennom tett vegetasjon til utløpet ved Long Beach. Den hadde mange sideelver og var full av både steelhead og kongelaks.

Etter en flom i 1938 med katastrofale følger, ble hele vassdraget muret inn i den karakteristiske betongkanalen, og i dag ser elva mer enn noe ut som en gigantisk rennestein.

En del av livet klamret seg imidlertid fast i det vannet som var, og i de senere år har det foregått et storstilt re-wildingprosjekt i elva. Denne uka publiserer The New York Times en nydelig feature om de som fremdeles fisker i elva, blant søppel og betong under motorveibruer.

Treplanting i River Dee

På brekket #9
En snøkledt River Dee. Lite skygge her.

Klimaendringer truer villaksen i ikonsike River Dee i Aberdeenshire. Denne uka forteller The Guardian at skottene nå setter i gang et stortstilt treplantingsprosjekt for å redde laksen.

Mye av elva renner i det skotske høylandet der vegetasjonen er lav og elva blir for eksponert. Håpet er at trærne vil gi skygge og kjøle elva tilstrekkelig til at laksen kan gyte som før.

«We’ve seen situations where the temperatures in our rivers are approaching critical levels for our salmon, temperatures that they can’t tolerate», sier direktøren ved Fisheries Management Scotland, Alan Wells, til The Guardian. «This will get worse. We need to grow trees now to create that cooling shade».

Ruster til kamp

På brekket #9
Foto: Natur og Ungdom

Selskapet Nordic Mining har varslet oppstart på Engebøfjellet i februar. Gruveslammet skal dumpes i Førdefjorden stikk i strid med råd fra flere fagetater, og Natur og Ungdom varsler nå aksjoner.

På hjemmesidene sine skriver NU: «Natur og Ungdom og Naturvernforbundet har i november arrangert folkemøte i Førde med over 80 fremmøtte, og vi er mange som er klare til videre kamp. Vi har også vært på befaring ved fjorden for å finne hvordan vi kan huse mange aktivister på kort varsel om det plutselig blir nødvendig».

Synes du det NU gjør er bra og føler kallet, kan du skrive deg på aksjonsliste her.

På fisketur med Letterman

Dette er ingen nyhet, men da vi nylig kom over videoen ble vi fylt av nostalgi og 90-tallslengsel og fikk en trang til å dele den.

David Letterman var alltid Oppstrøms-redaksjonens soleklare amerikanske talk show-vert. Han stakk på en eller annen måte hull på det selvhøytidelige talk show-formatet med sin kjendisdyrkelse og alt det andre, og ledet programmet med deilig ironisk distanse.

Som de fleste vet er også Letterman en ivrig fluefisker. Etter å ha trukket seg tilbake fra The Late Show, tok han med seg en reporter fra NBC’s Today på fisketur i anledning premieren på den nye Netflix-serien sin i 2019.

Letterman ble litt mykere i kantene etter hjerteinfarktet sitt, men i innslaget på Today er han tilbake i bister og ironisk storform.

På nattbordet:

Fordelt på tre tiår og over tjue romaner har James Lee Burke skrevet om cajun-detektiven Dave Robicheux. Det hele foregår i og rundt Atchafalaya Basin i det sørvestre Louisiana, der den mektige Mississippi-elva brer seg ut i statenes største sump og våtmarksområde. Vi snakker natur, folklore, musikk, mat, mystikk og ikke minst fisking i det som for mange er den litt ukjente fransk/indianske/karibiske kulturen.

Vår helt, detektiven Dave Robicheux, driver en enkel fish and bait shop omgitt av sypresstrær, abborfiske fra små piroger og spansk mose. Sammen med sin motsats og sidekick Clete Purcel (tenk Quijotes Sancho Panza) løser de drapsaker der både kultur og natur er vel så viktig som selve drapsgåten. I cajungryta er det like deler ondskap, miljøspørsmål, naturbeskrivelser, og deep fried krim.

Hadde du fot for første sesong True Detective? Les Lee Bruke, det er beslektet, bare dypere, bedre plotta og med suverene fiskescener (riktignok ikke med flue).

PS: Leses helst på originalspråket med den frodige regionale koloritten. Olav Angell har likevel en eminent norsk oversettelse.

Prøv: «The Neon Rain» eller Edgar-vinneren «Black Cherry Blues” (satt i både Montana og Louisiana)

– Rune Sandbu

På øret:

Senhøstes 1976 hadde Pete Townshend akkurat avslutta en nordamerikansk turné som skulle bli den siste før kometen Keith Moon brant ut. Kompisen Ronnie Lane hadde tilsynelatende en like usikker fremtid foran seg, han var «two strikes down» etter å ha fått nok av frontmennene Steve Marriot i Small Faces, og senere Rod Stewart i Faces.

Tanken var først at Townshend skulle produsere en Lane soloskive, men de to var gamle åndsfrender i både Meher Baba og mod, og fant fort ut at de kunne lage en skive sammen. Resultatet ble Rough Mix.

Det funka bare nesten, begge drakk tett, og Lane var stadig mer hemmet av MS-sykdommen han ikke visste at han hadde. Townshend hadde aldri skrevet noe sammen med en annen låtskriver, og på skiva er det kun en instrumental som krediteres begge. Resten er en samling sololåter fra to sterke signaturer.

Pete Townshends rop om hjelp nede fra pubben, «Heart To Hang Onto», viser at de to forskjellige tilnærmingene passer perfekt sammen. Den ene jorda og sjelfull, den andre sinna og svevende. Låten fremførtes for øvrig av Eddie Vedder og Townshend, bla. på Letterman i 99. Et annet klart høydepunkt er Lane-manifestet «Annie» , som også siteres på Lanes gravstøtte.

– Rune Sandbu

nb_NO