På brekket: #5

Vjosa // Foto: Patagonia

Kompisen til han i «Snikende Tiger, Skjult Drage», bevaringsbiologi, ulv og elva fra «A River Runs Through It».

Velkommen til ukas temperaturmåling av (fluefiske)miljøet. Det være seg nyheter, nye filmer, sladder, utstyrsnytt eller bare tilfeldige greier.

For på brekket kan man finne så mangt.

En liten fredags-hyllest til bevaringsbiologen

Det er ingen hemmelighet at vi er svake for folk som jobber for naturmangfold, naturrestaurering og miljøvern generelt.

Biofokus er en uavhengig stiftelse som jobber med såkalt bevaringsbiologi som i praksis er å studere og jobbe med truede arter, og videre finne ut hvordan man kan forvalte våre biologiske ressurser på en bærekraftig måte. I denne artikkelen kan man lese mer om at ikke all natur er verneverdig, og hvorfor bevaringsbiologen har fagkunnskapen som trengs for å skille mellom bevaringsverdige og mer trivielle arealer. Biofokus ticker med andre ord alle de overnevnte boksene våre.

For ikke lenge siden lanserte de også en veldig fin film som forklarer arbeidet de gjør, og hvorfor det er så viktig. Lærerik og god helgeunderholdning der altså.

Det mer avbalanserte alternativet

New Zealand har flere filmproduserende guider, og vi har i de to forrige utgavene av denne spalten vært inne på Jensen Fly Fishing. Mike Kirkpatrick og Gareth Bayliss er to andre som må nevnes, der de med henholdvis 17,4k og 71,3k abonnenter jevnlig dunker ut nye snutter fra sexy elvestrekker i fluefiskeeldoradoet.

Begge kanalene er opplagt verdt et dypdykk hvis du er ørretfisker og vil utsette deg for et smertefullt sug etter sommer og store ørreter. Men samtidig kan begge disse karakterene bli litt voldsomme i lengden. Det blir veeeeldig mye GoPro-release og «see ya mate», spesielt kreditert Bayliss.

Da er det godt å kunne søke seg over til mer lavmælte typer, som den rolige sidekicken hans ved navn Declan Wong. Kinesisk-amerikanske Wong har bakgrunn som skuespiller og håndmagiker(!), og har tidligere figurerert side om side med legendariske Chow Yun-Fat («Snikende tiger, skjult drage», «The Replacement Killers» m.f) i John Woo-produksjonen Once A Thief (1989).

Wong (nå bosatt i Auckland der han jobber som guide) lager filmer med et litt lavere intensitetsnivå enn Bayliss. Kanalen vil nok funke godt som rolig bakgrunnsstøy når man i tiden som kommer kanskje oftere søker ned i mancaven, og her er en av de siste filmene han har laget. Trivelig stemning med godt voksne fluefiskere der altså.

Trofiske kaskader vs. norsk rovdyrpolitikk

Miljødirektoratet meldte nylig at jervebestanden ligger over målet som Stortinget har satt, og at det i flere områder har vært betydelige skader fra jerv på sau og tamrein. I den forbindelse ble det nylig besluttet felling av 17 jerver i enkelte områder.

For Klima- og miljøminister symbolpolitikkminister Espen Barth Eide, nærmer det seg en tid for store avgjørelser. Og da snakker vi om andre ting enn det Naturvernforbundet omtaler som en svekkelse av Parisavtalens mål om å holde global oppvarming under 1,5 grader.

Når Barth Eide må avgjøre om det skal tas ut 40 ulver i vinter blir han kastet inn i sin første ulvepolitiske sak som minister i ny regjering. Klager fra åtte ulike miljøvernorganisasjoner som mener at et uttak av denne størrelsen vil true hele den norske ulvebestanden er forkastet av rovviltnemndene, og saken har nå havnet i departementet der den endelige beslutningen altså skal tas.

Vi har forståelse for at Rødhette og ulven er et ganske skummelt eventyr som de fleste har vokst opp med og er preget av. Samtidig er det ikke mye som tilsier at informasjon om trofiske kaskader er obligatorisk lesestoff blant verken norske politikere eller i Norges Jeger og Fiskerforbund.

Kanskje Barth Eide både burde konsumere denne filmen og filmen under før han skal behandle rovviltsaker i departementet?

Europas første nasjonalpark rundt en frittflytende elv?

Elva Vjosa i Albania er en av Europas aller siste ville vassdrag, men er truet av utbygginger. Patagonia-filmen Blue Heart og en påfølgende kampanje, klarte å utsette utbyggingene, men aktivister mener vassdraget ikke er sikkert før området rundt blir erklært nasjonalpark.

EcoAlbania har startet en underskriftskampanje på Change.org som i skrivende stund mangler i overkant av tusen underskrifter for å bli en av de mest signerte på Change.org.

Norske fluefiskere bør signere. Ville, frittflytende elver er utrydningstruede over hele kloden, for ikke å snakke om i Europa. Du kan se Vjosa Forever her. Og skrive under her. Patagonia har også lagd en film om kampen for nasjonalparken som du kan se her.

Kamp om elva som spiller hovedrollen i A River Runs Through It

Blackfoot River er elva som spilte hovedrollen i Norman Macleans klassiker Der elven renner. The Blackfoot var nær ødelagt etter en deming brast på 70-tallet og gruveavfall ble skyldt nedover hele vannløpet. Etter at Robert Redfords filmatisering a boka til Maclean kom på 90-tallet, ble det imidlertid satt gang et storstilt restaureringsarbeide, og elva kom seg igjen.

I de siste årene har The Blackfoot allikevel sitt å stri med. Klimaendringer og intens trafikk etter koronapandemien er i ferd med å ta knekken på den. Lovforslaget «The Blackfoot Clearwater Stewardship Act» har til hensikt å beskytte flere av The Blackfoots kildeelver, men en republikansk senator gir lovforslaget kamp.

Sønnen til Norman Maclean, John Maclean, har nå hevet seg inn i kampen med en kronikk i Washington Post. “The Blackfoot should not be held hostage to a hugely unpopular measure that would open some of Montana’s wildest places to development“, skriver han.


Les også: På brekket #6, På brekket #4, På brekket #3, og På brekket #1.

Oppstrøms baserer i dag driften på å ha noe stoff bak betalingsmur, og i hovedsak handler dette om saker som er er tidkrevende å lage. All journalistikk, inkludert saken du akkurat har lest, krever likevel ressurser. Og uten hjelp fra våre lesere, er enkelt og greit ikke det vi driver med bærekraftig.

Ønsker du å støtte arbeidet vårt kan du enten kjøpe det abonnementet som passer for deg her eller vippse oss et valgfritt beløp. Alle bidrag over 1000,- premieres med at vi sender deg en gave i posten.

Søk oss opp/bruk Vipps-nummer #718176 i appen (eller bruk Bruk QR-koden her).

nb_NO