Denne nettsiden benytter cookies. Les mer ved å trykke på denne meldingen. Ved å trykke på krysset til høyre godtar du bruk av cookies.

Mystery Ranch: Metcalf

Foto: Joakim Andreassen / Oppstrøms

Oppstrøms på papir

Tegn abonnement eller kjøp enkeltutgaver her.

Testsekkene er levert av friluftsnettbutikken Widforss, som per i dag er den eneste forhandleren av denne modellen i Skandinavia. Man finner hele deres Mystery Ranch-sortiment her.


Den optimale pakkrammesekken for den langturfokuserte fluefiskeren?

Merket Mystery Ranch (MR) er muligens ukjent for mange her til lands. De har laget sekker og bæreutstyr siden 2000. Primært for militær bruk, brannvesen, jegere og kravstore fjellfolk. Den ene eieren, Dana Gleason, har designet og produsert svært ettertraktede sekker siden 1978, og vi snakker produktutvikling i 42 år der altså. Fokuset på kvalitet er enormt, og kontakten med brukerne har alltid vært svært tett. Historien finnes i en mer fyldig utgave på nettsidene til MR, men vi ser frem til å teste modellen «Metcalf» grundig i 2020. Denne saken omhandler førsteinntrykk etter noen uker med bruk.

“A versatile, hunting backpack for multi-day quests into the wilds, featuring both a large main packsack and a detachable, smaller day lid for quick stalks.”

– Mystery Ranch.

Slik beskriver MR selv sekken, som i utgangspunktet er designet for jakt. Sekken er bygget opp rundt MR sitt «GUIDE LIGHT MT™»-rammesystem, som etter sigende skal gjøre sekken stabil selv med bører over 50 kg. Rammen er bygget svært mye slankere enn vi er vant med fra tidligere sekker vi har vært borti, og den skal følge kroppens bevegelser samtidig som den stabiliserer enhver last på en god måte.

«OVERLOAD™»-funksjonen gjør at du kan fylle på med tunge ting mellom ramma og selve sekkeposen ved behov. Detaljer som langsgående glidelåsåpning, avtagbart topplokk, elastiske sidelommer, plenty med tilgjengelig tilbehør og svært gode kompresjonsmuligheter var noen av årsakene til at vi fattet interesse for denne prisvinnende (‘Best In Show’ Outdoor Retailer – Top Gear 2016) sekken til våre turer.

Vi liker langturer, gjerne et par uker utendørs i slengen. Da blir sekkens bærekomfort, allsidighet, pålitelighet og praktiske detaljer helt avgjørende for opplevelsen. Vi har også fattet interesse for lettere og smartere pakking med årene, og utfordrer sånn sett oss selv med pakkvolum på 71 liter.

Førsteinntrykk

Kvalitetsinntrykket er definitivt enormt, allerede når du vrenger plasten av denne sekken. Materialene som er brukt er robuste, og rammen fremstår som et designmessig kunstverk hvis den holder det den lover – med en såpass lav egenvekt. All hardware på sekken er av det virkelig robuste slaget, og autolock-spennene løser et problem vi har hatt med tidligere sekker. Vi har opplevd at våte reimer glir ved tung last, noe som mildt sagt blir irriterende på lange transportetapper.

Vi har i skrivende stund rukket noen lengre turer med opptil 30 kg på ryggen, og med litt tilpasning av sekkens rygglengde (justérbar) er inntrykket så langt at denne sekken feier alt annet vi har bært av banen komfortmessig. 30 kg føltes langt lettere, og rammesystemet oppførte seg slik MR selv beskriver det.

Bæresystem

«GUIDE LIGHT MT™»-rammesystemet er nytt for oss, da vi tidligere bare har vært borti pakkrammesekkene til Norrøna og Bergans. Dette er noe annet. Her er tanken at rammen skal være fleksibel for å følge kroppens rotasjonsbevegelser, men samtidig stiv nok til å håndtere last langt tyngre enn vi og du ønsker å ha på ryggen. Løsningen MR har valgt for å nå dette målet er å bygge opp rammen med karbon, og den løsningen kan vi like. Hoftebeltet er tjukt og passe fast, samtidig som det er leddet og har den riktige løsningen for stramming slik at du ikke behøver å slite deg halvt ihjel for å få hoftebeltet tilstrekkelig stramt.

Tørre fakta
Autolock-spenner:
Eliminerer muligheten for at reimer glir
Festepunkter:
For innvendig «Zoid bag»
Kompresjonsreimer:
Under, foran og på sidene
Kompatibel med:
Drikkeblære
OVERLOAD™-funksjon:
Meget hurtig i bruk
Langsgående glidelås:
For enkel tilgang til hovedrommet
Sidelommer:
For fluestenger, våpen, drikkeflaske, kamerastativ osv.
Reimer:
Rikelig lengde for stor fleksibilitet i bruk
Fås kjøpt hos Widforss

Topplokk

Topplokket er avtagbart, og har to adskilte rom av lik størrelse. For en sekk på 71 L fremstår topplokket romslig, og todelingen gir mulighet for noe organisering. Glidelåsene er vannavvisende. Med medfølgende reimer kan du lage en provisorisk liten sekk.

Kompresjon

Sekken har to kompresjonsreimer hhv. under, over, på hver side og i front. Topplokket ligger over de øverste to kompresjonsreimene. Med andre ord kan du feste nesten hva du vil hvor du vil. Dersom du vil bruke sekken på dagsturer fra en basecamp så kan den komprimeres nærmest helt flat, slik at den er stabil og god på ryggen selv med svært lite innhold. Alle kompresjonsreimer har autolock-funksjon, og glir dermed ikke.

Praktiske løsninger og detaljer

Alt i alt fremstår sekken svært gjennomtenkt. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, og fleksibiliteten brukeren får her er helt markant. Det er festepunkter og reimer overalt, men samtidig uten at noe føles som det er i veien. Hoftebeltet har festepunkter på sidene for tilbehør (flaskeholder, ekstra lommer, m.m.), og skulderstroppene har festeløsninger for drikkeslange eller annet tilbehør.

Størrelser

Sekken finnes i en herreutgave, og en dameutgave. Herreutgaven er utgangspunktet for denne testen, men damesekken skal være spesielt tilpasset kvinners anatomi. Begge sekker leveres i S, M, L og XL. Vi er begge rundt 175 cm, en med kort rygg og en med noe lengre rygg. Vi bruker begge denne sekken i str. M. Nærmere detaljer om størrelse finner man på MR sine nettsider.

Materialer/dimensjoner:

  • 500D LP CORDURA® & 500D CORDURA® (Subalpine)
  • YKK® coated glidelåser for slitestyrke og vannavvisende egenskaper
  • Autolock SJ-spenner på kompresjonsreimer
  • Vekt: 2,6 kg
  • Volum: 71 L
  • Dimensjoner: 79 x 35,5 x 30,5 cm
  • Rammesystem: Guide Light MT

NB! Saken oppdateres med flere bilder og erfaringer etter noen uker på tur i nord, i slutten av august.

Testsekkene er levert av Widforss, som per i dag er den eneste forhandleren av Metcalf i Skandinavia. Man finner hele deres Mystery Ranch-sortiment her.

Vil du støtte arbeidet vårt? Bli abonnent!