Neteland-brødrene går nye veier

Bjørnar og Anders Neteland. // Foto: Neteland Productions

Bergens-duoen har vært et internett-fenomen de siste årene, mye på grunn av deres uformelle filmer om laksefiske på Vestlandet. Nå er det endring på gang.

De blide bergenserne har ikke bare laget sin egen “grisedeilige lingo”, men også skapt viktige trender med forankring i forvaltningsarbeid. Den siste tiden har det dog vært lenger mellom korte snutter med fiskeglede og høylydte Bergens-gloser.

Vi tok oss en prat med Bjørnar Neteland, som nylig la opp som lovende skikjører for å fokusere på helt andre ting.

– Mange spør oss hvorfor vi ikke lager like mye kortfilm lenger, og hvorfor vi ikke bare øser ting ut på Youtube som tidligere. Sannheten er at vi selvsagt skulle fortsatt i samme gate, men at vi har valgt å prioritere større prosjekter, forteller Bjørnar Neteland til Oppstrøms.

Førdefjorden ga blod på tann

Brødrene og gruvefjorden er det første prosjektet der de virkelig har gått inn for å lage noe omfattende. At dokumentaren nå er kjøpt av NRK og står på sendeskjemaet i høst, er noe de begge synes er veldig stas.

– Dette har trigget dokumentarfilmskaperne i oss, og selv om det føles rart å ha begynt på et nytt dokumentarprosjekt før folk har fått sett det første prosjektet, så er det et faktum, sier Neteland.

Lars Lenth er en av de som fisker med brødrene i deres nye prosjekt. // Foto: Neteland Productions

Setter fokus på en annen anadrom fisk i nød

Allerede i april i år begynte de å filme til et nytt prosjekt om sjøørret, der hovedmålet er å vise hvilken fantastisk sportsfisk dette er. Samtidig skal filmen ta for seg de største påvirkningsfaktorene for den negative bestandsutviklingen.

– Vi har fisket tre forskjellige elver i Hardanger, Sognefjorden og en lenger Nord (eller var der sør??). Vi har også gjort flere intervjuer, vært på lusetelling, deltatt på restaurering av bekker, vært med på genbankfiske og mye mer. Nå sitter vi på ekstremt mye bra materiale. Både faktastoff, men ikke minst fiske, forteller Neteland.

Håper på finansiering

Han legger til at det fortsatt gjenstår en del filming, men at de er godt på vei til å kunne sette sammen noe som han tror vil bli meget bra.

– Vi har igjen noen intervjuer før den stressende gytetiden nærmer seg. Det blir selvsagt ikke sjøauredoku uten «fiskeleik» på tape, så her er det bare å levere.

Deretter gjenstår det å innhente økonomiske midler.

– Med økonomisk backing vil vi ha større handlefrihet til å bruke tid på sluttproduktet, og optimalisere alt fra klippeprosess til distribusjon. Alle former for samarbeid er interessant, så det er bare å ta kontakt hvis man ønsker å bidra, sier Neteland.

Bjørnar Neteland med prakteksemplar av truet dyreart. // Foto: Neteland Productions

Fremdeles noen godbiter til snuttpublikummet

Selv om de ikke har like hyppige bidrag på snuttfronten som før, så tror han folk setter pris på arbeidet de legger ned på en litt annen arena.

– Ikke minst håper vi folk liker det ferdige produktet. For de som derimot liker best de korte snuttene våre lover vi noen godbiter i denne sjangeren fremover også, avslutter Neteland.

nb_NO