På brekket: #6

Fredrik Leth synes ikke noe om at folk klager på hvorvidt man kan ha fortomsspoler på kropp under fiske. // Foto: Privat

Vi lever i forundringenes tid. Caddis-hus er forunderlige, internettdebatter er forunderlige, svenske YouTubere er forunderlige og i følge Sjømat Norge er også rødlistinga av laksen forunderlig. Det minst forunderlige denne uka, er at Lars Nilssen fremdeles krangler med OFA.

Velkommen til ukas temperaturmåling av (fluefiske)miljøet. Det være seg nyheter, nye filmer, sladder, utstyrsnytt eller bare tilfeldige greier. For på brekket kan man finne så mangt. Dette er #6.

En trist start på første adventsuke

Denne uka startet så begredelig som den kan starte. Og da snakker vi ikke om omikron, men om en helt annen type trist lesning som er umulig å ikke plassere i #6 av «På brekket». For når mikroplast er det som gir best kamuflasje for et husbyggende bunndyr, så skjønner man at det er mer enn en pandemi som er galt med verden.

På brekket #6
Er det noe mikroplast her da? // Foto: Joakim Andreassen

Plasthuset til vårflua er på mange måter et slags bilde på hvordan vi mennesker behandler planeten vår. Ikke minst er det et paradoks at saken ble publisert på Cyber Monday – den meningsløse innspurten av handelsstandens sorte uke.

Fikk du ikke med deg Debatten om nettopp Black Friday, anbefaler vi å høre på Anja Bakken Riise fra Fremtiden i våre hender. Hun karakteriserer hele Black Friday-konseptet som en feiring av fråtsing og forbruk, og det er nok ingen tvil om hvem i panelet som bryr seg mest om den plastikkhusbyggende vårfluen i hvert fall.

Det blir ikke jul uten litt fiskerelatert krangling på Facebook

Når verden går til helvete, så er det enda godt at folk viser seg fra sin beste side på sosiale medier, og denne uka har det vært et kobbel av «sympatiutmeldinger» på Facebook-gruppa Sjøørretens venner.

Noen hadde visst mobbet noen andre helt ut av gruppa, og andre tok da i bruk det kraftige og meget symbolsterke virkemiddelet; FORLATE GRUPPA. I protest.

Mobbing og hets er selvsagt en uting, også på internettet. Men det er vel kanskje betimelig å tro at dette egentlig bare handler om krangling om catch & release vs. kakking. Noe som i hvert fall har vært kilde til flere krenke-parties på denne gruppa ved tidligere anledninger. Det hører med til historien at dette også er en gruppe der oppdretts-sympatisør og kommentarfelt-cowboy, Frode Reppe, gjør sitt hederlige forsøk på å tegne et bilde av seg selv som sjøørretens barmhjertige samaritan. Jepp, du leste riktig…

Er du av den nysgjerrige sorten, så er det for øvrig bare å jobbe seg gjennom nærmest hvilken som helst post for godbiter som denne;

Æ sette ALDRI ut fisk.. er den små å æ vet at det e mye av den så kaster æ den inn i skauen.. Ellers går alt på stekepanna.

– Random debattant

Dette kommer for øvrig i kjølvannet av en lang rekke meningsfulle debatter om dødsviktige emner i sosiale medier den siste tiden. Som for eksempel på Fluefiske Norge der det også gikk det en kule varmt nylig.

Dette eksempelet handler derimot om noe så «harmløst» som hvorvidt det å ha fortomsmateriale på kropp er teit eller ikke, og Fredrik Leth, som tidligere er portrettert på vår Taco-fredag, hadde tilsynelatende lite forståelse for at trådstarter stilte spørsmålstegn ved nødvendigheten av å oppbevare fortomsmateriale fisketaska, slik som denne saken fra Orvis legger opp til at man skal gjøre.

Hele 143 kommentarer genererte tråden, så hvis man gidder å scrolle seg tilbake til denne godbiten er det bare å gjøre klar popcornet når man har lest ferdig På brekket #6.

Man må innse at man lever et rimelig behagelig liv når man gidder å kommentere hvordan andre plasserer fortommen sin.

Fredrik Leth

Svensker som drar på tur med…hela lägenheten

Fluefiskere er ikke fritatt for å verdsette komfort på tur, og laksefiskere er kanskje de som utpreger seg i så måte. Campinghytte/lodge, treretters, og stødig cognac-promille med vadestav og tomannsstang er ikke jo akkurat uvanlig. Ørretfiskere er vel hakket mindre fine på det, men også her forekommer det tilfeller av latmannskap i form av både sjøfly og helikopter som utgangspunkt for enkelte finnmarkselver.

Denne svenske gjengen er vel verken laksefiskere eller rendyrka ørretfluefiskere. Men det de i hvert fall kan sies å være, er levemenn. Og det på godt og vondt får man vel si.

Den årlige filmen fra Team Baitbox er altså sluppet, og her er transportmiddelet av den høyst klima-uvennlige sorten, samtidig som praktisk talt hele prylboden er tatt med. Inkludert vedsekker, kjølebokser, brødbakeplate(!), campingstoler og et kobbel av ulike utkledningsremedier – bare for å nevne noe.

Selv om vi forstår oss like lite på karneval-innslagene og den medbrakte finske saunaen, som vi skjønner oss på hvorfor svensker frivillig putter pommes frites og bernaise på pizza, så finnes det sikkert folk der ute som verdsetter halvannen time med en litt udefinerbar form for vittighet.

OFA-debatt på Revir

Forrige fredag arrangerte Lars og Lars debatt om fiskekultivering i Oslomarka. Foruten Lars Nilssen stilte OFAs nye daglige leder Claus Hedeager Pedersen, og OFAs styreleder Freddy Wingeng. De brukte nesten en halvtime på å lese formålsparagrafer og vedtekter høyt for de fremmøtte (!).

Selv om det var tilløp til temperatur i løpet av kvelden, foregikk det hele i relativt siviliserte former. Det ble reist en rekke prinsipielt viktige spørsmål både fra panelet og fra publikum. Som hva er et godt fiske? Hva er utsettingsbehovet i marka? Og hva er forkjellen mellom å fiske på en settefisk og en villfisk? Osv.

Hele debatten er lagt ut på Nilssens Vimeo-kanal i tre deler:

1: Fiskekultivering i Oslomarka, del 1.

2: Fiskekultivering i Oslomarka, del 2.

3: Fiskekultivering i Oslomarka, del 3.

«Forunderlig» rødlisting

Sjømat Norge kaller forrige ukes rødlisting av laksen “forunderlig”.

Næringsorganisasjonen sikter til en svak oppgang i gytepopulasjonen de siste årene. De velger å se bort fra Vitenskapelig Råds presisering om at oppgangen ikke må ses som en bedring.

“…kreativ bruk av data og våre rapporter”, sier Torbjørn Forseth, leder for Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) til NRK.


Les også: På brekket #5, På brekket #4, På brekket #3, og På brekket #1.