På brekket: #3

Det kan vel diskuteres om sjarmen med et sønderskutt skilt ved Yellowstone River står i stil med livsstilen til millionærer fra Silicon Valley. // Foto: Joakim Andreassen

Invasjon av rikinger, forvaltning av stripete abbor, bindekveld-o-rama i Oslo, og ræva amerikansk humor.

Velkommen til brekket, en slags temperaturmåling av fluefiskemiljøet. Det være seg nyheter, nye filmer, sladder, utstyrsnytt og andre tilfeldige greier.

Her er tredje runde:

Fluebinding overalt

Høsten er på hell, vinteren er i anmarsj og med vinteren: fluebindesesongen. Flere fluefiskesjapper arrangerer bindekvelder den kommende tiden. Nordisk Fiskeutstyr inviterer den 11. November, og Stonefly på Hadeland har bindekvelder hver torsdag. 

Vak i Nydalen arrangerer nybegynnerkurs i ørretfluer 23. Og 30. november og 7. desember. Du finner påmelindgen her. Finn fram sysakene. Get your manne-hekling on. 

Det er kanskje slutt på feltfluebinding, men innefluebinding er uansett langt bedre for isjiasen. // Foto: Joakim Andreassen

Invasjon i Montana

Koronapandemien har sått hardt ned på flere amerikanske storbyer. Kriminalitet og hjemløshet i blant annet Los Angeles og San Fransisco har gått i været, og flere californiere forlater hjemstaten sin.

Eiendomsprisene i Bozeman, Montana. Selv om kurvene her peker oppover,
mener noen trivselskurvene peker nedover.

Mange (som Elon Musk og Joe Rogan) har flyttet til Austin i Texas, men et av de andre tilfluktsstedene er Bozeman i Montana. Wall Street Journal kaller nå byen «Boz. Angeles». Tilflyttingen har ført til en dobling av eiendomsprisene på få år og mer trafikk langs elvene.

Angling Trade Media spør om Montana er i ferd med å miste mojoen som følge av utviklingen, og i et intervju med the New Yorker sier Tom McGuane at det blir vanskeligere og vanskeligere å opprettholde romansen har har med delstaten. «The place is now ruled by a far-right, intolerant state government, absentee owners, and anti-wildlife resource management».

Andre lokale er også misfornøyde med utviklingen. «Californians are arriving in Montana in droves», skriver San Franscico-avisa SFGate. «But they’re not welcome».

Film om stripers

For saltvannsfluefiskere på østkysten av USA, er det gjerne striped bass, eller stripers, som er den foretrukne fisken. Overfiske, forurensing og klimaendringer truer populasjonene, og filmen Hard Lined forteller om arbeidet som gjøres for å redde fisken.

Hard Lined var en del av Fly Fishing Film Tour 2021 (F3T), og kan nå strømmes på Simms´ YouTube-kanal.

Lars og Lars i Oslofjorden

Tirsdag i neste uke er det duket for ny Lars & Lars-kveld på Revir. Tema denne gangen er Oslofjorden. Er det virkelig så lite sjøørret i fjorden som mange hevder, eller har den funnet andre mer utilgjengelige beiteområder? Og hva skal til for å rette opp den skakkkjørte vannmassen?

Dette er noen av spørsmålene et panel bestående av Even Moland (seniorforsker ved Havforskningsinstituttet), Mats Walday (seniorforsker ved NINA) og Sondre Breian (sportsfiskekonsulent i NJFF) skal prøve å svare på. Mer info om kvelden her.

Tips til fluefiske som passer for alle lommebøker

Ben fra Colorado har laget ironiske/sarkastiske filmer under navnet Huge Fly Fisherman i tre år nå, og hvis man ikke har sjekket ut YouTube-kanalen hans enda, så er man up for a treat. Sjekk for eksempel denne nydelige ranten om hvordan man skal finne sine egne plasser.

Et av de siste tilskuddene hans er noen nydelige tips for fluefiske på budsjett. Selvsagt ikke presentert uten å gi noen deilige stikk til de som (tror) de kan betale seg til integritet i den livsstilen som dette tross alt er for majoriteten av de som driver med fluefiske.

Alt må likevel starte et sted, og her gir Ben noen tips som faktisk ikke er er preget av ironi. Nyttig for nybegynnere, og artig for alle de som har drevet med dette en god stund altså.

Så dårlig humor at det blir litt artig + et ganske bra tips (som ser ut som det er spilt inn i 1993)

Senhøst er dødtid for fluefiskere, og da kommer gjerne kjedsomheten fram på forskjellige måter. Dessverre er det ikke alle som kan skilte med Larry David-nivå på humorfronten. Men noen ganger blir det så teit at det faktisk blir litt artig. Som her, der de to karene fra Blue Line Co drar en ganske knusktørr analogi fra fluefiske til golf.

Dødtid gir også rom for å presentere artige tips, som det Rio gjør her. Om mulig den dølleste innpakningen i manns minne, men likevel et litt artig triks for å unngå at lina setter seg fast i ting «like theeeese willows» når man navigerer seg gjennom skog og kratt.

Ble dette litt vel mye MURICAAAA i monitor, så kan du eventuelt balansere med selvironisk distanse i den ferske sesongen av Curb Your Enthusiasm der nettopp overnevnte David figurerer i hovedrollen.

I hate people individually, but I love mankind.

Larry David
nb_NO