Lium med sin versjon av empirisk krokdata. // Foto: Joakim Andreassen

Med på utvikling av ny krokserie

Oppstrøms-journalisten har det siste halvåret jobbet sammen med en anerkjent produsent med mål om å skape en ny serie ferskvannskroker.

Vi har ikke for vane å pushe våre egne i bransjesammenheng. Utenom når det er av allmenn interesse, og der målet er å spille med åpne kort. Det fordi vi tross alt driver med journalistikk, og fordi integritet i så måte er viktig.

Siden det vi driver med er dugnadsbasert, føler vi at vi ikke alltid kan være rigide når det kommer til eksterne former for samarbeid. Noe er rett og slett for artig å si nei til, og vi tror det er mulig å servere balansert journalistikk til tross for at ulike former for kommersielt samarbeid.

Dette er også bakgrunnen for denne saken.

Får bruke «skjult» kompetanse
De som kjenner Andreas Lium vet at han er en tålmodig fluefisker med forkjærlighet for ørret. Innad i redaksjonen hersker det liten tvil om at 32-åringen alltid fanger mest (og størst) fisk, og at han antakeligvis er en av Norges beste fluebindere.

Akkurat det er ikke nødvendigvis en kjent sak i det norske fluefiskemiljøet, da den sindige Hakadølingen ikke nødvendigvis stikker nesen sin frem i en hver situasjon der «de beste» fluebinderne samles til felles «skills-showdown».

Vi tok oss derfor en prat med Lium for å høre litt om det han nå har vært en del av:

– Hva er det samarbeidet med Ahrex har dreid seg om?

Jeg utarbeidet et forslag til geometri, styrke og farge for en rekke bindekroker for ferskvannsfiske, basert på mine egne erfaringer med imitasjonsfiske etter virkelig stor ørret i Norge og på Island. De forskjellige designene ble begrunnet etter beste evne, og det hele ble overlevert til Ahrex i deres prosess med å utvikle den nye Freshwater-serien.

Det var en hyggelig overraskelse at de aller fleste forslagene ble med på å definere denne krokserien!

– Hvorfor ble du spurt?

Jeg ble vel egentlig nevnt for Morten Valeur av noen gode fiskekompiser, og ble anmodet om å ta kontakt. Valeur var svært imøtekommende, og nysgjerrig på hva jeg kunne komme opp med. Dette trigget selvsagt nerden i meg, og jeg dykket dypt ned i krokdesign noen lange netter før en relativt «tung» PDF ble sendt til Danmark.

– Hva tenker du om resultatet?

Jeg har allerede rukket å både styrketeste og binde på samtlige krokdesign i serien, og jeg må si at resultatet imponerer. Ingen av krokene knakk under ekstremtesting, og stivheten er bedre enn alt jeg har av tilsvarende kroker. Fargen er mer anonym enn den mer tradisjonelle bronze-finishen, og produksjonen ser veldig jevn og fin ut over hele linja.

Jeg har såpass trua at jeg (med hånden på hjertet) binder alle mine 2018-fluer på disse krokene – noe som forteller en hel del.

– Ble du stinn av gryn av å gjøre dette?

Jeg tjener ikke et rødt øre, og det har jeg det egentlig veldig bra med. I den grad det var en egoistisk motivasjon involvert, så dreide det seg om å utvikle kroker som kunne utgjøre en forskjell i mitt fluefiske. Jeg tror også at mine erfaringer kan komme andre fluefiskere til gode gjennom disse krokene, og det er en trivelig tanke!

– Veien videre? Utvikling av flere modeller?

Veien videre i en fersk krokdesigners liv er krokete og uviss! Men dersom Ahrex skulle være interessert i videre samarbeid, så er det alltid interessant for min del. Det er en trivelig gjeng, som lytter til innspill og leverer gode produkter.

– Vil folk se mer til fluebindingen din i tiden fremover?

Det er absolutt intensjonen! I første rekke vil jeg fortsette artikkelserien her på Oppstrøms med enda flere av mine egne fluemønstre og varianter.

Jeg binder en hel del svært enkle fluer for tiden, og tankene rundt dette vil det også være aktuelt å skrive om etter hvert. Det er ikke alle detaljer i alle komplekse imitasjoner som nødvendigvis bidrar positivt til fangsten.

Du kan lese det mer dyptpløyende intervjuet med Lium her (engelsk tekst), og se den nye serien med krokmodeller her.

nb_NO