På brekket #8: Nymfe med Vivelid, tequilafisk og et gedigent leirplassarkiv

En leirplass er ikke bare en leirplass. // Foto: JOAKIM ANDREASSEN

Velkommen til ukas temperaturmåling av (fluefiske)miljøet. Det være seg nyheter, nye filmer, sladder, utstyrsnytt eller bare tilfeldige greier. For på brekket kan man finne så mangt.

Tequilafisk, frafall i North Umpqua, tilbakekomst av sølvlaks, nymfing på Nordisk, helt enorme ørreter på New Zealand, og en deilig samling av leirplassbilder. Dette er «På Brekket #8».

Under overflaten med Vivelid Nilssen

Mislykka tørrfluepursist? I begynnelsen av februar arrangerer Nordisk Fiskeutstyr på Lysaker både foredrag og kurs med Erlend Vivelid Nilssen. Kurset skjer 2. februar og omhandler buzzerfiske. Dagen etter blir det foredrag om anadrom nymfing.

Putt hendene med «DRY OR DIE»-knoketatoveringene i lomma, og møt opp.

På brekket #8
En mann som med all sannsynlighet har nymfet mer enn deg. // Foto: Erlend Lien

Antakeligvis Norges største samling av leirplassfotografier

«Vil du bli med meg hjem for å se på frimerkesamlingen min?”.

Kaaanskje ikke det mest aktuelle sjekketrikset i 2022. Så da er spørsmålet om en bildesamling av leirplasser er mer hawt. Antakeligvis ikke.

Bak samlingen står i hvert fall den matauk-fokuserte bloggeren «Veidemannsblod». Aka Stian Yttergård. Og selv om vi ikke har noe særlig forståelse for det å blant annet ikle seg sørstatsflagg på hodet (wtf), så er samlingen av leirplasser både inspirerende og fin. Her finner du et kobbel av både tips og motiver som får deg til å drømme, da i form av både en sommersamling, en høstsamling og en vintersamling.

Resten av bloggen er for øvrig også aktuell hvis man verdsetter lange setninger og en litterær skildringsstil som er sterkt inspirert av avdøde norske fangstmenn.

Meksikansk fiskerestaurering

Mother Jones skriver denne uka en oppløftende sak om arbeidet for å redde en helt unnselig fisk. Den meksikanske tequilafisken var endemisk til én enkelt kildeelv i Mexico og ble utryddet i det ville i 2003.

Tequilafisken spilte imidlertid en viktig rolle i elveøkosystemet, ved å spise dengue-mygg og som matkilde for annen større fisk. Forskere ved Universitetet i Michoacán satte i gang en storstilt redningsaksjon. Nå svømmer atter mer enn 2000 tequilafisk i Teuchitlán-elva.

Legende takker for seg

Den amerikanske fluefiskeren og naturverneren Frank Moore døde på søndag, skriver Trout Unlimited. Moore bosatte seg like ved North Umpqua etter krigen og forelsket seg i elvas steelhead-fiske. På 60-tallet begynte han å guide, og etterhvert ble han en helt sentral stemme for å bevare både North Umpqua og stellheadpopulasjonen der.

I 2019 fikk Moore og kona oppkalt et 400 kvadratkilometers verneområde etter seg. På 70-tallet lagde Dick Snider og Hal Riney Pass Creek, en film om elva og området der Frank Moore jobbet.

Her er for øvrig traileren til en film om Moores liv og virke. Filmen kan ses i sin helhet på Vimeo on Demand.

Sølvlaks tilbake i California

Det regnet mer i California mellom oktober og desember enn det har gjort de 12 foregående månedene. Nedbøren var kjærkommen for mange da sør-vestlige områder av USA for tiden opplever den verste tørken siden den såkalte “Dust Bowl” på 30-tallet. Ikke bare var regnet bra for mennesker, men også for fisk.

skriver The Guardian at den truede sølvlaksen dukket opp i californiske elver for første gang på over 25 år som følge av regnet. «If we give the fish a fighting chance at survival, they will come back», sier Todd Steiner, direktør ved Turtle Island Restoration Network til The Guardian.

Sølvlaks (eller Coho Salmon). // Illustrasjon: Timothy Knepp, U.S. Fish and Wildlife Service

Når ørretene er så store at det blir tullete

Det lages generelt mye film fra New Zealand, og det er ofte de samme som står bak. Noe vi også var inne på i På brekket #5. Mike Kirkpatrick er en av dem, og her er han sannelig igjen.

Denne gang har han teamet opp med filmskaperne i Ginclear Media, samt to andre guider med et energinivå på høyde med en hvilket som energidrikk-konsumerende ekstremsportutøver.

Vi skal galant la være gå inn på det å fiske iført tights(!), men heller konsentrere oss om fiskene de fanger. For disse ørretene er altså av typen next level shit hva angår både kondisjon og størrelse.

Filmen er for øvrig episode 8 i sesong 4 av TV-serien «Pure Fly NZ» og hele denne sesongen finner du her.

I glasset:

Navn: Deep Creek Courage Double IPA
Bryggeri: Deep Creek
Alkoholprosent: 8%

En av de aller beste IPAene vi har smakt, og ikke overraskende både utsolgt og utgått på polet.

Så hvorfor anbefaler vi da denne?

Tja, kanskje du har planer om å reise til New Zealand en gang? Hvis ikke kan du eventuelt prøve en av de andre variantene fra Deep Creek på Vinmonopolet.

På øret:

Om du vokste oppp på 90-tallet, er det vanskelig å ikke ha et forhold til DeLillos. Etter en haug med album og vokalistens opptredener i diverse TV-show var imidlertid bandet på vei til å bli henvist til nostalgiens skodde. De siste albumene har noen sterke låter her og der, men tråkket opp vante stier.

Med det nye albumet «Evige dager», gjenoppstår DeLillos fra glemselen. Albumet er en nyvinning både på form og innhold. Det er et konseptalbum der hver side er ett sammenhengende spor. DeLillos er fremdeles DeLillos, men her hører du islett av prog, Allman Bros og Grateful Dead.

Anbefalte låter: «Enda en gang», «1993» og «Skummelt og fint».


Tidligere utgaver av «På brekket» finner du her.

nb_NO