Lenz Optics Tay

Den perfekte brillen for den moteriktige fluefiskeren som tenker på både stil, kvalitet og funksjon? Vi har testet en modell fra den danske produsenten.

Er du lei av solbriller som får deg til å se ut som en supernerd, spør Lenz i produktbeskrivelsen på deres hjemmesider. Idiotisk spørsmål vil mange kanskje hevde. Poenget er jo å se bra, ikke se bra ut. Vi er jo som regel langt borte fra folk når vi fisker, og det er vel viktigere å se ut som en million dollars når man nyter en halvliter i sommervarmen blant horder av babes?

Alternativ til Oakley

For en semi-fashionista vil nok likevel dette være et greit salgsargument. Helt siden «fluefiskemoteikonet» Rolf Nylinder ga meg indirekte pes for å bruke «snabba glasögon» da jeg i 2009 poserte i nord-norsk viddelandskap med tradisjonelle Oakley Fishing Specific’s, må jeg innrømme at jeg har tenkt mer over nettopp dette enn jeg egentlig liker å innrømme.

Saken fortsetter under bildet.

lenzopticstay_01_opstrms
Artikkelforfatteren med moteriktige «Tay» og capsen «riktig» vei. // Foto: Andreas Lium

Jeg er tross alt ørlite opptatt av image, og får man en pen fisk er det jo en relativt stor sjans for at man blir tatt bilde av. Jeg ville se fet ut også på vidda, og løsningen ble Oakley Holbrook og Frogskins. Briller jeg fremdeles bruker både når jeg fisker og når jeg prøver å se kul ut i bybildet. Begge modellene har Oakley’s klassiske polariserte glass som holder høy kvalitet.

Lenz Optics Tay virket å være et høyaktuelt alternativ til klassiske Frogskins. Soleklare likheter rent utseendemessig, men hva med kvaliteten?

Glassklart fra tyskeren

Tay tilhører Premium-serien i Lenz polariserte sortiment, og har såkalt ripefritt CR39-glass levert av selveste Carl Zeiss. Det i seg selv er jo et svært effektivt salgsargument for en fotograf som sverger til Zeiss-optikk, og jeg ble litt veldig varm inni meg da jeg fikk kjennskap til akkurat dette. Nå er det neppe slik at alle deler min sterke fascinasjon for han Carl, men det er ingen tvil om at glassene gir den samme høye kvalitetsfølelsen jeg er vant med fra fotograferingen.

Modellen jeg har brukt har glass i fargen «polarized brown/copper mirror». Dette gir en meget god kontrast og polariserende effekt, som på ingen måte virker å være dårligere enn «fishing specific»-glasset til Oakley. I sterk sol er dette en perfekt farge, men den fungerer også godt i lett overskyet vær. I mer dunkel belysning synes jeg glasset blir for mørkt, og jeg får lyst til å heller fiske uten briller – noe som tilfører et potensielt sikkerhetsproblem i litt kraftig sidevind langt borte fra legevakt og/eller øyelege.

Fine kvalitetsdetaljer

Alle premium-modellene kommer med håndlaget acetat-ramme fra Italia og tyske OBE-hengsler i rustfritt stål.

For min del er derimot gummielementene på både nese- og øreparti som utgjør den store fordelen. Dette gjør at brillen aldri sklir av hvis man bøyer seg ned for å eksempelvis bivåne insektsliv eller studere fisk i håv. Som se-brillebruker i dagliglivet er dette et aspekt som ofte utgjør et stort irritasjonsmoment, men her har Tay til de grader levert varene. Etter et år med bruk er det heller ingen synlig slitasje på disse punktene, og Frogskins føles på grensen til masseprodusert plastikk når man sammenlikner med den generelle kvalitetsfølelsen man får fra Tay.

Glassene på modellen kommer ellers i fargene «polarized grey/blue mirror», «polarized brown» og «polarized grey», og man finner en komplett oversikt her.

Saken fortsetter under bildet.

lenzopticstay_04_opstrms
Håndlaget ramme fra Italia, glass fra Tyskland, og skrudd sammen i Tuborgens hjemland. // Foto: Lenz Optics

Smuss-gimmick?

Alle Lenz-brillene har en såkalt Ri-Pel hydrofob-coating som gjør at glasset skal holde seg rent lenger. Samme som både Oakley og Smith tilbyr under andre navn. Dette skal sikre at vann og generell smuss preller av glasset, men jeg må dog innrømme at jeg ikke merker store forskjellen her. Blir først brillene skitne så må de pusses som alle andre briller jeg har brukt, og jeg får ikke følelsen av at det tar lenger tid før dette skjer med denne brillen.

Det som derimot er en fordel er pussekluten/oppbevaringsfutteralet til Lenz, som virker å ha en mye bedre absorberingsevne enn de man får med fra andre merker. Her er det brukt et oljeresistent materiale, og jeg mistenker at gjengen hos Carl også her har hatt en «finger med i spillet».

Stil vs funksjon

Ulempen med alle briller av denne typen er at de ikke hindrer sidelys å trenge inn. Min kollega fnyser konsekvent av at jeg klamrer meg til «mote» fremfor funksjon, og det er ingen tvil om at brillerammer med marginal kurve kan forringe opplevelsen noe hvis lyset treffer maksimalt kjipt. Dette blir uansett en personlig greie, og jeg velger heller en modell som ser kul ut fremfor å se ut som en terrengsyklist fra tidlig nittitall slik kollegaen min tross alt gjør.

Selv om Frogskins for meg alltid vil være den kuleste og mest tidløse solbrillen i verden, så har Tay uten tvil inntatt en soleklar rolle som stabil kvalitetsstorebror.

Pris: 1995,-*

*Lenz Optics har noe marginal tilstedeværelse på det norske markedet enn så lenge, men vi vet Villmarksbutikken fører noen av modellene. Vi regner ellers med at danskene har planer om å få fotfeste i flere butikker i tiden som kommer.