På brekket: #7

Mer strøm til folket. Mer av dette i rør. // Foto: Joakim Andreassen

Streamerteknikk til ettertanke, nye gamle utfordringer for norske elver, norsk oppdrettsinvasjon i Sverige, og et 12 minutter langt proud dad-moment.

Velkommen til ukas temperaturmåling av (fluefiske)miljøet. Det være seg nyheter, nye filmer, sladder, utstyrsnytt eller bare tilfeldige greier. For på brekket kan man finne så mangt, og dette er #7.

50 nyanser av streamer-stripping

Hatch Magazine har publisert en guide til streamer-inndrag. Oppstrøms-redaksjonen er litt tvilende til noen av tipsene, men de får deg til å tenke.

Skjermdump fra Hatch

Hvilke konsekvenser har klart vann? Bør man tenkte annerledes nå du fisker på en fisk som gjemmer seg? Hva med hastigheten på elva? Og så videre.

Inne i saken, gis det mulighet til å forsvinne ytterligere ned i strippe-kaninhullet.

Der finner man nemlig lenker til sakene; «5 tips for Better Streamer Fishing», «How to be a better stripper» og «Another Streamer Tip: Do the Mini-Strip».

Dyrere strøm, mindre elvevern?

I en tid der dyr strøm er kilde til både frustrasjon, sinne og politisk splid, er det neppe særlig uventet at en gammel naturvern-debattklassiker nå har sneket seg fram igjen.

Urørt natur må som regel vike for forbruk. Og det er ikke så rart at strømprisene da legger nytt press på vernede vassdrag. Høyre, FRP og Senterpartiet er partiene som har nå tatt til orde for en skroting av verneplaner.

– Verneplanane står sterkt i Noreg, men formelt sett står dei svakt sidan dei kan gjerast om med simpelt fleirtal i Stortinget, sier NTNU-professor Leif Lia til NRK.no.

Amerikansk jubilant

I dag har den amerikanske forfatteren og fluefiskeren Langdon Cook bursdag. Du kan feire dagen ved å lese saken han skrev hos oss for en tid tilbake siden, en av de aller fineste sakene om å fiske med barn som er skrevet.

Langdon Cook i På brekket #7
Langdon inni et tre. // Foto: University of Washington

Vil du gi han en gave, kan du kjøpe bøkene «Upstream: Searching for Wild Salmon, from River to Table» eller «Fat of the Land: Adventures of a 21st Century Forager» som begge anbefales varmt av redaksjonen. Bare hør på dette (fra Fat of the Land):

«Steelhead are fish right out of mythology-they’re Homeric. Born in the coldest and swiftest streams of the West, they spend their first couple of years hidden in shady little pools until, one day, the urge to see the world comes over them. No more than a few inches long, they leave the safety of their rearing pools to drop down into currents that will bear them out to sea, dodging cormorants, morants, seals, and pikeminnows along the way until they reach the great wide open of the Pacific, where they are transformed into the stuff of legend: large, powerful fish that break rods and leave human assailants shaken and muttering on the sidelines.»

Langdon Cook – Fat of the Land

Obligatorisk videoguide for saltvannsfluefiskere

Ingen av de undertegnede er veldig aktive saltvannsfiskere. Men det forekommer jo at man i desperasjon drar på en og annen tur i vinterhalvåret.

Det er følgelig ikke uvanlig å vaske utstyret etter bruk i saltvann, og vi har begge vært av den oppfatning at litt rask skylling i kaldt springvann gjør susen.

Å nei, du! I følge Captain Bruce Chard må man ta jobben langt mer seriøst. Noe som, etter å ha konsumert disse 2,5 minuttene, strengt tatt virker meget logisk.

Norsk oppdrettslaks skaper svensk fortvilelse

En ny studie viser at rømt oppdrettslaks fra Norge gyter i vassdrag på den svenske vestkysten. Der krysser individene seg med lokale villaksbestander. En ikke ukjent norsk problemstilling der altså, og nok et punkt på en ellers begredelig liste.

De infiserte svenske elvene. // Kart: NINA

Forskere fra NINA og Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har samlet inn prøver fra fem svenske lakseelver på den svenske vestkysten.

– Vi har lenge mistenkt at oppdrettslaks fra Norge også søker seg opp i vassdrag langs vestkysten av Sverige og gyter. Nå har vi fått bekreftet mistankene og ser behovet for mer overvåking også her, sier Stefan Palm, forsker ved SLU i artikkelen på nina.no.

Det høres ille ut. Men som Lenth påpeker i ukas merdekant har Lerøy Seafood også begynt å resirkulere fôrslangene sine. Dermed jämnar det ut sig.

Hele studien kan leses her.

Proud dad level: Expert

I all elendigheita med omikron, avlyste julebord og ny nedstengning, er det på tide med et lyspunkt. Så hvorfor ikke rette oppmerksomheten mot positive innslag hos yngre generasjoner?

Den ikke ukjente filmskaperen og «produksjonsmaskinen» Todd Moen, har i lang tid vært primus motor for Catch Magazine. Nå har han laget en film om sønnen sin som drar til British Columbia for å fange coho.

Øøøørlite kleint med scriptet fortellerstemme og litt voldsom «stolt far»-stemning. Men altfor stor vadejakke og tomannsstang har utvilsomt sin sjarm. Å se nye generasjoner finne glede i galskapen vi elsker, har uansett alltid en slags merverdi.

Kanskje er det håp for verden likevel?

Ukens musikk- og ølanbefaling

Det finnes få ting som er mer subjektivt enn foretrukne musikksjangre og øltyper. Men nesten alle (menn) med et snev av respekt for sitt eget ego, har sterke meninger om minst én av disse.

Vi skal ikke ta på oss kred for dette avsnittet, da det er en drøss med andre nettsider og magasiner som har hatt innslag av det samme i en årrekke. Men hvorfor endre på en vinnende oppskrift her på brekket?

Her er vår skamløse kopi, som fort kan bli å finne igjen i kommende uker.

I glasset:

Navn: Big Little Thing
Bryggeri: Sierra Nevada Brewery Co.
Alkoholprosent: 9%

Redaksjonen har kun erfaring med lillebroren ved navn “Hazy Little Thing”, som var ekstremt god.

Denne varianten, fra bryggeriet mange mener startet hele craft beer-bevegelsen, har høyere alkoholprosent, og selges på Vinmonopolet.

På øret:

Katherine Priddy har knappe 31k månedtlige lyttere på Spotify, og kan vel da karakteriseres som en hidden gem. Ørlite country-inspirert cello-fest. Med fløyelsmyk kvinnestemme som minner om en duggfrisk blomstereng.

Passer neppe for testosteronfyllte mancaves. Men for oss er det akkurat det en omikron-fredag trenger.

Få på headsettet, og sett låta «Indigo» på full guffe.


Tidligere utgaver av «På brekket» finner du her.