På brekket #19: Tana, Rena, F3T, Søviknes og forklaring på liten laks

På brekket #19
Havforskningsinstituttet har forsket på laks som blir mindre. // Foto: Joakim Andreassen

Velkommen til ukas temperaturmåling av (fluefiske)miljøet. Det være seg nyheter, nye filmer, sladder, utstyrsnytt eller bare tilfeldige greier. På brekket finner man så mangt.

På brekket #19 inneholder Tana-stenging og Rena-åpning. Fluefiskefilm for den som har fått en treg sesongstart, forklaring på mystisk nedgang i størrelsen på laks. Og Terje Søviknes. Dessuten: Anthony Bourdain, Richard Hell og kanskje verdens beste TV-serie om fisking noensinne (som du mest sannsynlig ikke har sett).

Tana forblir stengt

Etter en nærmest total kollaps av laksestammene i Tana, ble norske og finske forvaltningsmyndigheter enige om å stenge elva for laksefiske i 2021. Stengningen skjedde til ganske høylydte protester fra lokalt samisk hold. Som følge av press sendte Klima- og miljødepartementet (KLD) i mars et forslag på høring om å åpne for et begrenset laksefiske med faststående redskaper i Tanavassdraget i 2022.

På fredag ble det imidlertid klart at forslaget avvises av regjeringen.

– Vi har en forpliktelse til å ivareta både villaksbestandene og den samiske elvekulturen. For å kunne opprettholde den samiske kulturen i fremtiden, må vi gjøre det vi kan for å sørge for at laksebestandene gjenoppbygges. Det er nødvendig å forby alt laksefiske i Tanavassdraget for å redde bestanden, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Oppstrøms er lettet. Ikke bare er avgjørelsen viktig for Tana-laksen, men et fortsatt sportsfiske hadde sendt underlige signaler. Sportsfisket i Tana har blant annet allerede blitt brukt av iLaks.no som en lynavleder for oppdrettsproblematikk. Selv om sportsfiske i elv ikke er noen hoveddriver bak laksens nedgang, er det viktig at også sportsfiskere tar sin del av ansvaret.

F3T 2022 tilgjengelig for strømming

Bilde fra bidraget “Three Sheets” i F3T 2022. Foto: Knox Kronenberg

Er sesongåpningen treg? Hvis du ikke får nok fiske IRL, kan du nå strømme den sekstende utgaven av Fly Fishing Film Tour (F3T) på Outside+.

Touren består i år av ti filmer med fiske fra blant annet Costa Rica, Maryland, Belize, Louisiana, Alabama, Australia, Colombia og… Sverige!

Hvis du vil lese mer om (og se trailere fra) årets bidrag, ligger det tilgjenglig her.

Rena er åpen!

Sammen med mange andre elver åpnet hele østlandets favorittørretelv på lørdag. Dermed er fiskesesongen for alvor i gang. I alle fall for de som bor sør for Dovre.

Åpningen ble markert med et arrangement på Nesvangen.

Vil du lese mer om sesongen i elva, ga innehaveren av Rena Fish Camp, John Bond, en fin gjennomgang i en taco-fredag for ikke så lenge siden.

På brekket #19 Rena sesongåpning 2022

Søviknes slutter som lakselobbyist

For noen uker siden ble det klart at FrPs nestleder, Terje Søviknes, var på lønningslista til Eide Fjordbruk. Der jobbet han blant annet for å stanse en foreslått lakseskatt. Oppdrettskonsesjoner gitt før 1998, ble nemlig gitt gratis, og har dermed vært undratt formueskatt. Dette ville Solberg-regjeringen og nå Støre-regjeringen endre, slik at innehaverne av gratiskonsesjonene må betale skatt på samme måte som innehaverne av konsesjoner gitt etter 1998.

Nå har Søviknes sagt opp avtalen med Eide Fjordbruk, men først etter massivt press.

– Det er heller nesten ikke til å tro at det måtte et sterkt offentlig press til, før Søviknes innså at det var lurt å gå vekk fra å drive med direkte politisk påvirkning samtidig som han er nestleder i Frp, skriver Dagbladet på lederplass.

Ny studie forklarer mindre laks

Fra 80-tallet har laksen som kommer tilbake fra havet vært stadig mindre. Særlig i 2005 var man vitne til en drastisk nedgang. En ny studie med data fra 13 000 laks fra Etneelva viser at villaksens vekst det første året i havet nå er cirka fem centimeter mindre enn den var for 40 år siden.

