Miniportrettet: Eugen Vegger

Kunstnersjel med fluefiske og lakk som drivkraft. Helt uten lær.

Red.anm: Dette intervjuet er en republisering av en sak som opprinnelig ble postet i februar 2018.

– Hvem er Eugen Vegger?

En 33 år (i 2018) ung fluefiskegal billakkerer fra Våle i Vestfold.

– Billakkering gone fluefiskestæsj-lakkering, og «Eternal Kustom» ble skapt. Hvorfor?

Tja, det begynte egentlig med at jeg hadde en gammel snelle liggende som jeg ville freshe litt opp, og tenkte at; «jeg har jo noe lakk stående, så hvorfor ikke». Så fikk jeg spørsmål om å lakke noen fluebokser for en kompis som skulle gi dem i julegave til dama si. Derfra har det bare utarta seg, noe som bare er virkelig moro.

– Hva er det beste med å kombinere hobby med jobbrelatert hobby?

Det beste er vel å kunne få lov til å leke med fluefiskerelatert stæsj, og benytte forskjellige teknikker innen lakkering. Jeg liker å bruke kreativiteten min og få utfordre meg på noe mer enn bilpanser og skjermer, som det meste av hverdagen på jobb består av.

Saken fortsetter under bildet.

Fluesneller får nytt liv. // Foto: Joakim Andreassen
Fluesneller får nytt liv. // Foto: Joakim Andreassen
– …og eventuelt det verste?

Det må nok være når man er nesten helt ferdig med et prosjekt, skal gi det siste touchet, føkker opp hele greia, og må begynne på nytt. Det skjer fra tid til annen, men er samtidig sånt man lærer av – og da er det kanskje ikke det verste likevel?

– Selger du mye kustom-lakkerte greier til fluefiskere?

Jeg begynte smått og fikk vist frem litt av greiene jeg lakkerte for cirka ett år siden. Har fått en del oppdrag etter det. Det er ikke vanvittige mengder ennå, men kanskje en dag – og jeg må uansett si meg fornøyd med hvilken vei det går.

Dette er jo en hobby som har utviklet seg, og jeg har ikke promotert det veldig mye siden det meste har gått via jungeltelegrafen. Det er sånn jeg liker det, og det skal ikke være masse mas rundt det. Det aller viktigste er at det fortsetter å være gøy, og at hver eneste jobb skal være spesiell.

– Hva koster det for menigmann hvis man vil ha seg en lakkert tube eller flueboks?

Det kommer veldig an på hva kunden ønsker, men en flueboks ligger fra kr 500,- og oppover, mens en tube begynner på kr 1000,- for de enkleste mønstrene.

– Hva gjorde at du begynte med fluefiske, og hvor lenge har du fisket?

Jeg har fisket så lenge jeg kan huske, men begynte som de fleste fiskere med mark og dupp. Da jeg var 14 år var jeg på besøk hos fattern, og vi satt og så på tv sammen. Der gikk «A river runs trough it/Der elven renner», med Brad Pitt i hovedrollen og Robert Redford som forteller.

Etter å ha sett denne, sa jeg sporenstreks til fattern at jeg ville jeg begynne med fluefiske. Deretter gikk det litt tid med til prøving og feiling på plenen med en ny fluestang. Fatter hadde da tatt kontakt med en gammel barndomsvenn som befant seg på Rena (Staffan Lindstrøm) og avtalt et lite kurs for meg der. Han satte meg på toget til Rena, og etter den turen har fluefiske vært en viktig del av livet mitt med kun noen små opphold.

Interessen og iveren har bare eskalert voldsomt de siste 2-3 åra, og det er en fantastisk greie.

Saken fortsetter under bildet.

Mann, skjegg og verktøy. I lakkeringshall. Med babes på veggen. Som seg hør og bør, får en vel si. // Foto: Joakim Andreassen
Mann, skjegg og verktøy. I lakkeringshall. Med babes på veggen. Som seg hør og bør, får en vel si. // Foto: Joakim Andreassen
– Favorittfiske, og hvorfor?

Det meste egentlig, men jeg må kanskje si tørrfluefiske etter ørret. Det er noe helt spesielt med å se insektene som flyter over en steady fisk, mens den stiger rolig opp for å slurpe dem i seg, for så å legge flua over med ett perfekt flyt, og deretter se fisken stige for å ta min flue. Sette tilslaget. Bøy i stanga. Rett og slett magisk.

Når det er sagt, så kan en tørrflue også være en stor museimitasjon. Når man kaster den inn mot sivet og opplever at overflaten eksploderer når gjeddefanten tar den med rå kraft. Det er også magisk, så kan ikke helt sette fingern på hva som er favoritten. Alt er på en måte like bra.

– Til slutt; drømmedestinasjon?

Kamchatka står høyt på lista, men det er veldig mange steder jeg ønsker å besøke. Bolivia, Mongolia, Mexico, bare for å nevne noen. Khabarovsk har jeg også veldig lyst til å besøke igjen, etter at jeg var med på «Expedition Taimen» med Black Fly Eyes helt øst i Russland for to år siden.


Vil du designe din helt spesielle stangtube? Flueboks? Eller klinge? Du kommer i kontakt med Eugen her.