Uvanlig kjøring av laks. // Foto: Jakob Brenningen Bjørklund

Kjørte storlaks med bare hendene

Altaelva er kjent for enorme fisker som gjør som de vil. Noe Jakob Brenningen Bjørklund virkelig fikk erfare i 2017.

I juni i 2017 hadde den unge laksefiskeren fra Lillehammer deltatt på Camp Villaks i regi av Norske Lakseelver og NJFF i Alta. Flyet hans sørover gikk sent dagen etter at campen var ferdig, så han og en annen deltaker fikk lov å å fiske et ekstra døgn.

Jakob Brenningen Bjørklund. // Foto: Privat

– Rickard Loen og jeg fisket på et sted som heter “forbygninga” i Altaelva, og dette er en populær plass og lett tilgjengelig fra land. Vi fisket hele natten, og var borti noen fisker, forteller Bjørklund til Oppstrøms.

Han legger til at de fisket mye i kø, og at det i følget ble landet noen fine fisker der de fleste var rundt 10 kg.

– På vei opp igjen etter å ha gått en runde, støtte jeg på en lokal fyr som hadde mistet en stor fisk da backingen røk. Han lurte på om jeg hadde sett noe til lina hans.

Det hadde ikke Bjørklund.

Et merkelig funn

Senere på morgenen var Bjørklund lei køfisket. Han gikk derfor et stykke nedstrøms hvor han hadde planer om å vade over til øy for å heller fiske videre der.

– Midtveis over så jeg noe oransjefarget i vannet, og skjønte raskt at det var en flueline. Og ikke minst at det faktisk kunne være en fisk i andre enden. Da jeg løsnet opp snøret fra steinene, kjente jeg at det var noe tungt som buttet i mot, forteller Bjørklund.

Han kjørte fisken forsiktig i starten, og lot den dra ut noe snøre. Etterhvert fikk han den nærmere, og fisken begynte da å legge seg på langsiden mot strømmen.

Bjørklund i sekundene før storlaksen i Alta ramlet av i 2016. // Foto: Privat

– Jeg bestemte at jeg ville prøve å få den inn så raskt som mulig og kjørte den deretter. Men da jeg hadde den bare et par meter fra land rettet kroken seg ut.

Glad for at fisken klarte seg

Fisken svømte avgårde, og etter Bjørklunds mening var det viktigste at den kom seg raskt tilbake til friheten.

– Fiskeren som hadde mistet laksen ble først og fremst overasket da jeg møtte han litt etterpå, og syntes det var ergerlig at fisken ikke ble med hjem. Han ble derimot veldig glad for å få tilbake både skyteline, skyteklump, fortom, flue og en bøyd treble-krok, forteller Bjørklund med glimt i øyet.

Liknende opplevelse året før

Han fikk ikke noe fisk selv det døgnet. Året før på samme tid mistet han en stor laks litt lenger opp i elva. Denne ble anslått til å være nærmere 20 kg.

– Sveiva datt av snella på slutten av kampen, og jeg måtte holde den igjen for å hindre den å gå ned brekket. Dermed datt flua ut.

Det er altså ikke første gang Bjørklund har stiftet bekjentskap med stor fisk som må kjøres på litt ukonvensjonelle måter i Altaelva.

nb_NO