– Det høres kanskje ikke mye ut, men når man regner det om til tapt kroppsvekt tilsvarer det en reduksjon på omtrent 24 til 32 prosent, i løpet av den første vinteren i sjøen, sier forsker og prosjektleder Øystein Skaala på Havforskningsinstituttets hjemmesider.

Studien har også sett på årsaker og forklarer nedgangen med klimaendringer og oppdrettsnæringen. Varmere vann har nemlig ført til en kraftig reduksjon av innstrømming av kaldt polarvann til Norskehavet. Noe som igjen har ført til en reduksjon i mengden dyreplankton. I tillegg påvirker spesielt lakselus laksens vekst negativ .

På øret:

Den siste episoden av CNNs Parts Unknown ble lagt til Manhattans Lower East Side. Hvorvidt Anthony Bourdain valgte nettopp denne lokasjonen fordi han visste det ville bli hans svanesang vites ikke.

På 70-tallet hadde området en vulkansk kunstnerisk aktivitet, Jean Michel Basquiat, John Lurie, Joey Ramone og Andy Warhol gikk side om side med junkier, prostituerte og hjemløse. På reise tilbake til sin ungdom er det ikke mye kunstnerisk lava Bourdain finner blant dyre bankbygninger og kjedebutikker. Innimellom alt det generiske er det likevel et lite lysglimt i en av de gamle gårdene, i leiligheten i etasjen over Allen Ginsberg sitt gamle hjem er det en som har holdt ut.

Richard Hell and The Voidods var det første bandet til å spille på den legendariske klubben CBGBs, de kom også ut med det som må sies å være en av punkens aller første skiver. Richard Meyers var en high school dropout som tok navnet Richard Hell fra Arthur Rimbaud-diktet «A Season in Hell», dette sier noe om hvilke ingredienser han kastet opp i suppa av primal punk.

Etter å ha surra med både Television og Johnny Thunders fikk han i 1977 samlet seg nok til å komme ut med den nå legendariske skiva «Blank Generation». Den ikoniske tittellåten sitter fortsatt som et skudd, riffet kan kanskje minne litt om The Who låten «The Seeker». Andre perler er for eksempel den vovede «Love Comes In Spurts» og den paranoide «Betrayal Takes Two».

Image-messig er det lite å utsette, Malcolm McLaren sies å ha dratt hjem til England med en klar misjon om å finne et utskudd han kunne påklistre spikersveis og oppklippede t-skjorter.

Leiligheten til Richard Hell er en tidskapsel for Anthony Bourdain. Her er det altså en som ikke har forlatt estetikken og den bohemske livsstilen som preget The Lower East Side. Richard Hell selv finnes ikke sentimental, han har bare ikke tenkt å endre sitt unike blikk på verden pga at bankene har flyttet inn.

Sjekk ut: Selvbiografien «I Dreamed I Was a Very Clean Tramp».

– Rune Sandbu

På skjermen:

På brekket #19

Mange av oss litt tilårskomne husker serien «Fishing With John» fra tiden der alle kun hadde NRK. John Lurie, kjent som musiker, kunstner og «all round lounge lizard», lagde i 1991 et fiskeprogram som raskt fikk kult-status. Utenom å dele leilighet med Jean Michel Basquiat på Manhattans Lower East Side jobbet han seg opp som en anerkjent saksofonist.

I Norge var det likevel det lett absurde fiskeprogrammet som skulle gjøre han kjent. «Fishing With John» handler om at John Lurie drar på fisketur med vennene sine. Jim Jarmusch, Matt Dillon, Tom Waits, Willem Dafoe og Dennis Hopper dukker alle opp i ulike episoder.

Dette er ikke «På Tur med Lars Monsen». For eksempel ser vi en mistilpasset Tom Waits helt ute av stand til å fokusere på fiskinga. John Lurie har selv uttalt at det tok to år etter turen til Jamaica før Waits snakket med ham.

Et av mange høydepunkt er en totalt uinteressert Jim Jarmusch på haifiske utenfor Montauk, New York. Han spør seg «Why am I here», mens Lurie og lokale belærer han om fisketradisjoner. Fiskingen er det underliggende temaet, men Luries underfundige humor og «non sequiturs» skaper en lett absurd stemning.

PS: Sjekk ut «Painting With John” på HBO. Nesten 30 år etter har John Lurie klart å få en egen serie om at han surrer rundt og maler. På HBO. Unikt, like absurd og med fantastisk historiefortelling

Rune Sandbu

nb_NO