Nylinders tapte verden

Filmmaterialet var borte, og 2010 fikk dermed et glemselens slør trukket over seg. Ti år senere skjedde noe uventet.

I 2011 laget Rolf Nylinder en film som på mange måter satte en ny standard for Skandinavisk fluefiskefilm. Alt basert på noen tilfeldige klipp fra en fisketur med Johan Jonsson og Stefan Ågren i Vindelfjellene, akkompagnert av musikken til The Tallest Man On Earth. Turen var også en av ytterst få ganger Nylinder tok stillbilder, og et av bildene hans av Ågren havnet faktisk på forsiden av Vak #2.

Stemningsfulle klipp og trivelig musikk gjorde at svensken ble kronet med Staff pick hos Vimeo, og Trout Is All ble på mange måter definisjonen på hvordan en fluefiskefilm skulle være.

Alle ville være som svensken

I årene som fulgte ble det laget et kobbel av kopier kreditert fluefiskere med gryende interesse for filmsjangeren, og The Tallest Man-aktige toner var en hyppig gjenganger. Noen «haters» hevdet at det noen ganger føltes litt som å være i en slags årelang fiskefilm-reel som gikk i loop, men det er ikke en erfaring Nylinder selv deler.

– Jeg har ikke merket dette. Men hvis folk ble inspirert til å lage noe selv, så tenker jeg at det bare er kult. Dessuten er det jo utrolig bra musikk, så jeg skjønner jo hvis folk vil bruke det i filmene sine, sier han.

På mange måter er dette en holdning som oppsummerer svensken godt. Stort sett positiv, og aldri kritisk. Selv da han mistet mesteparten av eiendelene sine i en dramatisk brann noen år senere, klaget han ikke videre på det heller. Til tross for at både kamera og harddisker var tapt for alltid.

Allikevel ble det nokså stille fra ham i en periode, og det skulle ta litt tid før han fant inspirasjon til å filme fluefiske igjen.

Stemning kreditert Jonsson og Ågren. Anno 2010 // Foto: Rolf Nylinder

Gammelt materiale i ny forkledning

Nylinder er ikke kjent for OCD-aktig kontroll på arkivet sitt, og noen ganger dukker det opp filer han ikke visste han hadde. Nylig fikk han likevel tak i noe han var helt sikker på at han aldri skulle få se igjen.

– Jeg fikk tilbake en harddisk som har ligget hos Vindelälvens Fiskeråd i en årrekke, og plutselig hadde jeg litt materiale som jeg trodde at hadde forsvunnet i brannen, forteller Nylinder.

Da var det bare en ting å gjøre: Sette seg i klipperommet, og lage en 3,5 minutter lang vandretur ned memory lane.

Subtil samarbeidspartner

Trout Is All var en frittsående film, men denne gangen er prosjektet gjort i samarbeid med det mystiske stangmerket fra naboen i øst.

Som forventet fremdeles helt uten noen videre forklaring i noen som helst retning, men helt i tråd med den estetikken som Podsol ser ut til å representere.

Her er i hvert fall det som er et deilig tilbakeblikk fra 2010. Hentet fra de dypeste deler av Nylinder-arkivet som altså ikke var tapt for alltid. Som seg hør og bør med toner fra en velkjent svensk visesanger.