Foto: Joakim Andreassen

Leica Ultravid 8×20 BR

Dette er den andre kikkerten i vår langtidstest, og det logiske spørsmålet er om størrelsen her går på bekostning av egenskapene?

En kikkert kan være svært nyttig for fluefiskeren, men vekt og størrelse kan dog gjøre at verktøyet blir værende hjemme til fordel for andre (langt viktigere) ting. Spesielt på langturer der lav vekt kan være essensielt. I fjor og i år har vi hatt to ulike modeller på test. Den første var Zeiss Conquest, mens dette er en betraktelig mindre og lettere sak fra Leica.

Harde fakta
Forstørrelse
8x
Objektivdiameter:
20 mm
Utgangspupill:
2,5 mm
Synsfelt på 1000 m avstand:
110 m
Nærgrense:
1,8 m
Øyeavstand (mellom øye og okular):
15 mm
Pupillavstand (mellom pupiller):
34–74 mm
Diopterkompensasjon:
+/- 3,5
Vanntetthet:
Vanntett ned til 5 m
Nitrogenfylling:
Ja
Lengde:
93 mm
Bredde:
111 mm
Vekt:
240 g
Garanti:
10 år
Vår karakter
5

Leica Ultravid 8×20 BR har vært testet i godt over et år, og som foregående modell har den har vært med på utallige fisketurer, jakt, fugletitting, og til generelt friluftsliv. Som sin storebror fra Zeiss har den fått kjenne på naturens elementer, inkludert fukt, smuss og fjellets uforutsigbare temperatursvingninger.

Ultravid BR er blant de minste premium-kompaktkikkertene på markedet. Serien som ble avduket og lansert i 2003, omfattet til å begynne med kun håndkikkerter i fullstørrelse, men ble raskt utvidet med 8×20 BR (som denne testen handler om), samt 10×25 BR.

Tekniske data og bruk

Kikkerten har en vekt på skarve 240 gram, og er bygget på en ramme av aluminium kledd med gummiarmering. Som med Zeiss Conquest er dette helt i tråd med hva man forventer av en kvalitetskikkert. De større modellene i samme serie har magnesium-ramme. Magnesium har lavere egenvekt, samtidig som det tåler mindre belastning. For en kikkert som er såpass liten, og som kanskje skal ligge i en fiskeveske der den kan oppleve røff behandling når man sniker seg i posisjon, ser vi på dette som en fordel.

På små kikkerter må ergonomi ofte vike for kompakte egenskaper, logisk nok. Det er å forvente at en såpass liten kikkert som denne ikke kan måle seg med de ergonomiske egenskapene til den større Zeiss-modellen vi testet tidligere, men Ultravid BR er akkurat så håndterlig som den bør være for at det ikke skal gå utover opplevelsen.

Fokushjulet som er kledd i friksjonsgummi, glir jevnt og godt, samtidig som det er dimensjonert akkurat stort nok til man faktisk får hvilt store deler av pekefingeren. Diopteret er plassert smart og tilgjengelig på undersiden i form av en (ganske) liten knapp, og for å kalibrere kikkerten holder man diopterknappen inne mens man vrir på fokushjulet. Hvor mye man har justert leses enkelt på innstillingsskalaen som man finner på baksiden av fokushjulet. Undertegnede har middels store hender, men kikkerten har blitt prøvd av andre med betraktelig større hender uten at det medførte begrensninger. Da inkludert “modellen” på bildene her.

Kikkerten er ellers nitrogenfyllt, samt trykk- og vanntett ned til 5 meter.

Liten, nett, og stilren. // Foto: Joakim Andreassen

Optiske egenskaper

Ultravid 8×20 BR er bygget med totalt 6 linseelementer, hvorav alle har Leica-patentert HDC™-coating for minst mulig lystap. Kikkerten er ellers utstyrt med en uspesifisert type fasekorrigerte takkantprismer som er belagt med et annet Leica-patent kalt HighLux. Dette innbefatter en spesiell type coating som påføres prismefasettene i den hensikt å øke lysgjennomgangen ytterligere, samtidig som den skal minimere strølys.

Forstørrelsen på åtte ganger er nok i nesten alle aktuelle situasjoner. Utfordringen her er objektivdiameter på 20mm, som på mange liknende modeller gjør at det ikke slippes inn nok lys. Dette har ikke vært et problem med Ultravid BR selv i dunkel belysning, og vitner om at den sylskarpe optikken definitivt kan levere varene under varierende forhold.

Kikkerten har ellers en nærgrense på 2,2m. Dette er hakket dårligere enn Zeiss Conquest, men noe man må forvente av en kikkert på denne størrelsen. Den har et synsfelt på 110m på 1000m, og fremstår som meget skarp på lange avstander. Mitt inntrykk er at den upåklagelige optikken påvirkes lite av små bevegelser, noe som erfaringsmessig har vært et problem med små håndkikkerter.

Tilbehør som følger med

Kikkerten kommer med en enkel cordura-veske, som ikke er utstyrt med reimfester da den er ment for å henge i beltet. For min del lå kikkerten alltid i sekken/midjevesken, så dette var ikke et problem. For den “taktiske fluefiskeren” (som vår journalist på bildet) vil det altså være mulig å feste vesken i vadebeltet.

En enkel reim til selve kikkerten er inkludert, men denne må sies at fortjener en oppgradering til noe a la det som følger med til Zeiss-modellen. Det er ellers to plastdeksler til hver av okularene, noe som visstnok er uvanlig som tilbehør for kikkerter av denne typen.

Tilfredstillende verktøy, selv for den taktisk orienterte fluefiskeren. // Foto: Joakim Andreassen

Konklusjon

For undertegnede er denne kikkerten av en størrelse som er akkurat det jeg har vært på utkikk etter. Jeg liker ikke å bære med meg for mye på tur hva angår vekt, men 240 gram klarer jeg å leve med sett i lys av mulighetene som åpner seg med ytelsen som denne kikkerten tilbyr.

Som jakt/hyttekikkert er kanskje ikke Ultravid BR det opplagte førstevalget, da man der gjerne vil ha noe større. For en fluefisker som er opptatt av vekt uten at det går utover egenskaper derimot, er dette en fantastisk kikkert som dekker absolutt alle behov – samtidig som den får plass i en hver fiskeveske. Prisen er høy, men sammenliknet med de to hovedkonkurrentene (Swarovski og Zeiss) som også tilbyr kompaktmodeller, hører det med til historien at disse er noe større og tyngre (rundt 100 gram mer).

Ultravid BR 8×20 BR er et smykke av en kikkert i denne størrelsen, og kommer til å være fast inventar på fisketurene dine i årevis.

Testkikkerten ble levert av Bresson Norge.

Leica Ultravid 8×20 BR
Leservurdering11 Vurderinger
Positivt
Optikk
Vekt
Værbestandighet
Størrelse
Garanti
Negativt
Pris
Lite medfølgende tilleggsutstyr
5
Vår karakter
Priseksempel fra bresson.no
nb_NO