På brekket: #4

Vakende italiener. // Foto: Joakim Andreassen

Havpaneler, anadrom fisk i USA og italiensk grappa. «Pil og bue-kast»-o-rama og sinnsyke takes. Pluss mer Torgeir Dahl og en filmanbefaling som ikke har NOE å gjøre med fluefiske.

Velkommen til ukas temperaturmåling av (fluefiske)miljøet. Det være seg nyheter, nye filmer, sladder, utstyrsnytt eller bare tilfeldige greier.

For på brekket kan man finne så mangt.

Mer symbolpolitikk eller lys i tunellen?

Med Jonas Gahr Støres ytringer rundt norsk gassproduksjon som løsning på klimakrisen mottok Norge den symbolsterke og lite ettertraktede prisen «dagens fossil» i Glasgow. Like etter ble statsministeren utnevnt til leder for det internasjonale havpanelet. Bærekraftig havøkonomi er kjernesaken, og panelet består av sittende stats- og regjeringssjefer fra 14 land. Siden opprettelsen i 2018 har panelet vært ledet av Norges statsminister sammen med presidenten i Palau. Med andre ord har vi etter hvert ganske god empiri på at både «bærekraft» og «hav» er sekundært her.

Det gjenstår å se om Støre-regjeringen vil gjøre noe annet enn å ta den symbolpolitiske stafettpinnen til Erna videre. Men en start vil være å vise evne til å høre på anbefalinger om kraftig omstilling til lukkede anlegg. Samtidig vil det være nedslående om man synkront ender opp med å bygge ned mer natur, slik som dette skrekkeksempelet utenfor Bodø.

USA: Et lite anadromt oppsig, men ellers mørkt på dass

Til tross for at de som bryr seg om Bristol Bay nylig fikk en opptur i form av medhold i U.S. District Court for the District of Alaska, så er det generelt lite fryd og gammen å melde om når det gjelder å ta vare på villfisk på andre siden av dammen. Now or Never-kampanjen til Wild Steelhead Coalition sier det meste, men også chinook-bestandene sliter.

In the world of ‘sustainably’ caught fish, things aren’t always what they seem, sier Kurt Beardslee i denne episoden av podkasten Pod of Gold. Beardslee er co-founder av Wild Fish Conservancy, og besitter et tankesett som med fordel kunne blitt blitt adoptert av den nye havpanellederen her hjemme.

30 nye minutter med ekte ekthet fra vidda

Det er langt fra naturbekymring i Bristol Bay til norsk matauk på Finnmarksvidda. Og noe sier oss at Torgeir Dahl verken tenker spesielt mye på forvaltningspolitikk i Alaska, eller blablabla i Glasgow.

Nylig slapp han episode 2 av sommerens fiskeeventyr, og heller ikke denne gangen sparer han på kruttet når det gjelder å dele på lokasjoner og vakre naturbilder. Eller lange monologer for den saks skyld.

Vanvittige takes med store biller i Patagonia

Klar for 17 minutter med sinnsyke bilder, pene regnbueørreter, og vanvittig irriterende musikk? Jensen Fly Fishing er tilbake, og denne gangen går turen til en del av verden der regnbuene er enorme og elvene er asurfargede.

Dette er fisk på hvert «pil og bue-kast»-o-rama, og man rekker bare såvidt å ikke bli lei. Så lenge man husker å trykke på mute vel å merke. For det denne gir av visuell nytelse, demper ikke det faktum at det gjør skikkelig vondt i ørene.

Helgens morderiske klassiker

Jensen-paret har i hvert fall ikke hentet musikkinspirasjonen sin fra det legendariske soundtracket til klassikeren Zodiac, som herved blir helgens throwback-filmtips.

Denne godbiten gikk litt under radaren da den kom i 2007. Grunnen er kanskje at det ble litt for lite solskinn (som seg hør og bør for de som kjenner til hva som skjedde) for folk flest.

Med det som allikevel er en deilig solskinns-californisk 70-talls-vibe kombinert med mystisk/udefinerbar morderstemning, og strålende skuespill levert av Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr og Mark Ruffalo, er dette mørk helgekos på sitt aller beste. Enkelte i redaksjonen går så langt som å hevde at dette er en av David Finchers aller beste filmer, men likte du Mindhunter, Seven og Gone Girl, er dette uansett en nobrainer hvis du trenger en grunn for å droppe en viss lidelse ved navn Maskorama.

Tilgjengelig på blant annet Amazon Prime, eller som leiefilm på Apple+, SF Anytime eller Viaplay Rent & Buy.

Fluefiske i MSM

På onsdag trykket New York Times (av alle) en guide til fluefiske i de italienske alper. Det er reiseskribenten Kenneth Rosen som står bak artikkelen om en tur med utgangspunkt i Bassano del Grappa.

Rosen beveger seg gjennom flere elver i Alpene og Dolomittene, og er innom tradisjonelle italienske fisketeknikker, mat og drikke. Fisketeknisk er kanskje ikke artikkelen det helt store, men som reiseinspirasjon leverer den varene. Bare hør på dette:

On other days of fishing, we would stop at the distillery, where they were serving rhubarb bitters and the signature grappa infused with juniper, licorice and other flavors, or eat our lunch of polenta inside a 300-year-old home, near the wine cellar.

But this afternoon, we simply moved upstream, away from the old bridge.

Kenneth Rosen

Saken kan leses her.

God helg!


Oppstrøms baserer i dag driften på å ha noe stoff bak betalingsmur, og i hovedsak handler dette om saker som er er tidkrevende å lage. All journalistikk, inkludert saken du akkurat har lest, krever likevel ressurser. Og uten hjelp fra våre lesere, er enkelt og greit ikke det vi driver med bærekraftig.

Ønsker du å støtte arbeidet vårt kan du enten kjøpe et abonnementet som passer for deg her eller vippse oss et valgfritt beløp. Alle bidrag over 1000,- premieres med at vi sender deg en gave i posten.

Bruk QR-koden eller søk oss opp/bruk Vipps-nummer #718176 i appen.

nb_NO