Foto: elwhafilm.com

Ny film om elvefrigjøring

Alle med en kombinasjon av interesse for både fluefiske og naturforvaltning fikk nok med seg den smått legendariske og vakre dokumentaren om det å rive utdaterte elvedemninger i USA. Det har skapt ringvirkninger.

Felt Soul Medias DamNation ble starten på en folkebevegelse som nå har klart å utrette svært mye positivt for rennende vann i Nord-Amerika.

En av elvene som har fått livet tilbake er Elwha, og denne ble også dokumentert i DamNation. Nå er det laget en egen film om nettopp dette. Et prosjekt som faktisk ble iverksatt før Felt Soul Media gikk i gang med sin film.

Artikkelen fortsetter under bildet.

returnoftheriver_03_opstrms
Filmskaperne John Gussman og Jessica Plumb. // Foto: elwhafilm.com

Return of the River serverer en historie om håp og mulighet blant det som er en lang rekke med dystre miljønyheter. Det er en film for vår tid: En invitasjon til å vurdere sprø ideer som kan forandre verden til det bedre. Den har en usannsynlig suksesshistorie om miljø- og kulturrestaurering, forteller filmskaper, John Gussman.

Filmen om Elwha er først og fremst en historie om folket og landet de bor i. Filmen viser mennesker som nektet å gi opp drømmen om en frittrennende elv med en årlig strøm av laks på vei oppstrøms for å gyte. Return of the river tar i følge produsenten for seg mennesker og perspektiver på begge sider av Elwha-debatten.

– Det er en fortelling om globale konsekvenser. Om det å utforske det komplekse forholdet mellom samfunn og miljø, sier Gussman.

Se traileren under.