På brekket #14
Barth Eide har ifølge Redd Villaksen dælja en stor spiker inn i kista til Tana-laksen. // Illustrasjonsbilde: Joakim Andreassen

På brekket #14: Krympet laks, wokeism i Tana og adjø til Fluefiske Norge

Velkommen til ukas temperaturmåling av (fluefiske)miljøet. Det være seg nyheter, nye filmer, sladder, utstyrsnytt eller bare tilfeldige greier. På brekket finner man så mangt.

På brekket #14 inneholder laks som krymper, woolly buggers, wokism i Tana og vår (andre) fallout med gubbeveldet i Fluefiske Norge. Dessuten: Stephen Malkmus og den legendariske surferen Miki Dora.

Sorry honey, I shrunk the salmon

Mellom 2004 og 2005 stupte størrelsen på laksen som returnerte til elver sør for Troms. I Sør-Norge var reduksjoenen så dramatisk som 36 prosent. Nå knytter forskere ved NORCE endringen til en sviktende havstrøm. En svært viktig strøm av kaldt vann fra Arktis ble sterkt redusert like i forveien. Vannmassene inneholdt mat for laks og andre fiskearter. I tillegg sørget det kalde vannet for å holde temperaturen nede langs kysten. Endringen skal også ha påvirket andre fiskearter som makrell og sild.

Det er usikkert hva som avbrøt havstrømmen, men forskerne regner med at det henger sammen med klimaendringer.

- Vi har ikke tydelige bevis for at det vi ha...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.