Munken i Sveriges svar på Tana

Anadrom Sverige Lars Munk Torneälven
Guiding av franskmann. // Foto: Hooké

Tenk deg en lakseelv der det går opp 70.000-100.000 laks hver sesong. Der snittvekta er på 7-8 kilo, og der de største er på 130 cm. Noe for deg?

I denne episoden drar Anadrom drar til Sverige og prater med Lars Munk om Torneälven.

Svak Anadrom-leveranse fra Oppstrøms

Anadrom Sverige Lars Munk Torneälven
Lars Munk er glad. // Foto: Andreas Lundberg

Det har vært litt sløvt med oppdateringer fra vår kant hva angår nye episoder fra Anadrom. Det er beklagelig, men vi har rett og slett måttet prioritere papirmagasinet, familie og påskeavvikling.

Vi antar dog at nettopp påsken har gjort sitt til at ikke alle har fått med seg alt som beveger seg på veven, og at det som nå ikke er helt blodferske episoder også har relevans for mange fremdeles.

Jag vil åka till Sverige

I episoden vi omtaler i dag drar Anadrom over grensen til söta bror der Sverige, Lars Munk og Torneälven.

– Nei, vi har ikke laget en episode om hvor du finner billigst bason (bacon på andre dialekter enn trøndersk), smågodt og Rød Mix i Strømsund, forteller Tore Andreas Schive til Oppstrøms.

De reiser til Nord Sverige og tar seg en prat med Munken, også kjent som Lars Munk.

– Lars Munk er en danske, som snakker flytende nord-svensk, og som rett og slett flytta til Pajala i Sverige for å fiske laks.

En svensk versjon av Tana, bare MED laks

Torneälven er Lars’ lekegrind. Et stort vassdrag, Sverige og Finlands svar på Tana.

– Det som skiller Torneälven mest fra Tana er at i Torne finnes det laks, mye laks. Vi snakker her om en elv med årlig oppgang på over 100.000 lakser, hvor de største laksene er på 140-150cm, og en snittvekt på over storlaks i norsk målestokk, forteller Schive.

Anadrom Sverige Lars Munk Torneälven
Peter Christensen og Lars Munk koser seg ved bredden med litt sterk tobakk(?). // Foto: Frederik Mogens Lorentzen

Ingen norske vassdrag kan måle seg men den oppgangen av laks man finner i Torne.

– Torne bør så absolutt komme på bucketlisten til de som drømmer om skikkelig stor laks. I tillegg til mye snakk om Torneälven snakker vi om laksefiske på Svensk, hvordan det står til med den baltiske laksen og hvilke trusler den står ovenfor. Det er kanskje noen likheter mellom de utfordringene den baltiske laksen står ovenfor og den atlantiske står ovenfor, avslutter han.

Hør episoden under, eller finn den på Google PodcastsApple PodcastsPod.SpaceAcast, eller Overcast. Gamle episoder finner du her.

nb_NO